Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
14073
De la 07 Ianuarie 2003
122874140
Sondaj IRES:

Victor Ponta pierde si mai mult din increderea populatiei, dupa ce a ratat Cotroceniul

  • 24 November 2014, 23:00
Aproape 20 dintre 100 de romani care aveau incredere in Victor Ponta inainte de campania electorala au renuntat la ea dupa ce premierul social-democrat a pierdut scrutinul prezidential din 16 noiembrie, reiese dintr-un sondaj de opinie prezentat duminica de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES).
Inainte de campania electorala, candidatul PSD era creditat cu "multa si foarte multa" incredere, din partea a 33% dintre respondentii IRES, pentru ca dupa alegeri procentul sa scada la 27%, potrivit cercetarii efectuate in 20 noiembrie. Asadar, dupa ce a ratat Cotroceniul, candidatul social-democrat a piedut 6 puncte procentuale, care inseamna o scadere cu 18,18% din cota lui de incredere initiala.
In pre-campanie, 66% dintre respondentii IRES declarau ca au putina incredere in Ponta sau deloc, iar dupa alegeri ponderea scepticilor a crescut la 72%.
La sondajului IRES din 20 noiembrie, 66% dintre respondenti au declarat ca au votat cu liberalul Klaus Iohannis, iar 34% cu Victor Ponta. In realitate, Ponta a luat 45,5% din voturile exprimate.
Multi dintre respondenti nu au fost, insa, sinceri in privinta prezentei la vot: 92% au declarat ca au fost la urne in turul al doilea, in conditiile in care prezenta reala consemnata a fost de 62%.
"Nimic nou, stim de sute de ani ca <>. In cadrul aceluiasi mecanism de prezentare a sinelului in public si supunere la dezirabilitatea sociala romanii declara ca au fost la vot intr-o proportie de 92%", comenteaza sociologul Vasile Dancu, presedintele IRES.
In schimb, increderea publicului in Guvernul aceluiasi Victor Ponta a crescut.
Inainte de campaniea electorala, 24% dintre responenti declarau ca au multa si foarte multa incredere in Guvern, iar dupa ce premierul Ponta a ratat Cotroceniul cota de incredere a crescut la 27%. Totodata, in perioada pre-campanie, 76% dintre respondentii IRES declarau ca au putina sau deloc incredere in Guvern, iar dupa alegeri procentul scepticilor a scazut la 71%.
De partea cealalta, 66% dintre respondenti au sustinut ca au votat cu liberalul Klaus Iohannis, in conditiile in care scorul real al liberalului a fost de 54,45%, insa, conform sondajului, romanii nu isi doresc schimbarea actualului Guvern cu unul liberal, "pentru ca nu e bine ca un partid sa aiba toata puterea". 62% dintre respindentii IRES au spus ca nu sunt de acord cu schimbarea Guvernului actual cu unul controlat de PNL, in timp ce 32% s-au declarat de acord.
Intre votantii lui Klaus Iohannis, mai putini de jumatate (48,9%) ar vrea un guvern PNL in locul executivului Pont. In randul alegatorilor lui Victor Ponta, 6,4% vor sa-i dea jos Guvernul pentru a-i fi inlocuit cu un executiv liberal.
Dupa alegerea lui Klaus Iohannis in functia de presedinte al tarii, se constata o crestere a gradului de optimism in randul publicului. Inainte de capania electorala, 24% dintre respondentii IRES credeau ca "in Romania lucrurile mergeau intr-o directie buna", iar dupa alegeri procentul optimistilor a crescut la 55%.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Toba de porc traditionala
Bancul zilei: Electorală
Horoscopul zilei
Nu cred în două mandate de primar
Ioan Rotundu
Prognoza meteo pentru marti si miercuri: Cum va fi vremea in tara si la Bucuresti
Victor Ponta a revenit la Bucuresti cu o aeronava a companiei Fly Dubai
El a ajuns la Guvern la ora 15.00
Marko Bela anunta o posibila reorientare a UDMR catre PNL
webPR: Interzicerea culturilor modificate genetic e mai daunatoare decat cultivarea lor
Fosta presedinta a ANRP, Crinuta Dumitrean, adusa la DNA in dosarul despagubirilor
China construieste o insula in Marea Chinei de Sud, intensificand temerile referitoare la transformarea arhipelagului in baza militara
Comisia Europeana: Raportul MCV pentru Romania va fi publicat la inceputul anului 2015
Erdogan: Femeile nu pot fi tratate egal cu barbatii, este impotriva naturii umane
Rolul femeilor este maternitatea
Gazul cazul CET-urilor care furnizeaza energie termica populatiei se va scumpi
Senzational de plicticoasa viata cu noul presedinte ales al Romaniei
Supraimpozitarea proprietatilor lasate in paragina
Bogdan Aurescu va fi noul ministru de Externe, in locul lui Mihnea Motoc
Botoşani: Aleşii oraşului Flămânzi antrenată într-un proces inedit
Presiunea gazelor naturale va fi redusă în municipiul Botoşani
Dispărută de la domiciliu
Seful IPJ Bistrita-Nasaud, al Politiei Rutiere si al Politiei Nasaud, retinuti de DNA
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog