Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9712
De la 07 Ianuarie 2003
122895361
Sondaj BBC:

Perceptia inechitatii economice la nivel mondial este in crestere

  • 26 April 2012, 23:00
Un sondaj comandat de BBC precizeaza ca exista o perceptie larg-acceptata privind inechitatea economica. Astfel, sondajul arata ca mai mult de 50% din respondentii in 17 din cele 22 de tari in care a fost efectuat studiul considera ca beneficiile economice si presiunile nu sunt distribuite corect in propriile tari.
In acelasi timp, insa, exista un suport puternic pentru capitalismul de piata libera. Printre cei care sustin aceasta perspectiva, cele mai multe persoane cred si ca problemele trebuie solutionate prin actiuni de reglementare.
Sondajul realizat in statele dezvoltate si in curs de dezvoltare, in cadrul caruia au fost chestionate aproape 12.000 de persoane din 22 de state, in perioada decembrie - februarie, a relevat ca majoritatea persoanelor din cele mai multe state considera ca se confrunta cu inechitati economice.
In unele state, aceasta perspectiva este impartasita de un numar extrem de mare de respondenti: 90% in cazul Spaniei, 80% sau peste in tari precum Franta, Coreea de Sud si Chile, si aproape de acest nivel in Rusia. In Statele Unite ale Americii aceasta perceptie o au aproape doua treimi dintre respondenti, in timp ce in Marea Britanie ponderea este de 61%. Intr-o singura tara, Ghana, perceptia de inechitate a fost mai mica de 50%.
In patru state au fost obtinute rezultate diferite. In Australia, Canada, India si Kenya peste jumatate dintre cei chestionati au spus ca beneficiile si costurile sunt distribuite corect.
O perceptie in crestere
Perceptia de inechitate a crescut fata de rezultatele sondajului similar desfasurat in 2009. Cresterea a fost de 3% pentru intregul sondaj, insa a fost foarte semnificativa pentru unele state, precum Spania, unde saltul a fost de 26% si India, de 15%. In SUA cresterea a fost de 13%.
Sondajul nu explica aceste schimbari sau diferentele dintre state, insa o serie de posibile explicatii sunt evidente. De la sondajul din 2009 economia globala a inceput sa isi revina. Insa aceasta revenire a fost foarte neuniforma, in special in economiile dezvoltate, care au esuat in oferirea unui impuls semnificativ pentru a sprijini revenirea economica. In plus, pana la momentul celui mai recent sondaj, mai multe state au reintrat in recesiune, inclusiv Spania.
Evolutiile pietei muncii din Spania este probabil punctul central pentru explicarea schimbarii perceptiilor. Rata somajului a crescut de la 19% la 23%, iar in randul tinerilor aceasta a ajuns de la mai putin de 40% la 50%.
In SUA, explicatia nu este atat de evidenta, somajul reducandu-se pe perioada celor doua sondaje. Cu toate acestea numarul somerilor se afla in continuare la un nivel ridicat fata de nivelurile din trecut, iar recuperarea economica nu a fost foarte puternica.
Totodata, perceptia inechitatii sociale a scazut in unele tari, precum Turcia, Germania si Mexic.
Data fiind perceptia larg raspandita de inechitate, este oarecum surprinzator faptul ca respondentii arata un suport puternic pentru capitalismul de piata liberal, in medie acest lucru fiind afirmat de trei sferturi dintre respondenti. Insa majoritatea acestora spun ca problemelor trebuie sa li se raspunda prin intermediul reglementarii.
In nicio tara nu a existat o majoritate care sa sprijine ideea esecului capitalismului, desi aceasta idee a avut un suport de 40% in Spania si Franta. In cazul Spaniei acest rezultat a avut o crestere brusca fata de 2009. In ambele tari numarul celor care sustin capitalismul de piata libera fara alte reglementari a fost foarte scazut: 4% in Franta, 3% in Spania.
Aceste doua tari, alaturi de Turcia, au oferit in mod neobisnuit cifre reduse in aceasta privinta. Cei mai mai multi sustinatori au fost in SUA, cel mai mare bastion al ideilor privind piata libera.
Per ansamblu exista o perceptie puternica a inechitatii, dar si putin suport pentru ideea ca poate fi oferita o alternativa la capitalism. Sondajul a fost realizat pentru BBC World Service de firma internationala de sondare GlobeScan si partenerii sai de cercetare din fiecare tara.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Caricatura zileri
Bancul zilei: Filozofia dragostei
APIA Botoşani Comunicat de presă
Retrocedare măsluită la Ştefăneşti
Rușine Portariuc, rușine PSD!
Steagul dacic a fost ales ca mascota a echipei olimpice
China deschide o linie de credit de 10 mld. dolari pentru cooperarea cu Europa de Est
E greu sa ramanem pe drumul corect in an electoral
Tandemul cu Putin, la putere "pentru mult timp" in Rusia
Unii il imping din spate pe Ponta sa devina premier acum
.ar fi un pas gresit
Comisia Europeana a prezentat bugetul UE pentru 2013
platile se ridica la 137,9 mld. de euro
Noul consilier municipal Costel Lupaşcu a depus jurămintul
Romulus Eram a dat cu flit liberalilor
Dorohoienii işi pot procura paşapoartele loco
Florin Egner supărat că este pus la plată pentru ciinele familiei
Botoşani: Medalie jubiliară pentru prefectul Cristian Roman
Căpuşele muşcă şi la Botoşani
Astăzi, Spitalul judeţean se judecă cu CAS Botoşani
Şomerii şi angajatorii se intilnesc astăzi la Bursă
Furtuna a lăsat in beznă mai multe localităţi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog