Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Reportaje
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8731
De la 07 Ianuarie 2003
122894380

Societatea Apa Grup moare, dar nu se predă Fiscului

  • 16 October 2007, 23:00
Societatea Apa Grup se zbate în zadar să iasă din colaps. Conducerea Apa Grup aşteaptă cu emoţii ca Guvernul să se pronunţe în privinţa ştergerii datorilor pe care societatea le înregistrează la bugetul de stat. De cealaltă parte Fiscul deja a pus sechestru pe o seamă de active. La ora actuală societatea are o datorie la buget de 40.000.000 lei, jumătate din sumă fiind reprezentată de penalităţi.
Cu toate eforturile de reducere a datoriei este practic imposibil ca societatea să iasă din impas. Pe lângă plata la programele Samtid, BERD a intervenit şi plata TVA la programul ISPA pentru utilaje. Refuzul plăţii TVA ar fi dus la neintrarea utilajelor în ţară. Acest TVA, în condiţii normale ar fi fost deductibil, dar fiindcă societatea este datoare la stat, banii nu mai vin înapoi la societate. La rândul ei societatea are de recuperat peste 10.000.000 lei, din care jumătate la populaţie.
Mai nou se vehiculează că Fiscul a pus ochii pe activele societăţii, să le evalueze şi să le scoată la licitaţie. Vizat este garajul de pe Calea Naţională, unde societatea îşi ţine cele 30 utilaje venite pe programul ISPA. În plus, pe terenul în cauză, SC Apa Grup are amplasate alte două obiective de interes public. Staţia de pompare ce alimentează localităţile în aval până la Flămânzi, o investiţie a Consiliului Judeţean, dată în concesiune societăţii, dar şi rezervorul de acumulare pentru incendii pentru zona de sud a oraşului.
Cu toate problemele în care se află societatea, acesta asigură cetăţenii că va face tot posibilul ca aceştia să beneficieze în continuare de apă. Vicepreşedintele consiliului Judeţean Dorin Ciuştea şi-a întărit convingerea că managementul de la societatea Apa Grup este defectuos, chiar dacă recunoaşte că în această situaţie nu se află doar societatea Apa Grup, ci majoritatea furnizorilor de servicii de apă şi canal.
„Sunt şi factori obiectivi, prin faptul că lucrăm pe reţele vechi, tehnologie învechită. Sperăm să rezolvăm acest lucru prin programul Ispa. Există şi cauze subiective iar eu am fost printre singurii care am pus problema managementului defectuos”, a declarat Dorin Ciuştea. Acesta este nemulţumit că Apa Grup nu are o gestiune a apei, pentru a şti câtă apă intră pe reţea, cât se pierde şi cât se consumă. În plus, acesta susţine că supradimensionarea personalului se menţine în pofida unor disponibilizări.
„Lucrurile încep să devină cronice iar Fiscul a trecut la executări silite pierzându-şi răbdarea”, afirmă vicepreşedintele Consiliului Judeţean. Acesta susţine că la nivelul de zvon are informaţii că unele persoane ar fi pus ochii pe terenul şi clădirea în care a funcţionat baia centrală şi s-ar dori intrarea în posesia clădirii şi terenurilor. „Altfel nu îmi explic de ce alte Administraţii Financiare din ţară nu au procedat la fel cu societăţile furnizoare de apă. Un al doilea aspect este că ar trebui aşteptat mai întâi un răspuns concludent în privinţa ordonanţei prin care se încercă absolvirea societăţii botoşănene de datoriile la bugetul de stat”, precizează vicepreşedintele Dorin Ciuştea.
Acesta speră însă că Guvernul va acorda clemenţă societăţii botoşănene furnizoare de apă. Speranţele sale sunt întărite de acceptarea programului Ispa, care în cazul în care se pune lacăt pe Apa Grup nu va avea nici o finalitate, iar investiţia ar însemna bani aruncaţi pe geam. Prin programul Ispa au intrat 42 milioane de euro, ce se compun din 75% finanţare europeană şi 25% de la Guvernul României. Dacă nu se prevedea redresarea societăţii cred că această sumă foarte mare nu s-ar fi acordat”, concluzionează Dorin Ciuştea. Acesta crede că Fiscul a fost în exces de zel în momentul de faţă. (Bianca ALBU)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Încremenită în indiferenţa autorităţilor
Un drum din care iese fum, pentru că focul l-a pus chiar primarul
Licitaţie cu strigare la Termica
150 ha teren transmise pentru retrocedare în judeţul Botoşani
Laura Cosoi se sărută cu Aylin Cadar
Clarificări privind referirea la „limba moldovenească”
Construcţia de locuinţe pentru chiriaşii evacuaţi din case naţionalizate
Botoşănenii muncesc pe bani puţini
Un mic gest de recunoaştere pentru mari speranţe ale culturii de mâine
Dosar penal pentru falsificarea permisului de conducere
Consiliile locale pot scăpa de obligaţiile faţă de copiii instituţionalizaţi
Vrea să-şi iniţieze candidaţii în tainele administraţiei
Harbuji muraţi, dar nu oricum
Meşteşugarii puşi în valoare de Festivalul Şanselor Tale
Huţuleac iese, timid, din amorţeală
Nou termen de depunere a cererilor de sprijin la APIA
Angajaţii APIA s-au hărnicit brusc
Încep cursurile la postliceala finanţată de stat
Negrescu mulţumit de cheltuirea banilor pentru investiţii
AJOFM verifică agenţii economici ce au primit subvenţii
Şoferi amendaţi de agenţii de circulaţie
Horoscop
S-a măritat…
Domnul pofteşte vin, dar are şi pretenţie de care să fie
Program TELE’M Botoşani, miercuri, 17 octombrie
Asiguraţi-vă pensia bătrâneţelor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog