Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
7036
De la 07 Ianuarie 2003
123130607
pnl

Secretele demisiei lui Botoş şi războaie pierdute de Parchetul General

  • 21 July 2006, 23:00
Demisia procurorului general Ilie Botoş survine unui lung şir de eşecuri înregistrate în cele mai mari dosare pe care Parchetul General le-a avut, dosare care, de altfel, a sugerat mereu şeful DNA, Daniel Morar, erau de competenţa procurorilor anticorupţie. Evoluţia din ultimele luni a marilor dosare - Rompetrol şi RAFO - Carom - instrumentate de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), din cadrul Parchetului General, s-au dezumflat chiar înainte ca anchetele să fie terminate şi rechizitoriile să fie trimise în instanţă. Demisia lui Ilie Botoş intervine cu numai o săptămână înainte de încheierea investigaţiilor din dosarul Rompetrol. Procurorul şef al DNA, Daniel Morar, declara, în data de 4 mai 2006, la o conferinţa de presă privind bilanţul pe ultimele două luni al activităţii DNA, că a discutat cu procurorul general Ilie Botoş despre eventuala preluare la DNA a dosarelor RAFO. "Da, am discutat", a confirmat Daniel Morar zvonurile din presa centrală, însă a refuzat să detalieze acest posibil conflict de competenţă apărut între cele două instituţii. Morar a spus că el nu se poate pronunţa asupra competenţei în acest dosar, deoarece decizia este a procurorului de caz . "Problema este a celui la care se află dosarul. Eu nu am de unde să ştiu dacă un dosar este sau nu de competenţa DNA", a spus Morar. El a invocat, însă, prevederile legale în vigoare: "Legea spune despre cazurile de criminalitate economico-financiară cu un prejudiciu de peste un milion de euro că sunt de competenţa DNA".
Sechestrul Rompetrol
Sechestrul a fost instituit de procurorii DIICOT, în 21 februarie 2006, asupra unor bunuri ale societăţii şi pe 25,8 la sută din pachetul de 50,59 procente deţinute de The Rompterol BV Olanda la firma Rompetrol Rafinare Constanţa. Tribunalul Bucureşti a admis în parte, în 17 mai, o contestaţia la sechestru depusă de societatea Rompetrol Rafinare. Bunurile au fost atunci scoase de sub sechestru, dar au mai rămas acţiunile. Pe 14 iulie, Tribunalul Bucureşti a ridicat şi sechestrul de pe acţiuni. Sentinţa a fost atacată cu recurs de către procurorii DIICOT. În timpul judecării contestaţiilor la sechestrul pus în dosarul Rompetrol, Parchetul General a fost amendat cu două milioane de lei, în 5 mai, de o instanţă a Tribunalului Bucureşti, din cauza neprezentării procurorilor la două termene consecutive fixate la Tribunalul Bucureşti, în acest proces al sechestrului. La vremea respectivă, nici un judecător intervievat de agenţia NewsIn nu-şi amintea ca Parchetul General să mai fi fost amendat vreodată.
Sechestrul pe acţiunile RAFO
Curtea de Apel Bucureşti a ridicat definitiv sechestrul asigurător instituit asupra celor 97,94 de procente din acţiunile SC RAFO SA Oneşti. Este vorba despre pachetul de acţiuni RAFO deţinut de societatea Calder - A Internaţional, iar sechestrul viza, de fapt, societatea Balkan Petroleum, administrată de Marian Iancu. Sechestrul a fost institut prin ordonanţa emisă de procurori în 18 august 2005, la o lună după ce Balkan Petroleum (BKP) Ltd cesionase acest pachet de acţiuni RAFO către societatea Calder, la un preţ de peste 30 de milioane de dolari.
Arestările din Rompetrol
Procurorii DIICOT au încercat de mai multe ori să convingă instanţele să emită mandate de arestare preventivă pe numele celor mai importanţi învinuiţi din dosar, dar judecătorii au decis ca acuzaţii să fie cercetaţi în stare de libertate. Strădaniile procurorilor DIICOT au fost zadarnice, dar foarte mediatizate. Judecătorii au hotărât definitiv, în 10 aprilie, ca omul de afaceri Dinu Patriciu să fie cercetat în stare de libertate. În 13 iunie, magistraţii au hotărât şi în privinţa cetăţenilor americani Phil Stephenson şi Colin Hart că vor fi anchetaţi în stare de libertate.
Dosarele RAFO
Cel mai controversat şi, totodată, cel mai mare dosar lucrat la Parchetul General, a debutat în forţă la începutul anului trecut. În 25 ianuarie 2005, comunicatele ministerului anunţau declanşarea urmăririi penale împotriva unui lot de 19 persoane implicate în presupusul faliment fraudulos de la RAFO şi Carom. Au urmat, rând pe rând, audieri prelungite, reţineri şi mandate de arestare preventivă ce păreau să confirme acuzaţiile grave formulate de procurorii DIICOT în 49 de volume conţinând declaraţii, acte şi stenograme. Au fost arestaţi şi eliberaţi fraţii Octavian şi Alexandru Iancu, Constantin Mărgărit (acţionari sau administratori în grupul de societăţi VGB). Aceştia au fost primii arestaţi în dosarul RAFO. Cei trei au primit mandat de arestare preventivă în 14 februarie 2005 şi au ieşit din închisoare după mai bine de patru luni, în 24 iunie 2005. Toţi trei sunt acuzaţi de evaziune fiscală, delapidare şi abuz în serviciu. Corneliu Iacobov a fost reţinut în 3 martie 2005 şi a primit primul mandat de arestare, în Dosarul RAFO - Metal Euroest, în 4 martie 2005. A fost acuzat de complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani şi delapidare. A fost eliberat în 27 mai 2005, după două luni şi jumătate de arest şi cu numai zece zile înainte de data la care primise aprobare să se căsătorească în penitenciarul Rahova. Toader Găureanu, fost director la RAFO, a fost arestat preventiv în aceeşi zi cu Iacobov, 4 martie 2005. N-a fost privat de libertate decât 25 de zile. O instanţă a Tribunalului Bucureşti a hotărât că nu poate prelungi mandatul, deoarece probele administrate nu sunt suficiente, iar omul de afaceri poate fi cercetat şi-n stare de libertate. Marian Iancu a fost reţinut şi el, anul trecut, alături de fraţii săi, în Dosarul RAFO - VGB. Arestat între 14 februarie şi 24 iunie 2005, finanţatorul echipei de fotbal Poli Timişoara a revenit în arestul din Cercetări Penale, anul acesta. În acest prim interval de detenţie, Iancu şi-a vândut pachetul de 97,94 acţiuni pe care firma condusă de el, Balkan Petroleum, le deţinea la RAFO SA. Calder-A a livrat în schimbul acestui pachet 30 de milioane de dolari. Totul s-a negociat din închisoare, unde a fost vizitat de reprezentanţii societăţii Calder, cu acordul procurorului ce a instrumentat dosarul. În data de 16 mai 2006, Iancu a primit mandat de arestare pentru numai 19 zile, deoarece mai executase zece zile de arest, în luna aprilie. Iancu a fost eliberat în 14 aprilie 2006, după zece zile de arest, întrucât magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au considerat că judecătorul Petrică Roşu, de la Tribunalul Bucureşti, este incompatibil să se pronunţe în cazul timişoreanului, deoarece cu trei săptămâni înainte dispusese arestarea omului de afaceri Ovidiu Tender. Legea interzice ca magistraţii să se pronunţe pe mandate ale unor învinuiţi din acelaşi dosar. Ovidiu Tender este singurul rămas în puşcărie, dar pe 27 iulie se va discuta un recurs care ar putea duce la eliberarea lui. (Agenţia de presă NewsIn)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Judecata dascălului
Horoscop
Saramură trăsnită
S-a făcut frate cu dracul, dar a trecut puntea
Ioan Rotundu
Sărbătoare la frontieră
Din cauza rectificărilor de buget, unii consilieri au dureri de cap
Consilierii locali fug de FC ca dracul de tămâie
Din gândirea economică a lui Egner
Prevenirea incendiilor în timpul recoltării cerealelor
Piaţa Griviţa, mărul discordiei în Consiliul Local
Noii penegişti iscă ironii din partea celorlalte partide
Se vor deschide nouă telecentre în judeţ
Primarul dorohoian practică şantajul politic
Scandal pe sema lenjeriei de pat din spital
Gradul de poluare din oraş nu va mai fi secret
* pe lângă instalaţia de monitorizare a calităţii aerului, ne-am ales şi cu o staţie de supraveghere a radioactivităţii
Dan Voiculescu cere demisia lui Traian Băsescu
Tăriceanu vrea apolitici şi civili la serviciile secrete
Are loc o semilovitură de stat
În acest moment, sistemul de siguranţă naţională e paralizat
"Stolojan ar trebui să facă un pas înapoi din postul de consilier"
Sex pe o barcă pentru vizitatorii Lacului Balaton
BNR bate monedă de argint
Hayssam nu avea metastază când a fost operat
Un profesor de istorie s-a făcut de... istorie!
CV Tudor crede că doar el poate veni de hac mafiei
Iarna car şi vara ... artificii şi petarde !
Şoc la titularizare
Şeful Poliţiei, ucis de o maşină
Timişorenii o reclamă pe Shakira la OPC
Leacurile băbeşti fac din nou victime
Declaraţie de presă
Există şi o faţă neagră a imigrării – drama unei românce
Bucătăria românească explicată în Italia
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog