Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24861
De la 07 Ianuarie 2003
122884928
Sondaj european:

Tot mai multi romani cred ca justitia se imbunatateste in Romania si vor continuarea MCV

  • Trei sferturi din romani vor continuarea MCV, o cincime vede progrese in anticoruptie
  • 27 January 2015, 23:00
Foto: Eurobarometru Tot mai multi romani cred ca justitia si lupta anticoruptie progreseaza in Romania, iar o majoritate covarsitoare a romanilor considera ca este benefica actiunea Comisiei Europene prin Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) asupra situatiei justitiei din tara si vrea continuarea MCV, releva un sondaj de opinie Eurobarometru emis, marti, de Comisia Europeana.
Potrivit sondajului european, 91% dintre respondentii romani cred ca o problema importanta in Romania este coruptia, iar deficientele sistemului judiciar au fost indicate de 90% dintre cei chestionati ca fiind o problema importanta a tarii.
Totusi, 22% dintre romani cred ca lupta anticoruptie a inregistrat progrese, conform sondjului Eurobarometru realiat in octombrie 2014. Perceptia pozitiva este in crestere, fata de sondajul similar din anul 2012, cand 13% dintre respondenti vedeau o imbunatatire a luptei anticoruptie.
O imbunatatire de perceptie se inregistreaza si in privinta rezolvarii deficientelor din sistemul judiciar: 34% dintre romani cred in prezent ca s-au produs progrese in domeniu, fata de 20% in anul 2012.
Un anumit grad de optimism transpare si pentru urmatorii ani. 43% dintre respondenti cred ca in urmatorii 5 ani se vor rezolva deficientele din justitie, in timp ce numai 16% considera ca situatia se va agrava. In privinta luptei anticoruptie, 34% dintre romani cred ca vor fi progrese in urmatorii 5 ani, iar 20% considera ca lucrurile se vor inrautati.
In Bulgaria, perceptia populatiei este semnificativ mai pesimista in privinta luptei impotriva crimei organizate. In prezent, doar un sfert dintre respondentii bulgari cred ca s-au inregistrat progrese in lupta impotriva crimei organizate, perceptia pozitiva fiind in scadere fata de sondajul din anul 2012, cand 38% dintre bulgari vedeau progrese in domeniu.
In ceea ce priveste legitimitatea actiunii Comisiei Europene asupra justitiei din Romania si Bulgaria, populatia considera ca Mecanimsul de Cooperare si Verificare (MCV) are un rol in combaterea coruptiei si a crimei organizate, in ambele tari, intr-o proportie covarsitoare - cate 79%, cu trei puncte procentuale in crestere fata de sondajul din anul 2012.
De asemenea, 56% dintre respondnetii romani cred ca MCV ajuta Romania sa combata problemele din justitie, iar 67% sunt de parere ca deja actiunea Comisiei Europene a avut un rol pozitiv in lupta anticoruptie.
Mai mult, 73% dintre romani considera ca MCV trebuie sa continue pana cand situatia justitiei din Romania va ajunge la niveluri comparabile cu ale altor state UE, mai releva Eurobarometrul.
In 6 ianuarie, la sedina Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), presedintele Klaus Iohannis a declarat ca isi doreste ridicarea MCV.
"Astazi, aici, in fata dumneavoastra, declar cu responsabilitate ca a venit momentul, la opt ani de la instituirea MCV-ului, ca Romania sa fie evaluata cu obiectivitatea pe care o merita si sa se constate ca acele conditionalitati, sub rezerva indeplinirii carora am devenit stat membru, au fost indeplinite. Asadar, cred ca unul dintre obiectivele majore ale sistemului judiciar trebuie sa fie ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare", a spus Iohannis, la CSM.
Ulterior, intr-un interviu la Realitatea TV, seful statului a nuantat, sustinand ca el a spus, de fapt, ca nu isi doreste ridicarea MCV, ci indeplinrea conditiilor care sa conduca la acest obiectiv.
"Nu am spus ca nu-mi place MCV, dimpotriva. Practic, ce imi doresc e sa lucram cu totii - clasa politica in general - ca sa ajungem sa spuna toata lumea <<1,2,3,4 bifat indeplinit, deci instrumentul nu mai e necesar>>", a precizat Klaus Iohannis.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Pedeapsă pentru Grivei
Reţeta zilei: Pulpe coapte în unt
Horoscopul zilei
Botoşani: Acuzaţii de natură infracţională aduse ex-primarului, actual deputat, Gireadă
Dan Voiculescu a pierdut si ultima cale de atac impotriva condamnarii la 10 ani de inchisoare
Cum vede Kaspersky lumea tehnologiei din 2045
PC-urile vor deveni istorie, barierele dintre oameni si roboti vor fi neclare, iar imprimantele 3D vor fi ieftine
Codrut Seres şi Zsolt Nagy, doi foşti miniştri ajunşi după gratii
Modalitate prin care se poate “dezfierbe” un ou
R.Moldova - Vlad Filat: Candidatul nostru pentru functia de premier este Iurie Leanca
Va asigur ca vom avea foarte curand un Guvern
Prognoza meteo pentru miercuri si joi
Liderii statelor UE anunta noi sanctiuni pentru Rusia
dupa atacul sangeros al separatistilor in Mariupol
Rusia ameninta cu represalii dure fata de Occident daca ii va fi limitat accesul la sistemul financiar
Cum se numeste un nou director SRI
Iohannis il propune, Parlamentul, dominat de PSD, il numeste
George Maior si-a dat demisia de la sefia SRI
Coldea va conduce interimar institutia
Ovidiule, prea o faci de oaie!
Ioan Rotundu
Aleşii botoşăneni care ne otrăvesc viaţa
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog