Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Economic
Fapt divers
Sport
Alune americane
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Important
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12432
De la 07 Ianuarie 2003
122898081

Scandalul de corupţie din Turcia

  • 9 March 2014, 23:00
Tot mai multi turci se lasa cuprinsi, de la o vreme, de un nou hobby: sa se puna seara in fata calculatorului si sa astepte ca pe Youtube sa apara inregistrari secrete. Suna a gluma, dar e o realitate semnalata de presa turca si confirmata de numarul mare de vizualizari atrase instantaneu de inregistrarile secrete publicate in ultimele saptamani pe platforma video si care ar demasca faradelegile din guvernul turc si din familia premierului Recep Tayyip Erdogan.
In ajunul alegerilor municipale din 30 martie, inregistrarile completeaza un impresionant tablou al coruptiei creionat initial, in decembrie, cu retinerea sau arestarea a zeci de functionari publici, oameni de afaceri, membri ai guvernului Erdogan si rude ale acestora si "colorat", de atunci, prin demiterea a sute de politisti, inchiderea a mii de scoli si cu amenintari ca Facebook si Youtube vor fi interzise. Imensul scandal de coruptie mentine atentia lumii asupra Turciei dupa ce premierul Erdogan a reusit sa supravietuiasca politici momentului Taksim, iar lumea asteapta acum sa vada cum va putea liderul Partidului Justitiei si Dezvoltarii (AKP) sa faca fata valului de acuzatii, atacuri, dezvaluiri indreptate impotriva oamenilor din guvernul sau, propriilor fii si lui insusi.
"O campanie de defaimare", un "complot", un "atac atroce", o "tentativa de lovitura de stat judiciara" dirijata de predicatorul islamic Fethullah Gulen, rivalul sau stabilit in SUA, sunt cateva dintre formulele pe care Erdogan le-a folosit pentru a descrie dezvaluirile si acuzatiile la adresa sa. Erdogan e creditat in continuare drept aspirant la presedintia tarii, in alegerile din august 2014
Cum arata, sintetic, cel mai mare scandal de coruptie ce loveste puterea din Turcia
Cifre cheie
Aproape 50 de persoane au fost arestate preventiv in primul val de retineri declansat de departamentul antifrauda a Directoratului de Securitate din Istanbul. Printre aceste persoane: trei fii de ministri, inalti functionari din guvern si administratie, oameni de afaceri.
14 dintre acestia urmau sa fie pusi oficial sub acuzare si arestati pentru coruptie, frauda, spalare de bani si alte fapte penale, inclusiv trafic cu aur. Numarul persoanelor arestate avea sa se dubleze, aproape, in saptamanile care au urmat, desi un al doilea "mare val de arestari", anuntat de presa turca, nu a mai avut loc. Politia avea sa confiste miliaone de euro folositi, potrivit procuraturii, pentru mita. Obiectul scandalului: o serie de licitatii din domeniul imobiliarelor. Vezi detalii despre primul val de arestari
Doar in primele trei saptamani de la marele val de arestari, nu mai putin de 600 de politisti au fost demisi, inclusiv seful serviciilor insarcinate cu lupta impotriva criminalitatii financiare si a crimei organizate, dar si sefii politiei din zeci de regiuni ale Turciei.
La inceputul lui martie, Parlamentul turc a decis, peste noapte, sa inchida mii de scoli private, dintre care foarte multe fac parte din reteaua condusa de predicatorul islamic Fethullah Gulen, pe care Erdogan l-a acuzat de complot si de dirijarea scandalului de a lovit guvernul. Miscarea Hizmet, condusa de Gulen, controleaza aproximativ 4000 de scoli private in Turcia
In cadrul aceleiasi serii de reactii defensive, premierul Erdogan a amenintat, saptamana aceasta, ca va interzice Facebook si Youtube in Turcia, dupa alegerile municipale din 30 martie. Youtube, in special, a fost principala platforma de publicare si distribuire a inregistrarilor secrete in care se pare ca s-ar auzi Erdogan, fiul sau si altii, in discutii ce sugereaza acte de coruptie. Presedintele Abdullah Gul - cofondator al partidului lui Erdogan - a exclus insa, vineri, ideea ca retelele sociale ar putea fi inchise
Cum arata acuzatiile de coruptie si dezvaluirile de pe Youtube: milioane ascunse in cutii de pantofi, licitatii de miliarde contestate, plati de milioane refuzate "ca e prea putin"
Unul dintre cei arestati este omul de afaceri de origine iraniana Reza Zarrab, acuzat intre altele ca l-ar fi mituit pe ministrul pentru UE, Egemen Bagis. Recent, in spatiul public au aparut imagini cu acesta intrand cu genti pe umar in biroul lui Bagis, dar iesind cu mana goala. Comentariul lui Erdogan? "Poate ca erau carti sau altceva in acele genti".
In casa unui mare bancher, Suleyman Aslan, directorul bancii publice Halkbank retinut in decembrie, politia ar fi gasit 4,5 milioane de dolari, depozitati in cutii de pantofi. Erdogan a raspuns descriindu-l pe Aslan drept "un om onest" .
La finalul lunii februarie a aparut o prima inregistrare a unei conversatii telefonice ce parea sa fie intre Erdogan si fiul sau Bilal, in care primul ii cerea celui de-al doilea sa se debaraseze rapid de 30 de milioane de euro. Discutia ar fi avut loc la doar cateva ore dupa declansarea amplei operatiuni anticoruptie din 17 decembrie.
Dupa doar cateva zile, intr-o alta inregistrare a unei discutii atribuite lui Erdogan si Bilal, primul ii cere celuilalt sa refuze o suma de 10 milioane de dolari, propusa de un om de afaceri, ca fiind insuficienta .
De atunci, inregistrarile secrete continua sa curga pe Youtube, fiind publicate pe conturile utilizatorilor Haramzadeler ("fiii hotilor", in limba turca) si Başçalan (maestrul hot).
Intr-o alta inregistrare, Bilal Erdogan pare sa negocieze cu unele oficialitati o donatie de terenuri aflate in proprietatea publica pentru Fundatia TURGEV la care Bilal este afiliat, in locul unor locuri de candidat la alegerile locale.
Alta inregistrare publicata pe Youtube: Erdogan pare sa-i spuna unui magnat din domeniul constructiilor navale sa conteste rezultatul unei licitatii de multe miliarde de dolari, pentru construirea unor fregate, licitatie castigata la inceputul anului trecut de Koc Holding, cea mai mare companie turca, aflata intr-o relatie tensionata cu guvernul Erdogan.
Iar intr-o alta inregistrare, Erdogan pare sa-i spuna ministrului de Justitie sa accelereze un proces impotriva lui Aydin Dogan, seful trustului Dogan, aflat adesea, in ultimii ani, in relatii tensionate cu guvernul islamist. Dogan a reactionat in propriile ziare, afirmand ca, daca e adevarata inregistrarea, discutia reprezinta un amestec grav in problemele justitiei.
Ce efecte ar putea avea, in cele din urma, aceasta criza este greu de spus. O "felie de viata" relatata de The Economist este semnificativ: suntem acuzati de coruptie, dar iata "v-am dat spitale, v-am dat noi scoli", este mesajul candidatilor AKP in campania electorala pentru locale. Iar daca pentru oamenii de afaceri pro-AKP din inima Anatoliei astfel de argumente nu mai sunt suficiente, in fata coruptiei ce le afecteaza afacerile, un chelner din orasul anatolian Kayseri, citat de The Economist, spune multe: "OK, deci fura, dar spre deosebire de altii, ei fac lucruri (...) Vom castiga fara probleme".
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Cum s-a făcut de râs Cosmin Andrei
Impozitul pe glicemie
Reţeta zilei: Mâncărică de urzici
Bancul zilei: Soţul şi vodca
Horoscopul zilei
Lumea lu' Rotundu: Bătăuşul satului
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 7.03.2014
Dinamica economiei: Microbuzul SRL 8.03.2014
Botoşani: Liberalii pun la cale o găselniţă electorală
care va detrona moda pachetelor cu alimente
Meciul CFR Cluj - Steaua, întrerupt câteva minute din cauza scandărilor antimaghiare
Japonia a ridicat de la sol avioanele de vânătoare pentru a intercepta avioane militare chineze
Decizia de invadare a Crimeei nu trebuie văzută ca făcând parte dintr-un plan măreţ
Loto Românaia: Rezultatele tragerii din 9.03.2014
Noua Europă de Est, în pericol. Se mai poate impune Occidentul în al doilea Război Rece?
Liderii UE întocmesc planuri de a trimite gaz Ucrainei în caz că Rusia sistează livrările
Criza din Ucraina: Obama şi Hollande au în vedere noi măsuri împotriva Rusiei
Guvernul s-a angajat la FMI ca va declanşa un proiect-pilot de controale la firme
Alune americane
Botoşani: Reperele morale ale USL votate de botoşăneni stârnesc acum patimi politice
Ioan Rotundu
Victor Ponta: In mod normal nu va trece o moţiune de cenzură
Nu am luat deocamdată niciun leu pe taxa pe stâlp
Ministrul britanic de externe: Europa se va confrunta cu un "conflict armat" dacă Rusia intră în estul Ucrainei
Senatorul Viorel Grigoraş nu se teme de ,,prigoana roşie” la firma sa
Jandarmii vor lua piețarii la control
Botoșănencele care lucrează în confecții, testate gratuit
Victor Ponta: Nu mă pregătesc de alegerile prezidenţiale
Simona Halep s-a calificat in optimile turneului de la Indian Wells
dup[ o victorie grea cu Lucie Safarova
Trupe rusesti au deschis focul in timp ce preluau un post militar din Crimeea
Va reuşi să evite România o criză de sistem?
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog