Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11246
De la 07 Ianuarie 2003
123232314
pnl

Social-democratul Micuţaru a mai comis o boacănă

  • teren de miliarde oferit pe un preţ de nimic
  • fericitul cumpărător este chiar credinciosul său consilier
  • afacerea a fost pecetluită printr-un chiolhan organizat în sediul primăriei
  • 1 April 2008, 23:00
Aflat la final de mandat, primarul Dumitru Micuţaru (foto 1) a aprobat, alături de consilierii săi pesedişti, vânzarea pe un preţ de nimic a unui teren de peste 6.000 de metri pătraţi, situat în zona ultracentrală a oraşului. Fericitul cumpărător băftos de aşa chilipir nu-i nimeni altul decât consilierul Emil Teodorescu, preşedintele Comisiei economice din Consiliul Local Flămânzi, amic şi om de bază al primarului.
Povestea terenului este una complicată, motiv pentru care va trebui să ne întoarcem în timp, ca să descâlcim toate iţele încurcate înadins de primar şi credinciosul său consilier, cu aportul îndestulător al secretarului primăriei, jurista Paraschiva Viciriuc.
Prin 1995, Emil Teodorescu, în calitate de om de afacere, beneficiază de sprijinul primarilor Gheorghe Guraliuc şi Constantin Ţăruş şi primeşte de la Primăria Flămânzi, în concesiune pe 99 de ani, mai multe suprafeţe de teren pentru ridicarea unor construcţii comerciale. În 1998 dă tunul cel mare, primind în concesiune 5000 mp de teren, situat în cartierul Cordun.
În nici unul dintre documente semnate în epocă de primarii Gheorghe Guraliuc şi Constantin Ţăruş şi contrasemnate de secretarul Paraschiva Viciriuc şi de Petru Antoniu, nu s-au găsesc specificate numerele de inventar ale suprafeţelor concesionate şi nici parcelele cadastrale, unele schiţe pur şi simplu n-au existat iar caietele de sarcini au fost, ori neconcludente, ori au lipsit cu desăvârşire. Unele suprafeţe de teren, deşi la data concesionării legea prevedea o concesiune pe maxim 49 de ani, primarul Micuţaru şi secretara au încheiat actele adiţionale de concesiune tot pentru 99 de ani.
Legal, contractul de concesiune încheiat cu încălcarea legii ar fi trebuit declarat nul. N-a cerut nimeni constatarea nulităţii, pentru că începând de la primar la secretar, şi de la secretar la consilierul beneficiar toată lumea se simţea mulţumită de afacerea pusă la cale.
Pe una din suprafeţele de teren consilierul Emil Teodorescu a amenajat o piaţă. Terenul fiind central, valoros, consilierul s-a gândit că-i mai bine să-l cumpere, concesiunea neînsemnând şi garanţia proprietăţii sale. Ca o primă strategie, folosită pe la multe primării cu mult succes, Tedorescu a încercat să dea primăriei o altă suprafaţă de teren, el urmând a primi în proprietate terenul unde funcţionează piaţa oraşului. Consilierul democrat Constantin Pitorac (foto 2) a simţit ce se pune la cale şi a reuşit să blocheze în consiliul consiliul local aprobarea schimbului de teren. Mai ales că studiase şi contractele anterioare de concesiune, sesizând grave nereguli şi ilegalităţi.
“Toate aceste nereguli din contracte şi mai cu seamă cele din actele adiţionale semnalate în prezenta au fost evident premeditate. Atât contractele cât şi actele adiţionale şi caietele de sarcini au fost încheiate fără specificaţii foarte clare. Iniţial, am crezut că în momentul în care a hotărât concesionarea respectivelor suprafeţe, CL a dorit să dezvolte zona, să creeze funcţiuni necesare comunităţii, urmărind valorificarea eficienţei acestora din punct de vedere economic şi social. Închirierile sau concesionările ar fi trebuit să aducă venituri consiliului local, atât prin redevenţă cât şi prin dezvoltarea ulterioară a obiectivelor stabilite prin caietele de sarcini, lucru care nu s-a întâmplat. Din acest motiv, consider propunerea de schimb de teren între CL Flămânzi şi consilierul Emil Teodorescu ca o nouă acţiune ce depăşeşte orice limită a legalităţii, care contravine bunelor intenţii privind administrarea domeniului public şi privat al localităţii noastre”, stă consemnat în sesizarea adresată consilierilor locali de către democratul Pitorac.
Speriaţi de scandalul care se poate isca şi de consecinţe, primarul Micuţaru şi secretara Viciriuc au făcut un pas înapoi, adică au renunţat la schimbul de teren. Nu şi la a-l împroprietări pe Teorescu, amicul lor aducător de binefaceri.
Recent, primarul Dumitru Micuţaru a emis un proiect de hotărâre prin care se aprobă vânzarea spaţiului în care se află piaţa către firma SC Omnia Trans SRL, patron nimeni altul decât consilierul Emil Teodorescu. În acest sens, la ultima şedinţă a Consiliului Local Flămânzi, primarul a supus aprobării consilierilor proiectul nr. 9416 / 21.03.2008, privind vânzarea suprafeţei de teren de 6.336 mp, la preţul de numai 16,19 lei mp, stabilit prin Raportul de expertiză tehnico-economică întocmit de expertul evaluator financiar ing. Romeo Dughilă.
Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu doar două voturi împotrivă, unul a consilierului democrat Constantin Pitorac, cel care a cerut colegilor săi să respecte legea şi să nu comită o gravă ilegalitate pe ultima sută de metri a mandatului lor. Plin de satisfacţie, proaspătul miliardar a mulţumit celor care l-au susţinut şi i-a invitat la un chiolhan, pregătit minuţios dinainte, judecând după pachetele cu băutură şi bunătăţi care şi-au făcut triumfal intrarea în primărie, imediat după terminarea şedinţei de consiliului. (Ioan Rotundu)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Turul de Ciclism cere rezolvarea unor probleme mai sensibile
120 de ani de istorie a Centrului de Depozitare
Romanul până nu are cuţitul la os nu face treabă
Ploaie de amenzi pentru maşini parcate în locuri nepermise
Legea celui mai tare
Ioan Rotundu
Nou conflict între reprezentanţii sindicatelor din învăţământ
IŞJ îşi îndreaptă atenţia spre elevii chiulangii
Comentariul comentariilor (LXXXVIII)
(Ioan Rotundu)
Pentru PNDR au fost primite proiecte în valoare de peste 700 milioane de euro
Guvernul a discutat taxa pe poluare pentru autovehicule
Ileana Lazariuc vorbeşte în premieră despre maternitate
Nu am observat că Basarabia a făcut progrese cu politica externă dusă de Voronin
Ghid pentru imigranţii care vor să îşi cumpere case
Romanii, zece la sută din asistenţii medicali din Italia
Angajaţii Serviciului de Permise Auto vor intra în casă nouă la finele lunii aprilie
Ce mai cer botoşănenii de la Prefectură!
Femeia romă este dublu discriminată
Schimb de meşteşuguri între botoşăneni şi basarabeni
Actorii botoşăneni se pregătesc pentru Festivalul de Teatru de la Trabzon
Mod de a verifica fata mare
Horoscop
Program TELE’M Botoşani, miercuri, 2 aprilie
Spală tot... în afară de păcate
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog