Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Publicitate
Remember
Europarlamentare
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11476
De la 07 Ianuarie 2003
122897125

Şeful Poliţiei române implicat în mafia alcoolului botoşănean

  • fiica lt.col. Petrică Muraraşu a primit cadou un BMW
  • destrăbălare la Popasul turistic Cucorăni, mai ceva ca-n filmele cu gangsteri
  • 24 October 2007, 23:00
Mafia alcoolului botoşănean s-a creat începând cam cu anul 1995. Tot de pe atunci şi anumiţi ofiţeri din poliţia economică botoşăneană au început o serie de cercetări pentru tragerea la răspundere a celor implicaţi în evaziunea fiscală cu alcool. Numai că rodul muncii lor a fost anihilat de funcţii înalte de prin Ministerul de Interne, numele generalului Florin Sandu, şeful Inspectoratului General de Poliţie fiind cel mai des întâlnit.
Dar să dăm timpul înapoi şi să derulăm faptele de acolo de unde au început ele. În anul 1996 lt.col. Vasile Calimandruc este promovat şef de serviciu al poliţiei economice judeţene. Tot atunci ajunge şef de birou, la poliţia economică municipală şi mr. Petrică Muraraşu. Doi ofiţeri a căror destine au evoluat total diferit. Promovarea lui Muraraşu s-a făcut fără nici un fel de consultare cu lt.col. Calimandruc, deşi acesta urma să-i fie un colaborator de bază. Şi, apoi, Muraraşu nu întrunea condiţiile legale de a fi promovat şef de birou, la acea dată el neavând luat examenul de licenţă în drept. Dar ordinul primit de la UGP, via generalul Sandu, trebuia executat fără crâcnire. N-a durat mult şi a venit perioada avansărilor. Deşi mr. Muraraşu nu a fost trecut pe listele oficiale de avansare, de la IGP s-a primit un plic separat, în care se afla ordinul de avansare al lui Muraraşu, de la maior la lt.col.
Începând cu anul 2001 discuţiile despre evaziunea fiscală cu alcool se precipită. Lt.col. Calimandruc face o analiză şi constată că din şapte fabrici producătoare de alcool nici una nu a fost găsită în neregulă. Motiv pentru care Calimandruc îl înlocuieşte pe căpitanul David, care avea în supraveghere producătorii de alcool, cu proaspătul promovat în rândul ofiţerilor, lt. Dumitru Aioanei. Totodată, Calimandruc dă ordin acestuia ca toate aspectele de evaziune fiscală cu alcool să le discute numai cu persoana sa. Măsura s-a impus datorită faptului că se scurgeau informaţii către producătorii de alcool vizaţi.
Mai mult, deşi toţi producătorii de alcool îşi construiseră vile, aveau maşini luxoase şi risipeau bani în stânga şi-n dreapta, , Calimandruc rămâne surprins că în biroul lui Muraraşu nu apare nici un „alcoolist” pentru a fi luat la întrebări. La un moment dat lt. Aioanei îl informează pe Calimandruc că la societatea Bovaly se procesează alcool fără a fi contabilizat. Ca asociaţi ai societăţii Bovaly, la acea dată, erau fraţii Aniculăesei şi ginerele comisarului şef de la Garda Financiară Botoşani Ernest Jakab.
Aioanei descoperă că toată procesarea alcoolului se făcea noaptea, paza fiind asigurată chiar de comisari financiari şi protejaţi de la poliţia economică municipală, cu lt.col. Petrică Muraraşu în frunte. În timp ce într-un spaţiu total neadecvat şi fără nici un fel de autorizaţii societatea Bovaly lucra la greu la procesarea alcoolului ce le aducea câştiguri de miliarde de lei, o maşină patrula pe porţiunea de şosea dintre Răchiţi şi fosta fermă a partidului, asigurând o pază severă şi îndepărtând pe oricine se nimerea prin zonă, cu sau fără vreo treabă anume.
Se lucra numai între orele 22 şi 5 dimineaţa. Spaţiul de producţie, amenajat în clădirea fostului Indagro SA, era înconjurat cu un gard de sârmă, înalt de doi metri, iar o turmă de câini bine dresaţi ataca pe orice curios aflat prin zonă. Cu toate acestea, ceva a transpirat la redacţia unui ziar, dar totul s-a aranjat contra sumei de 250 milioane lei.
Lt. Aioanei era îngrozit de ceea ce se petrecea după gardul de sârmă şi i-a raportat lui Calimandruc că-i este frică să mai facă cercetări. Calimandruc îi garantează că nu i se va putea întâmpla nimic dacă ceea ce a descoperit reprezintă adevărul. Aşa descoperă lt. Aioanei că lt.col. Muraraşu este direct implicat în această afacere dubioasă.
Fiica sa, Alina, elevă în clasa a 12-a, primeşte de la societatea Bovaly o maşină BMW. Maşina a fost plătită din banii societăţii şi a fost înmatriculată tot pe această firmă. Cu privire la istoricul acestei maşini vom mai reveni. Cadou făcut cu ocazia împlinirii vârstei de 18 ani, numărul de înmatriculare fiind BT.18.SOM. Pentru o astfel de maşină era nevoie de un garaj pe măsură. A fost „închiriat” garajul proprietatea lui Daniela Şfaiţer, soţia producătorului de alcool Cornel Şfaiţer. Chiar dacă între cei doi soţi s-a iscat scandal, garajul a rămas la dispoziţia fetei lui Muraraşu.
În ziua de 26.06.2001 lt.col. Calimandruc a primit un telefon de la redacţia unui ziar local, prin care i se sugera să facă o deplasare la Popasul turistic Cucorăni, pentru a surprinde în situaţie jenantă anumite persoane implicate în evaziunea cu alcool. I s-a spus la telefon „Du-te la Popasul Cucorăni şi vezi ce fac oamenii dumitale”. Calimandruc a raportat col. Bocancea, şeful IJP Botoşani şi a primit acordul acestuia ca cpt. Ioan Calistru să facă deplasarea.
Aici a avut surpriza să constate că toţi mafioţii alcoolului din Moldova se adunaseră în păr. Maşini cu numere ca B.99.ZZA, BZ.61.CAR, M.77.R (număr provizoriu). În cap de masă trona lt.col. Petrică Muraraşu secondat de Zăzvan Iacob, asociat la Niko Impex SRL Botoşani (despre această societate vom scrie un material separat). Tot ce Calistru a văzut şi constatat pe viu la Cucorăni a consemnat într-un raport ce i-a fost prezentat col. Gheorghe Bocancea. Şi totul s-a omorât la acest nivel. (Va urma)

N.R. – Articolul a apărut în cotidianul Jurnalul de dimineaţă nr. 753, miercuri, 10 aprilie 2002. Noi am hotărât să-l republicăm, pentru că în urma recentului articol intitulat „Păcatele şefilor Poliţiei botoşănene” (19.10.2007) unii cititori l-au acuzat pe directorul nostru Ioan Rotundu, semnatarul articolului, că a lansat acuzaţii neadevărate în ce priveşte implicarea şefilor Poliţiei judeţene în mafia alcoolului. Mai precizăm că articolul, împreună cu cele ce vor urma, a făcut obiectul Dosarului penal 6446/2002, ce s-a aflat pe rolul Judecătoriei Botoşani, reclamant Petrică Muraraşu şi inculpat Ioan Rotundu. Muraraşu a pierdut procesul.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Ciuştea acuză că Oprişanu stă singur la „masa cu bucate”
Executivul CJ se simte marginalizat în problema societăţii Apa Grup
Cabinete stomatologice mizerabile şi instrumentar prost sterilizat
Medic ce acordă consultaţii înconjurat de mizerie
Judeţul Botoşani apreciat la Programul naţional de analize
Directori ţâfnoşi, ce se cred stăpâni pe şcoală
Profesorii se trezesc că nu au asigurări medicale
Actorii deţinuţi vor urca pe scena teatrului Nottara
Angajatorii încearcă să fenteze controlorii, dar se aleg cu amenzi
Varianta lui Călin loveşte în vrerea lui Traian
Ioan Rotundu
”Happy Hour” este lider de audienţă de la prima ediţie
Elvira Deatcu este însărcinată cu cel de-al doilea copil
Happy Hour” dă startul concursului ”Botez şi mă aşez!”
Uniunea Europeană sprijină parteneriatul transfrontalier
Anunţ spectacol
Peremistul Niţură se plânge că orbecăie prin întuneric
Vasilescu se arată sceptic în obţinerea fondurilor de la buget
Municipalitatea pregăteşte ultima rectificare
Municipalitatea marşează pe terenurile de joacă
Senatorul Ţâbulec dezvăluie cum suntem împovăraţi fiscal
Teste pe calculator pentru dobândirea permisului auto
Horoscop
Dezamăgirea teroristului
Mâncare de fasole cu cârnaţi afumaţi
Vrea să ne ameţească de cap
Variantă la fondul privat de pensii
Încasarea contravalorii pentru eliberarea paşapoartelor electronice
Noi reglementări privind excepţiile de la plata taxei de radiodifuziune
Lista candidaţilor PSD la europarlamentare
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog