Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Economic
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Publicitate
Caricaturi
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
4933
De la 07 Ianuarie 2003
122890582

Senatul a aprobat propunerea legislativa de modificare a Legii partidelor politice

  • care permite infiintarea unui partid cu cel putin trei membri
  • 22 April 2015, 23:00
Senatorii au aprobat miercuri, cu 100 de voturi pentru, o abtinere si 9 voturi impotriva, propunerea legislativa privind modificarea si completarea Legii partidelor politice nr.14/2003, care permite ca actul de constituire a unui partid politic sa fie semnat de cel putin trei membri fondatori. Senatul este prima camera sesizata, proiectul urmeaza sa intre in dezbateri la Camera Deputatilor.
Propunerea, initiata de membrii Comisiei parlamentare de cod electoral, a fost sustinuta in plen de reprezentantul Guvernului, secretarul de stat Valentin Iliescu, transmite Agerpres.
"Guvernul isi exprima sustinerea pentru solutia propusa de Comisia de cod electoral ca o solutie de imbunatatire a calitatii competitiei electorale si instituirea unei reprezentari cat mai fidele a intereselor cetatenilor, evident, cu dorinta sincera de evitare a repetarii unor situatii juridice semnalate in trecut. Sunt mai mult lucruri importante in legea care se afla in discutia Senatului, primul si cel mai important fiind acea modificare de substanta prin care se valorifica principiul constitutional al pluralismului politic, ca urmare a dorintei de consolidare a statului de drept democratic si social", a argumentat Iliescu.
Comisia comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru legislatia electorala a decis marti, in unanimitate, sa intocmeasca un raport de admitere cu includerea amendamentelor Consiliului Legislativ, a subliniat la randul sau presedintele comisiei, senatorul PNL Mihai Voicu.
Conform actului normativ, partidele politice se pot organiza si functiona la nivel national, la nivel local sau atat la nivel national, cat si local, conform statutului propriu. Actul de constituire poate fi semnat de cel putin trei membri fondatori, noteaza Agerpres.
O alta modificare, prin care initiatorii doresc valorificarea principiului constitutional al pluralismului politic, vizeaza lista semnaturilor de sustinere. Conform legislatiei in vigoare, aceasta lista trebuie sa cuprinda cel putin 25.000 de membri fondatori, domiciliati in cel putin 18 din judetele tarii si municipiul Bucuresti, dar nu mai putin de 700 de persoane pentru fiecare dintre aceste judete si municipiul Bucuresti. Prin propunerea legislativa aprobata miercuri de senatori conditia este ca lista sa cuprinda cel putin trei membri fondatori.
Lista semnaturilor membrilor fondatori trebuie sa contina numele si prenumele, data nasterii, adresa, felul actului de identitate si numarul acestuia, precum si semnatura. Pana in prezent, pe o astfel de lista trebuia sa fie trecut si codul numeric personal. Lista va fi insotita de o declaratie pe propria raspundere a persoanei care a intocmit-o care sa ateste autenticitatea semnaturilor, sub sanctiunea prevazuta de art. 326 din Codul penal, conform caruia falsul in declaratii se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
De asemenea, prin consens politic s-au eliminat prevederile care leaga organizarea interna a partidelor de organizarea administrativ-teritoriala a tarii. "Eliminarea criteriului administrativ-teritorial aduce beneficiul posibilitatii de a infiinta partide locale, independent de diviziunea administrativ-teritoriala existenta, ceea ce va avea un rol esential in dinamizarea vietii politice la nivel local. Se vor putea organiza astfel structuri de partid, care sa raspunda activ problemelor cotidiene ale cetatenilor", se arata in expunerea de motive.
Proiectul de lege modifica, totodata, unul dintre criteriile privind constatarea inactivitatii unui partid politic. Astfel, desemnarea de candidati de catre un partid politic, singur sau in alianta, nu se mai raporteaza la doua campanii electorale parlamentare succesive, ci la doua campanii electorale succesive, cu exceptia celei prezidentiale, dar cerintele sunt diferite in functie de natura alegerilor - locale, parlamentare sau europarlamentare. In noua lege se abroga art. 48 in vigoare, conform caruia un partid politic se dizolva daca nu obtine, la doua alegeri generale succesive, un numar de cel putin 50.000 de voturi la nivel national pentru candidaturile depuse in oricare dintre scrutinurile urmatoare: consilii judetene, consilii locale, Camera Deputatilor, Senat.
Reamintim ca Parlamentul discuta de la inceputul anului un pachet de cinci legi, esentiale pentru sistemul de vot. Un proiect - cel al finantarii partidelor - a fost votat deja de Parlament, dar a fost trimis spre reexaminare de presedintele Iohannis, iar Senatul l-a adoptat cu amendamente astazi. Alte trei proiecte - legea alegerilor locale, legea alegerilor parlamentare si legea infiintarii partidelor - sunt in circuitul parlamentar, iar al cincilea proiect - votul prin corespondenta, tocmai a fost lansat in dezbatere si ar trebui sa primeasca raport de la Comisia speciala comuna de cod electoral.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Când bărbatul bou îşi crede nevasta vacă
Caricatura zilei: Întoarcerea Cocoşului
Reţeta zilei: Ciorbă ungurească cu găluşte din cartofi
Horoscopul zilei
Senatul a votat legea finantarii partidelor politice
cu amendamentele reiesite din obiectiile presedintelui Iohannis
Japonia: O drona usor radioactiva a aterizat pe biroul resedintei oficiale a premierului Abe
Ce a descoperit Ministerul Finantelor cand a calculat costul unui TVA de 9% la apa de la robinet. "Nu se poate aplica"
Kazahstanul respinge ideea lui Vladimir Putin privind o moneda unica in interiorul Uniunii Economice Eurasiatice
Catalin Predoiu ii face cadou lui Ponta un tricou pe care scrie pe fata "Eu nu mint" si pe spate "Eu nu sunt Ponta"
Cel mai mare dusman al Rusiei este Statul Islamic, nu SUA - Serghei Lavrov, seful diplomatiei ruse
Guvernul a aprobat miercuri impozitarea bacsisurilor
Cum lupta militarii romani alaturi de americani, britanici si moldoveni
Eurodeputati: Europa sa fie pregatita de razboi cu Rusia, care vizeaza Transnistria si tarile baltice
Guvernul a adoptat o Lege privind pensiile militarilor
Sistemul de pensii militare nu va mai fi un sistem contributiv
Guvernul a stabilit, prin Ordonanta de Urgenta, situatiile in care ANAF poate suspenda activitatea firmelor
Botoşani: Va fi citat senatorul Doina Federovici la DNA?
Baronul Dragnea va sări Beciul Domnesc
Ioan Rotundu
Anunţ Muzeul Judeţean Botoşani
Anunţ angajare cu salariu avantahos
Botoşaniul în pragul zilei de Sf. Gheorghe
Capacul blestemat
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog