Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Aniversări
Decese
Reportaje
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
14240
De la 07 Ianuarie 2003
122874307

Şocul financiar din SUA se extinde în întreaga lume

  • 30 September 2008, 23:00
Bursa de la New York a inregistrat cea mai mare cadere din istoria sa, dupa ce Camera Reprezentantilor a respins planul administratiei Bush de salvare a bancilor americane. Analistii de pe Wall Street compara caderea burselor cu situatia dinainte de marele "crash" economic din 1929 si cred ca, desi a fost dur combatut, planul lui Bush ar fi dat o noua sansa economiei americane. Acum, efectele negative se resimt pe tot Globul, relateaza Reuters, preluat de Romanian Global News.
Indicele Dow Jones, s-a prabusit in mod spectaculos cu 7% in sedinta de luni, fiind practic cea mai puternica scadere intr-o singura zi din istorie. Indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) a cazut 777,68 puncte, adica 6,98%, pentru a inchide neoficial la 10.365,45 de puncte, un minim al sedintei, conform ultimelor date disponibile. Indicele Standard & Poor's 500 a incheiat sedinta la 1.107,06 puncte, dupa o prabusire cu 105,95 puncte, insemnand 8,73%.Indicele Nasdaq Composite a scazut cel mai mult - 199,61 puncte sau 9,14% - si a inchis la 1.983,73 puncte.
Scaderile au fost accentuate si de presiunea venita din pietele asiatice si cele europene care au scazut puternic in ultima sedinta, odata cu extinderea crizei. In aceste conditii pietele mondiale raman tensionate, in ciuda interventiilor bancilor centrale, care au injectat lichiditati cu scopul de a stopa criza. Criza financiara ia amploare si in Europa, unde o alta banca importanta, Dexia, este amenintata. Guvernul din Belgia s-a implicat in salvarea acestei institutii, dupa ce a nationalizat partial grupul bancar Fortis. Ministrii belgieni au negociat modalitatile de salvare a bancii franco-belgiene Dexia, dupa ce ministrul Finantelor anunta, luni dimineata, ca guvernul va sustine institutia bancara daca aceasta va avea probleme similare cu cele ale grupului Fortis, relata La Libre Belgique.
Banca Dexia este specializata in credite pentru administratiile locale si afirma ca detine primul loc in lume in acest domeniu. Cursul actiunilor sale a scazut, luni, cu aproape 30% la bursa din Bruxelles. Presa economica scria ca, pentru salvarea bancii, ar fi nevoie de 7 miliarde de euro. Un purtatorul de cuvant al guvernului spunea ca cifra este, totusi, "prea ridicata". Acum cateva zile, guvernele din Belgia, Olanda si Luxemburg au strans 11 miliarde de euro pentru nationalizarea partiala a grupului bancar Fortis.
Autoritatile altor tari europene au intervenit pentru salvarea bancilor fragile. In Marea Britanie, guvernul a nationalizat banca Bradford & Bingley si a vandut cele mai bune active ale sale grupului spaniol Santander, informeaza The Economist. In Germania, banca Hypo Real Estate a primit un credit de urgenta de 35 miliarde de euro, garantat de stat, pentru a evita falimentul. Criza nu a ocolit nici Islanda, unde una din marile banci ale tarii, Glitnir, a fost nationalizata. Guvernul a cumparat 75% dintre participatii, in schimbul sumei de 600 de milioane de euro, informeaza Les Echos.
Si bursele europene au suferit caderi serioase: peste patru procente la Frankfurt, peste cinci la suta la Londra si Paris, zece procente in Luxemburg si 13 la Dublin. Euro si lira sterlina au scazut atat fata de dolar cat si fata de yenul japonez.
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Cel mai tânăr milionar roman
Trei săptămâni de evenimente româneşti în oraşul canadian Quebec
Tăriceanu în campanie electorală în Basarabia?
Biserica Ortodoxa Sârbă sfidează CE cu o zi înaintea discutării raportului Hermann
Ultima sută de metri pentru invenţiile studenţeşti
Program Tele'M Botoşani miercuri, 23 aprilie
Andra spune “O-la-la” la Pro Tv
Programul deschiderii stagiunii aniversare a Teatrului "Mihai Eminescu"
Horoscop
În familie
Vinde pe... Sebastian
Felicitare PDL pentru pensionari
Cum şi-a obţinut Vosganian iertarea păcatelor
Unde dă Marko şi unde crapă... Geoană
Comentariul comentariilor (CCIII)
(Ioan Rotundu)
Copil de 5 ani îmbătat de gropari
Pensii …la distanţă
Păruială între două adolescente
16 % din terenurile judeţului sunt degradate
50 de ani de la înfiinţare şi 170 de ani de teatru în limba română
Cu becurile aprinse şi… ziua
Vorbe grele între Ţâbuleac şi Conţac, în şedinţa CJ de ieri
City managerul de la Primăria Botoşani va avea un salariu european
Ţurcanu şi-acuză colegii liberali că au votat politic şi nu legal
el le-a cerut demisia din CJ
Condoleanţe
Durata concediului pentru creşterea şi îngrijirea copilului se va majora
Pensia majorată se apropie tot mai mult de buzunarul pensionarului
Cozile s-au mutat de la farmacii la medicii stomatologi
Cererea de contraceptive gratuite se menţine
Unii primari refuză din comoditate ajutoarele de la UE
26 de botoşăneni au fost miluiţi de Guvern
Se clatină scaunul directorului de la DJDP
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog