Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11994
De la 07 Ianuarie 2003
122897643

Seful ANI, Horia Georgescu, a fost retinut de DNA

  • Este suspectat pentru abuz in serviciu in dosarul retrocedarilor de la ANRP - surse/ Prejudiciul se ridica la 75 milioane euro
  • 16 March 2015, 23:00
Seful Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu, a fost retinut de procurorii DNA luni, dupa mai bine de cinci ore de audieri. El fusese adus cu mandat luni la Directia Nationala Anticoruptie pentru a fi audiat de procurori in legatura cu Autoritatea Nationala de Restituire a Proprietatilor (ANRP), au declarat pentru Agerpres surse judiciare. Georgescu este suspectat de abuz in serviciu, fapte comise pe vremea cand era membru in Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, potrivit unor surse judiciare consultate de HotNews.ro.
Horia Georgescu a fost scos din sediul DNA si dus in arestul Politiei Capitalei.
Intrebat de jurnalisti daca a luat bani, Horia Georgescu a raspuns: "Niciodata". Avocatul lui Georgescu a afirmat ulterior ca acesta se declara nevinovat.
Comunicatul DNA:
In ordonanta de retinere se arata ca, in cauza, exista date si indicii din care rezulta suspiciunea rezonabila care contureaza urmatoarea stare de fapt:
In cursul lunii ianuarie 2015, Guvernul Romaniei - Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor a sesizat Directia Nationala Anticoruptie cu privire la faptul ca, in perioada 2008 - 2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despagubiri conform Legii nr. 247/2005 nu au respectat cerintele Standardelor Internationale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piata a imobilelor.
Concret, in perioada respectiva, Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, din care facea parte si inculpatul Georgescu Horia, a aprobat rapoartele de evaluare, intocmite de expertii evaluatori, corespunzatoare unui numar de 3 dosare, cu nerespectarea Standardelor Internationale de Evaluare, a dispozitiilor Legii nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei precum si unele masuri adiacente, in care imobilele pentru care se solicitau despagubiri fusesera supraevaluate.
Valoarea totala la care au fost evaluate imobilele supuse despagubirii s-a ridicat, conform expertilor evaluatori, la suma de 129.709.168 euro, (467.448.907 lei ).
Din analiza rapoartelor de evaluare in cazul celor 3 dosare a rezultat ca evaluatorii desemnati nu au purtat o corespondenta cu bancile, notarii publici, birourile de carte funciara, agentiile imobiliare etc. privind tranzactiile deja efectuate/certe cu proprietati imobiliare similare.
In doua cazuri evaluatorii desemnati au utilizat, in cadrul metodei comparatiei directe, "comparabile" constand in anunturi de vanzare publicate online sau in ziare, fara a purta corespondenta cu detinatorii de informatii privind tranzactiile certe cu proprietati imobiliare care ar fi constituit un criteriu obiectiv de natura a determina pretul real al pietei imobiliare.
Concluzionand, Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor a emis in cazul celor 3 dosare titluri de despagubire pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerintele Standardelor Internationale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piata a imobilelor si nici prevederile art. 10 alin. 6 si 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, supraevaluand bunurile imobile respective cu suma totala de aproximativ 75.000.000 euro, cu aceasta suma fiind prejudiciat bugetul de stat concomitent cu obtinerea unor despagubiri necuvenite de catre titularii si cesionarii drepturilor de despagubire.
In cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.
***
La intrare in sediul DNA, seful ANI nu a facut declaratii. Potrivit surselor, prezenta sa la DNA are legatura cu o sesizare ANRP dupa cazul Bica I.
Horia Georgescu a fost membru, pana in 2010, in Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor.
Procurorii DNA fac cercetari pentru abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave in raport cu cei care au fost membri ai Comisiei Centrale de Despagubiri.
In ianuarie 2015, Guvernul Romaniei - Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor a sesizat DNA cu privire la faptul ca prin decizia din octombrie 2013 a Curtii de Conturi s-a dispus ANRP si reevaluarea dosarelor in care s-au acordat despagubiri in perioada 2009-2011.
Curtea de Conturi a efectuat un control la ANRP care a avut ca obiect fundamentarea si utilizarea fondurilor alocate pentru plata despagubirilor, constatandu-se ca rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despagubiri conform Legii 247/2005 nu au respectat cerintele Standardelor Internationale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piata a imobilelor.
Potrivit surselor citate, Curtea de Conturi a obligat presedintele ANRP sa verifice toate rapoartele de evaluare al caror cuantum de despagubiri depasea valoarea de 500.000 lei.
In baza deciziei Curtii si in urma reevaluarii a 452 de dosare, s-a constatat ca intr-un numar de 94 de dosare valoarea stabilita initial a fost cu peste 20% mai mare.
Astfel, ANRP a sesizat DNA in vedere declansarii cercetarilor pentru stabilirea si recuperarea prejudiciului produs bugetului de stat prin supraevaluarea unor imobile pentru care s-au acordat despagubiri, datele existente conducand la concluzia unor supraevaluari in detrimentul statului roman, sustin sursele.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Cunoştinţa cu Robert
Reţeta zilei: Costiţe de porc la grătar
Horoscopul zilei
PNL a decis ca fiecare organizatie judeteana sa cotizeze cu 9.000 de lei, pe luna, la partid
De la 1 mai cardul de sanatate va deveni unicul instrument de validare a serviciilor medicale
Parlamentar rus: Statele baltice, Polonia si Romania, tari agresive ce dicteaza agenda fata de Rusia
Premierul Gaburici a fost exmatriculat si din liceu si din facultate
Impozitul pe masini pregatit de Guvern a fost majorat in Codul Fiscal actualizat.
Ginerele lui Viktor Orban a primit contracte de 3,8 milioane dolari din fonduri publice
Radu Mazare a fost retinut de procurorii DNA
Mega-dosar de coruptie in Italia
contracte publice de 25 de miliarde de euro, cercetate de procurori
Premierul ponta şi-a creat cadru legal pentru pomenile din rezerva bugetară
Botoşani/Văculeşti: Scandal printre gunoaie soldat cu pupături
Liberalii pun bir pe politica de la judeţ
Ioan Rotundu
Horia Georgescu a demisionat de la conducerea ANI
Iohannis a tras clopotul ritualic la monumentul victimelor marii foamete din Ucraina
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog