Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13140
De la 07 Ianuarie 2003
122873207

Sfaturi din partea Poliţiei de Frontieră pentru călătoriile de vacanţă

  • 9 June 2008, 23:00
Persoanele adulte - altele decat parintii - care insotesc cetateni romani minori intr-o calatorie in strainatate, trebuie sa detina, la iesirea din Romania, pe langa celelalte documente prevazute de Legea nr. 248/2005, si cazierul judiciar. In conditiile in care, se apropie vacanta de vara a elevilor, multi dintre acestia urmand sa se deplaseze in diverse excursii in strainatate insotiti de profesori, antrenori etc, Politia de Frontiera Romana recomanda persoanelor insotitoare sa se documenteze din timp cu privire la actele necesare pentru iesirea din tara impreuna cu minorii, trasnmite Promt Media preluata de Romanian Global News.
Politistii de frontiera vor permite iesirea din tara a minorilor insotiti de o persoana fizica majora (alta decat unul dintre parinti), numai daca insotitorul prezinta: o declaratie - a ambilor parinti sau, dupa caz, a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila, a parintelui supravietuitor ori a reprezentantului sau legal – din care sa rezulte acordul cu privire la efectuarea calatoriei in strainatate a minorului, statul/statele de destinatie, perioada in care se efectueaza calatoria si datele de identitate ale insotitorului;
Extrasul de cazier judiciar
Prezentarea extrasului de cazier judiciar este necesara pentru a demonstra faptul ca insotitorul nu a savarsit anterior una dintre infractiunile : omor, omor calificat, omor deosebit de grav, infractiuni privitoare la viata sexuala, cersetorie, lipsire de libertate in mod ilegal, sclavie, prostitutie, proxenetism, infractiuni privind traficul de droguri sau precursori, infractiuni privind traficul de persoane si infractiuni in legatura cu traficul de persoane, trafic de migranti, trafic de tesuturi sau organe umane, infractiuni de terorism (cu exceptia cazului in care a fost reabilitat pentru aceasta infractiune).
Obţinerea certificatului de cazier judiciar
Potrivit prevederilor art. 21 din Legea nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, persoanele fizice care au un interes legitim pot obtine propriul certificat de cazier judiciar, adresandu-se fie personal, fie prin imputernicit, cu o cerere-tip, datele complete de stare civila si motivarea cererii, la unitatea de politie de la locul de nastere ori de domiciliu.
Certificatul de cazier judiciar se elibereaza persoanelor fizice in cel mult 10 zile de la data solicitarii, in cazul in care s-au adresat unitatii de politie de la locul de nastere ori de domiciliu sau in cel mult 30 de zile de la data solicitarii, in cazul persoanelor domiciliate in strainatate si care s-au adresat misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare ale Romaniei. Certificatul de cazier judiciar este valabil 6 luni de la data eliberarii si numai in scopul pentru care a fost eliberat.
La nivelul tuturor judetelor tarii functioneaza aplicatia de emitere „pe loc” a certificatelor de cazier judiciar si este utilizata in vederea eliberarii certificatelor de cazier judiciar numai pentru persoanele care indeplinesc urmatoarele conditii:
a) au cetatenia romana;
b) depun cererea la unitatile de politie de la locul de nastere;
c) nu sunt inscrise in cazierul judiciar (nu sunt cunoscute cu antecedente penale).
Programul de eliberare „pe loc” a certificatului de cazier judiciar initiat de Inspectoratul General al Politiei Romane si sustinut financiar si de consiliile judetene a fost finalizat la nivelul inspectoratelor judetene de politie si asigura la cerere, eliberarea „pe loc” a certificatului de cazier judiciar pentru persoanele care indeplinesc conditiile mai sus precizate. Prin acest sistem modern, menit sa imbunatateasca calitatea serviciilor destinate publicului, Inspectoratul General al Politiei Romane si unitatile teritoriale de politie vin in intampinarea persoanelor care solicita eliberarea certificatului de cazier judiciar prin reducerea deplasarilor la sediul Politiei, dar si prin reducerea timpului de asteptare.
In prezent, la nivelul municipiului Bucuresti si al judetului Ilfov, aplicatia functioneaza la toate sectiile de politie si la sediul I.P.J. Ilfov, unde sunt emise certificatele de cazier judiciar pentru persoanele nascute in municipiul Bucuresti si judetul Ilfov si al caror nume are initiala cuprinsa in intervalul alfabetic A-O, nu au antecedente penale si au achitat taxa de urgenta. In plus, ca si conditie suplimentara pentru municipiul Bucuresti si judetul Ilfov, solicitantul nu trebuie sa fi avut un nume anterior, care sa fie cuprins in intervalul alfabetic precizat.
Pentru persoanele nascute in alte judete, decat cele in care domiciliaza, si pentru cele care au antecedente penale, certificatul de cazier judiciar va fi eliberat in regim normal sau in regim de urgenta, in functie de dorinta solicitantului. De asemenea, la unitatile de politie se pot adresa cu cerere pentru obtinerea certificatului de cazier judiciar si cetatenii straini care au domiciliul/ resedinta pe teritoriul Romaniei, apatrizii cu domiciliul/resedinta pe teritoriul Romaniei, precum si cetatenii nascuti pe teritoriul Romaniei, dar cu domiciliul in strainatate, cu conditia sa prezinte un document de identitate valabil (permis de sedere in Romania, respectiv pasaport). Programul de lucru cu publicul pentru eliberarea certificatului de cazier judiciar este afisat la sediul sau postat pe site-urile unitatilor de politie. (Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Ofertă înşelătoare de la UPC
A dat în judecată autorităţile care refuză rezolvarea problemei maidanezilor
Nuntă ca în poveşti la Palat
Cred că imigranţii români sunt săraci şi muncitori
Sub teroarea cenzurii
Limba română păstrată cu sfinţenie în California
Concediul paternal pentru creşterea şi îngrijirea copilului
Program Tele'M Botoşani marţi, 10 iunie
Horoscop
Întrebarea supăratului
Anunţ avertizare
Expoziţie de cărţi la Muzeul Judeţean
Şi-a violat anal, timp de doi ani, propria fetiţă
Se pregăteşte de comemorarea poetului nepereche
Neînţelegeri în formarea Consiliului judeţean
Ioan Rotundu
Comentariul comentariilor (CXXXII)
(Ioan Rotundu)
Lucia Olaru Nenati îşi lansează alte două cărţi
Ministrul Păcurariu dă cu tifla la peste 50 mii de botoşăneni pensionari
Obştea Dracşani nu se lasă păcălită de Prefectură
subprefectul Elvădeanu se crede jignit în demnitatea sa
Nimeni nu va scăpa fără să plătească taxa de gunoi
Liceeni sportivi deveniţi logicieni de rang european
Partidele trebuie să grăbească raportul financiar
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog