Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24628
De la 07 Ianuarie 2003
122910277

Şcoala pentru comunitate

  • încurajarea participării şi exersarea democraţiei
  • 19 December 2008, 23:00
Proiectul „Şcoala pentru comunitate” îşi propune să ofere elevilor oportunităţi concrete pentru a exersa participarea la viaţa socială şi politică, pregătind astfel copiii pentru democraţia autentică. 20 de şcoli din România (judeţul Botoşani) şi din Republica Moldova participă împreună la activităţi de dezvoltare comunitară prin educaţie. Proiectul este derulat în perioada decembrie 2007- decembrie 2008 de către Fundaţia Naţională pentru Dezvoltare Comunitară (Botoşani) în parteneriat cu Centrul Naţional de Resurse pentru Tineret din Chişinău.
Proiectul „Şcoala pentru comunitate” îşi propune să sprijine transformarea şcolii într-un mediu democratic de învăţare, caracterizat printr-un management participativ, ofertă curriculară flexibilă şi cultură organizaţională bazată pe principiile democraţiei şi drepturilor omului. De asemenea, urmăreşte să creeze structuri şi mecanisme de participare a elevilor la nivelul şcolii şi să ofere elevilor oportunităţi concrete pentru a exersa participarea democratică.
Cu un cost eligibil estimat la 74435 Euro, din care 66992 Euro grant obţinut prin Programul de Vecinatate Romania – Republica Moldova 2004 – 2006, Phare CBC 2005, proiectul îşi propune să contribuie la dezvoltarea socială a zonei de graniţă România- Republica Moldova.
Şcolile-pilot – 15 şcoli din România şi 5 şcoli din Republica Moldova – au creat oportunităţi de participare a elevilor la viaţa şcolii, în activităţile formale şi nonformale. În fiecare şcoală există o echipă de implementare a proiectului la nivel local. Fiecare şcoală a elaborat propriile proiecte, prin care să promoveze participarea elevilor, beneficiind de un seminar de formare şi de consultanţa oferită de formatori. Proiectele şcolare au fost construite pe două dimensiuni ale participării elevilor: participarea în cadrul şcolii şi participarea la nivelul comunităţii, prin activităţi extraşcolare.
În viziunea iniţiatorilor proiectului – FNDC România şi CNRT Republica Moldova – participarea nu se reduce la a fi membru în Consiliul elevilor sau în alte structuri, ci este înţeleasă în sens mai larg, ca participare în activităţile didactice, în alegerea disciplinelor opţionale sau a unor teme, utilizarea metodelor interactive, evaluarea autentică sau evaluarea pentru învăţare, elaborarea şi implementarea unor proiecte, organizarea unor campanii de informare publică, participarea la activităţi de voluntariat în comunitate etc.
Şcoala de vară organizată în cadrul proiectului pentru 120 de persoane din România şi din Republica Moldova a oferit participanţilor – elevi, profesori şi reprezentanţi ai administraţiei locale – un cadru pentru împărtăşirea experienţelor din proiect, pentru a învăţa unii de la alţii şi, mai ales, pentru a conştientiza că sunt capabili să schimbe ceva în comunitatea lor.
Fundaţia Naţională pentru Dezvoltare Comunitară, Botoşani
Prin activităţile desfăşurate, Fundaţia Naţională pentru Dezvoltare Comunitară (FNDC) promovează valori şi atitudini ce se înscriu în principii statuate prin declaraţiile fondatoare: non-partizanatul politic, libertatea de gândire şi expresie, respectarea eticii profesionale. Programele şi proiectele dezvoltate din 2001 până în prezent dau măsura dezvoltării continue a capacităţii instituţionale prin resurse umane competente, calitate şi responsabilitate în abordare, importante resurse materiale şi financiare folosite pentru beneficiul comunităţilor.
Axa principală a demersurilor FNDC o constituie dimensiunea culturală. În acest sens, promovarea spiritului de cooperare şi toleranţă interculturală şi intracomunitară este o constantă. Complementar, educaţia pentru cultură şi în spiritul culturii autentice circumscrie scopul declarat al FNDC printr-o serie de activităţi care antrenează cadre didactice, specialişti în ştiinţele educaţiei şi alte persoane sau instituţii conexe.
Centrul Naţional de Resurse pentru Tineret, Chişinău
Misiunea Centrului Naţional de Resurse pentru Tineri (CNRT) este de a promova participarea tinerilor la dezvoltarea societăţii civile prin informare, consultanţă, training, asistenţă tehnică şi prin lucrul în reţea şi dezvoltarea parteneriatelor.
Pentru detalii suplimentare îl puteţi contacta pe dl.Olimpius Istrate, coordonator proiect: email [email protected], tel/fax: 0231 510 151; 0722458000, 0722458002.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Anunţ important
Cea mai lungă scrisoare din lume trimisă lui Moş Crăciun s-a scris la Braşov
Rusia şi mai aproape de dictatură
Poliţiştii lui Voronin au arestat un porc şi un măgar chiar de ziua poliţiei
Românca din Manzanares, poetă la 15 ani
Amânăm plata pensiilor, dar dăm 100 milioane de euro multinaţionalelor
Horoscop
Cetatea filmului şi-a deschis porţile pentru un român din Arizona
Soţie înţelegătoare
Pur si simplu te fac sa vibrezi!
Raluca a descoperit de unde vine oboseala lui Stolojan
Românul şi interlopul
A fost prins hoţul care a tăiat brazii argintii
Primari în neregulă la ajutoarele europene
Actorii botoşăneni fac repetiţii de Crăciun
Rocade în filiala PRM Botoşani
Parlamentarii botoşăneni bravează fără ca faptele lor să fi vorbit
Moş Crăciun vine la patinoar!
Bătaie pe posturi de poliţişti comunitari
„Tulburările de personalitate”
Botoşănenii plecaţi la muncă în străinătate sunt urmăriţi cu Poliţia de frontieră
Protecţia Copilului – de la sărăcie financiară la belşug
Medicii de familie din urban obligaţi la un număr minim de asiguraţi
Au câştigat procesul, dar banii nu-i vor primi prea curând
Şcoala pentru comunitate
încurajarea participării şi exersarea democraţiei
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog