Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Decese
Religie
Pamflet
Caricaturi
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6903
De la 07 Ianuarie 2003
122866970

Scrisoare deschisă către membrii şi electoratul PSD

  • 20 September 2009, 23:00
Subsemnatul Octav Cozmâncă, membru fondator al PSD din 1990 (FSN 1990 – 1992; FDSN 1992 – 1995; PDSR 1995 – 2001 şi PSD 2001 – până în prezent), Secretar Executiv, Preşedinte Executiv al PSD în perioada 2003 – 2005, şeful Departamentului Administraţiei Publice Locale în Guvernul Văcăroiu, 1992 -1996, ministrul Administraţiei Publice în Guvernul Năstase, 2001 – 2003, senator timp de trei legislaturi, 1996 – 2008, doresc să adresez următoarea scrisoare deschisă către membrii şi electoratul PSD, anunţând şi autosuspendarea mea din PSD potrivit art. 10, alin (11) din Statutul partidului:
1. Partidul Social Democrat – la fondarea căruia am contribuit substanţial, alături de alţi lideri marcanţi ai partidului – nu mai este un partid de stânga sau chiar de centru-stânga, aşa cum pretind unii lideri din actuala conducere a PSD. Iată de ce:
a. Unii lideri actuali ai PSD, de la centru şi judeţe, au comportament de dreapta, dobândind, împreună cu familiile si prietenii lor – pe căi ştiute de ei – averi imense, derulând afaceri dubioase, de regulă, pe seama banului public;
b. Decizia profund greşită a conducerii PSD, a actualului lider al partidului, de a se alia la guvernare cu Partidul Democrat-Liberal;
Explicaţiile date de unii lideri ai PSD, legate de apărarea „interesului naţional” şi aşa-zisa stabilitate politică, sunt simple justificări, adevărata motivare fiind dorinţa unor indivizi de a parveni în funcţii de demnitari – miniştri, secretari de stat, prefecţi, şefi la diverse instituţii etc.;
Unii „lideri” ai PSD au acţionat în nume personal sau a unor grupuri pentru a participa la împărţirea „mălaiului”, a „caşcavalului”, de a-şi instala familiile şi clientela politică în diverse funcţii, urmărind îmbogăţirea imediată.
2. Partidul Social Democrat nu are, din aprilie 2005, un lider autentic, recunoscut şi respectat în multe structuri de partid din judeţe, municipii, oraşe şi comune.
a. Actualul lider al PSD a jucat la „doua capete”, în special la Congresul din aprilie 2005, împreună cu alţi complici, de fapt oameni care au trădat partidul, precum şi colegii care l-au sprijinit ani de zile pentru a obţine – meritat sau nu – diverse funcţii în partid, în guvern sau în diplomaţie. Respectul acestui aşa-zis lider a fost zero faţă de partid, faţă de colegii săi adevăraţi, inclusiv faţă de fondatorul partidului.
b. Rezultatele acestei atitudini iresponsabile, susţinute doar de orgolii, vanităţi si ambiţii personale, stimulate de doi aventurieri politici de la Cluj (în niciun caz „Grup”), au dus PSD la pierderea locului întâi pe eşichierul politic românesc, fiind la mâna PDL. In prezent, PSD a acceptat compromisuri de proporţii jignitoare, inclusiv umilinţe la nivel central, în multe judeţe şi, îndeosebi, cu prilejul recentei asumări a răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului.
PSD putea, dacă era în opoziţie şi cu un lider adevărat, să aibă în prezent peste 40% în sondaje, să se situeze pe primul loc în politica românească şi nu să stea la masa împărţirii ciolanului.
3. Partidul Social Democrat este condus, în momentul de faţă, de diverse grupuri de interese, clanuri sau găşti, care au hotărât şi hotărăsc soarta partidului, în numele unei aşa-zise democratizări a partidului.
a. Apreciez că direcţia aleasă de PSD este profund greşită, bazându-se numai pe satisfacerea intereselor personale ale unor grupuri, ale unor baroni locali, care promovează o politică de „stat în stat”. Nu se poate conduce un partid performant doar mimându-se democraţia şi acţionând, în multe cazuri, dictatorial.
b. Este vorba de anarhie, de haos, de disoluţie a partidului. Susţin aceasta, afirmând că PSD nu mai are în prezent structuri viabile, organizate temeinic în peste jumătate din localităţi.
4. Nu doresc să fiu „Gică contra”, nu am fost niciodată şi nu o să fiu o piază rea, dar am făcut o analiză realistă, atentă, onestă şi, în mod evident, critică pentru cei mulţi care înţeleg adevărul dureros din demersul meu. Încă mai cred că PSD poate să redevină ceea ce a fost, o adevărată forţă politică a ţării, cu demnitate şi prestigiu, cu oameni competenţi în domeniile vieţii economico-financiare, politice, sociale, culturale, administrative şi diplomatice.
a. Nu am fost şi nu voi fi niciodată sluga umilă a cuiva, indiferent de rangul şi importanţa persoanei respective.
Mi-am păstrat demnitatea şi sobrietatea, fireşti unui om normal, în toate vremurile şi perioadele activităţii şi în toate funcţiile publice îndeplinite.
Nu am acceptat şi nu voi accepta impostura, sforăriile şi minciuna, agramatismul şi comportamentul necivilizat al unor personaje compromise, care, doar întâmplător, decid soarta partidului, pentru că dispun de bani.
b. Nu accept, sub nici o formă, decizia abuzivă, contrară statutului şi normelor elementare de conduită ale unui partid democratic, adoptată de conducerea PSD, de liderul său, de a îndepărta din funcţii de conducere, inclusiv excluderea din partid a unor lideri importanţi din: Bistriţa-Năsăud, Alba, Botoşani, Timiş, Hunedoara, Prahova, Cluj, Olt, Dolj, Iaşi, Neamţ, Giurgiu ş.a.
Să adopţi sau să accepţi asemenea măsuri, cu câteva luni înainte de alegerile prezidenţiale, este sinucidere politică sigură a liderului PSD, sfătuit de unii care, probabil, îi vor capul, deşi aparent îl susţin.
c. În acelaşi timp, sunt promovaţi sau băgaţi în seamă, de către „liderul naţional”, unii supuşi locali, inclusiv preşedinţi de filiale judeţene, care au obţinut procente nesemnificative la toate tipurile de alegeri – locale, parlamentare şi prezidenţiale. De asemenea, sunt susţinuţi şi încurajaţi oameni compromişi, lideri locali contestaţi, fără prestigiu politic şi profesional, oameni care nu au concepţii de stânga, social-democrate, în schimb fiind obişnuiţi cu puterea banului, linguşirea şefului şi lustruitul clanţei.
5. Decizia mea de autosuspendare din PSD este motivată şi temeinică. Nu părăsesc partidul şi membrii săi adevăraţi, dar nu am nimic în comun cu indivizi care au trădat, care au privatizat partidul, care sunt avizi de putere, care sunt aventurieri politici şi care sacrifică PSD pentru satisfacerea intereselor personale, dar şi ale celor apropiaţi: soţii, soţi, copii, soacre, amante, interlopi, mafioţi etc.
6. Vreau să mulţumesc membrilor PSD adevăraţi, celor care au contribuit, de-a lungul anilor, la consolidarea şi reuşitele acestui partid.
a. Este remarcabil faptul că PSD, fiind la guvernare, a obţinut la alegerile parlamentare din anul 2004 37,1% din voturi, clasându-se, astfel, pe primul loc, în timp ce la alegerile pentru europarlamentari din 2007, PSD a avut numai 23,1%.
b. Doresc să mulţumesc marii majorităţi a senatorilor şi deputaţilor, primarilor, consilierilor locali şi judeţeni, membri ai PSD, adică celor care au dus greul muncii politice pe parcursul anilor, chiar dacă, poate, unii nu vor fi de acord cu decizia mea.
c. Doresc, de asemenea, să mulţumesc unor fondatori ai partidului şi unor lideri importanţi, precum: Ion Iliescu, Oliviu Gherman, Adrian Năstase, Nicolae Văcăroiu, Ion Solcanu, Doru Ioan Tărăcilă, Dan Mircea Popescu, Alexandru Lăpuşan, Ion Vasile, Vasile Moiş, s.a.
7. Desigur, îmi pare rău că, după aproape 20 de ani, trebuie să mă autosuspend din partid. Eu nu am fost traseist politic, profitor sau paraşutat în funcţii şi poziţii publice, precum alţi neruşinaţi, care calcă în picioare munca de ani de zile a sute şi sute de mii de membri ai PSD, de cetăţeni ai României.
Îi asigur însă pe membrii adevăraţi ai PSD că mă voi întoarce, dar numai atunci când Partidul Social Democrat va fi un partid cu adevărat de stânga sau centru-stânga, va fi condus cu adevărat de oameni politici adevăraţi şi nu de profitori de conjunctură, de demagogi, de oameni care promit mult şi nu fac nimic concret în interesul cetăţeanului, a românului obişnuit.
8. Pe această cale, adresez un îndemn oamenilor serioşi şi demni din PSD, de a analiza cu responsabilitate soarta, orientarea şi conduita Partidul Social Democrat, de a decide în deplină cunoştinţă de cauză asupra liderilor centrali şi locali, fiindcă decid pentru ei şi familiile lor, pentru PSD, pentru electoratul de stânga, pentru România.
9. În situaţia în care PSD nu va redeveni, în scurt timp, prima forţa politică din România, voi iniţia, alături de alţi oameni importanţi şi puternici, demersurile necesare şi legale pentru constituirea Alianţei naţionale a forţelor democratice de stânga. Voi face acest demers politic fără rezerve, întrucât actualele partide nu mai au credibilitate, încrederea în ele scăzând dramatic, creând o stare de lehamite generală în rândul electoratului, a cetăţenilor României, care refuză – motivat – să participe la viaţa politică a ţării, la scrutinele electorale.
Sunt convins că o Alianţă democratică de stânga va asigura şanse reale şi va acorda respectul meritat tuturor oamenilor acestei ţări: profesori, medici, jurişti, funcţionari, ceferişti, militari, economişti, ingineri, constructori, muncitori şi ţărani, femei şi bărbaţi, tineri şi pensionari.
Octav Cozmâncă

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Românul şi reforma în îngropăciune
Cum sunt politicienii români
Horoscop
Primarul Flutur în conflict cu ţiganii
Ţâbu a prins-o pe Florica cu...
Dumnezeu să-l odihnească pe Dan!
Are paşaport pentru ”Divertis – Land of Jokes”
N-a „muşcat”, nu-l apără nimeni!
Botoşaniul reprezentat de trei copii la „Eurovision Junior”
„Săptămâna prevenirii criminalităţii”
Cine minte, generala Macovei sau profesoara Andrici?
Teribilism pe două roţi
Acţiunea „Tunetul” la Botoşani
Biserica parohiei Nicolae Bălcescu, resfinţită după 100 de ani
Îşi caută soţie, dar are anumite pretenţii!
S-a stopat vânzarea spaţiilor către medicii de familie
Elevii de şcoală n-au voie să se îmbolnăvească de gripa porcină
ei se pot îmbolnăvi, dar numai după 1 decembrie
AJOFM s-a mutat în casă nouă
Înainte de a deveni profesor, trebuie să fie ucenic
Să-i fie groparul?
Ioan Rotundu
Cum strâng şpaga comisarii financiari!
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog