Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Publicitate
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11649
De la 07 Ianuarie 2003
122871716

Scriitorul Dumitru Iov şi comandorul Dumitru Berbunschi vor deveni nume de străzi

  • 9 April 2009, 23:00
Printre personalităţile apreciate pe plan naţional care, de-a lungul vieţii, şi-au legat existenţa, fie prin naştere, fie prin adopţie, de localitatea Flămânzi, figurează doi fii ai oraşului despre care noi am mai scris. Este vorba de scriitorul şi activistul politic Dumitru Iov, decedat în 1959 în urma regimului aspru de detenţie la care fusese supus în puşcăria de trist renume de la Gherla şi de comandorul Dumitru Berbunschi, deopotrivă gazetar şi scriitor, autorul citatului omagial de pe Obelisc, dezvelit cu prilejul manifestărilor care au marcat centenarul Răscoalei din 1907, plecat într-o lume mai bună la începutul acestui an.
Numele acestor personalităţi locale va fi oferit în noul nomenclator stradal al oraşului Flămânzi, principalelor căi de acces din localitate. Ideea modificării banalelor denumiri ale drumurilor din Flămânzi i-a venit actualului primar Constantin Pitorac încă de acum câţiva ani, din perioada în care era consilier local. Mai întâi a încercat să confere Grupului Şcolar "Nicolae Bălcescu" denumirea de „Dumitru Iov” dar ideea a fost primită cu reticenţă de conducerea liceului şi de fosta administraţie locală.
“Indiferent cât de învăluită în ceaţă este mintea unora, am să mă zbat să schimb denumirea liceului, pentru că eu gândesc în perspectivă, la generaţiile viitoare, şi nu la clipa prezentă. Nu am să mă opresc până când fiecare stradă, piaţă sau instituţie locală fără denumire sau botezată stereotip, ca pe vremuri, nu va marca numele unei personalităţi locale”, afirma, încă din primăvara anului 2007, fostul consilier Pitorac.
La rândul nostru, într-un material, care anul trecut prelua ideea, menţionam că „în condiţiile în care în ţară există numeroase localităţi care şi-au botezat cartierele, băncile, pieţele sau străzile cu denumiri precum “Răscoala 1907”, la Flămânzi “Momentul 1907” nu este marcat, exceptând obeliscul ceauşist, prin nimic!” După alegerea fostului consilier şi viceprimar în funcţia de prim edil al oraşului Flămânzi, a fost repusă pe tapet şi problema modificării denumirilor stradale, mai ales că vechiul nomenclatorul stradal, rămas la nivelul denumirilor înregistrate în fosta comună, trebuia actualizat.
Avându-se în vedere ponderea deloc neglijabilă a personalităţilor locale, un colectiv alcătuit din specialişti ai primăriei şi din cadre didactice au alcătuit un tabel cu propuneri care, ulterior, au fost discutate rând pe rând. Astfel, s-a decis ca DE 58, strada principală care străbate oraşul Flămânzi, pe o distanţă de 5 kilometri, să poarte denumirea „Dumitru Iov”, iar DJ 282, care, pornind de la 6 Drumuri, urcă spre Prăjeni, să se numească „Aviator-comandor Dumitru Berbunschi”.
Totodată, singura stradă (deocamdată) asfaltată din Flămânzi, cea care urcă de la Obelisc spre Storeşti, şi care în curând va fi complet reabilitată, se va numi „Strada 1907”. Într-un context apropiat trebuie menţionate şi eforturile făcute de primarul Constantin Pitorac pentru recuperarea operelor lui Dumitru Iov. În corespondenţa purtată în ultima perioadă a vieţii sale, scriitorul preciza că mai are pregătite, pentru tipărire, 20 de volume în manuscris, conţinând romane, proză scurtă, versuri şi piese de teatru, nepublicate, din păcate, nici măcar postum.
Cum despre Dumitru Iov şi operele sale nu se ştie astăzi mai nimic, generaţiile actuale au obligaţia morală să-i păstreze numele, să-i reediteze opera şi să-i tipărească volumele pe care scriitorul visa că urmaşii săi le vor citi. Iată de ce iniţiativa culturală a lui Constantin Pitorac trebuie apreciată şi susţinută. Ba, chiar cu riscul apariţiei unor voci care, fără măcar să-l parafrazeze pe nemuritorul Fănuş Neagu, îl vor asocia pe actualul primar cu unul dintre „nebunii frumoşi ai micilor oraşe”. (B.P.F.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Grant de 30.000 de euro câştigat pentru un schimb de experienţă în Italia
beneficiari vor fi profesorii din Flămânzi
Comentariul comentariilor LVIII
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Diversiune nereuşită
Se consideră naşul tuturor telefoanelor
Baia preşedintelui Ţâbuleac
„Inima verde a Laurianului”
"Încercăm să supravieţuim"
„România plăteşte pentru lipsa unei politici faţă de R. Moldova”
Povestiri de buzunar
Represiune la Chişinău
Mierea – aromată şi sănătoasă!
Ţâbuleac vrea să năşească viitorul vicepreşedinte, ce va lua locul lui Conţac
„Şi într-un caz şi în altul avem nevoie de sprijinul Guvernului”
Mai bine ieşi dacă cerşeşti, decât dacă munceşti!
Ţâbuleac a pus gând rău sporurilor salariale ale angajaţilor DGASPC
Poliţia a prins un hoţ, moşneag de… 74 de ani
Se recrutează tineri pentru şcoala de jandarmi
Românul şi încălzirea bruscă
Al 13-lea salariu este cu ghinion
Lalelele pestriţe l-au băgat în belea
Blocul operator din Spitalul judeţean va fi reabilitat
Leucemia face ravagii printre tinerii botoşăneni
Inspectorii OJPC vestesc venirea Paştelui… prin controale
Inspectorii OJPC vestesc venirea Paştelui… prin controale
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog