Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9267
De la 07 Ianuarie 2003
122581206

Soţia lui Crin Antonescu s-a mânjit cu cianură pe obraz

  • 27 January 2010, 23:00
Unde-i politica bunului-simţ?
Adina Vălean este expresia în viu a nepotismului de partid, ba chiar mai mult decât atât. Pentru simplul motiv că a fost colaboratoarea ffff apropiată a lui Crin Antonescu, a beneficiat de o ascensiune în partid binemeritată. Deoarece i-a fost asigurat un loc eligibil la europarlamentare, din partea PNL, poziţia sa politică a transformat-o azi în vector de influenţă al unei sinistre combinaţii de „business“ aurifer, în detrimentul intereselor României. Ieri, doamna Antonecsu-Vălean s-a desfăşurat la Parlamentul European împotriva intereselor româneşti.
Că exploatarea de la Roşia Montană ar fi un dezastru la nivel naţional este o aserţiune probată de nenumăratele intervenţii ale experţilor în probleme de mediu, ale istoricilor şi arheologilor şi este întărită de cercetările urmate de luările de poziţie publice, răspicate, ale celui mai înalt for de autoritate ştiinţifică al ţării, Academia Română. Adina Vălean, consoarta preşedintelui PNL Crin Antonescu, a ştiut să puncteze (şi) ieri în beneficiul său, ca imagine de vitrină a celor care au ca miză aurul din Roşia Montană. În urma exploatării otrăvite, miliarde de euro ar urma să fie deversate în conturile unora ca Soros & comp.
„Roşia Montană Gold Corporation, cu sprijinul doamnei Adina Vălean, europarlamentar şi vicepreşedinte ALDE (n.r. - Alianţa Democraţilor şi Liberalilor pentru Europa), vă invită să participaţi la seminarul «A face din Europa un lider în exploatarea minieră sustenabilă şi responsabil㻓 - aşa suna invitaţia, rizibilă, a evenimentului organizat ieri în Bruxelles la Parlamentul European.
Vălean a stârnit indignarea colegilor europarlamentari
Otrava Gold Corporation iese la iveală pe obrazul multora în aceste zile, iar cea care vroia să se ajungă prima-doamnă a Romĺniei, ca consoartă a candidatului Crin Antonescu, are acum un strat gros de fond de ten cianurat. Surse de la Bruxelles au declarat, pentru „Curentul“, că acţiunea de lobby la nivelul UE a Adinei Vălean se va deconta în sens negativ asupra imaginii soţului său, liderul PNL Crin Antonescu, care va fi luat la ţintă pentru o eventuală susţinere financiară a sa din buzunarele RMGC pe durata campaniei electorale pentru prezidenţiale.
Aceleaşi surse ne-au declarat că „seminarul“ Adinei Vălean nu a fost văzut cu ochi buni de către europarlamentarii români care nu au primit niciunul invitaţie la acest eveniment pentru a susţine şi poziţia statului român în cadrul acestei acţiuni. Tot evenimentul a fost organizat destul de discret faţă de colegii români, fapt ce întăreşte ideea că scopul seminarului a fost numai o acţiune de lobby la nivelul UE pentru ca Bruxelles-ul să preseze la rândul său Guvernul de la Bucureşti în sensul acceptării compromisului proiectului de minerit de la Roşia Montană.
Manevra Adinei Vălean a lăsat urme nu numai printre „adversarii politici“, dar şi printre colegii de partid. Unul dintre cei mai deranjaţi europarlamentari români s-a arătat a fi chiar colega sa de grup, Renate Weber. Ea s-a declarat iritată de faptul că sesiunea destinată dezbaterilor pe această problemă s-a scurtat cu 20 de minute, iar celor care au dorit să ia cuvântul le-a fost practic tăiat microfonul.
„În felul acesta, mie nu mi-a mai dat cuvântul, deşi solicitasem în scris acest lucru, într-o formulă foarte politicoasă, şi aş fi vrut să vorbesc şi în numele Dacianei Sârbu, care mă rugase să fac acest lucru, pentru că era important nu să intrăm în controverse, dar să venim şi cu alte date; eu deţin astfel de date pentru că în ultimii ani am participat la dezbateri şi am petrecut ore întregi cu cercetătorii de la Academie consacrate acestui proiect. Raportul Academiei ne spune clar că problema cea mai mare este eliberarea în atmosferă a metalelor grele şi radioactive, metale care au timp de înjumătăţire câteva mii de ani“, a explicat Weber.
Cĺt despre seminarul patronat de nevasta şefului său de partid, Renate Weber scria pe Facebook, chiar în timpul desfăşurării evenimentului, că „Vicepreşedintele pe mediu al RMGC ne-a spus cĺt e de OK, cum respectă normele europene, cĺt de minunată va fi Roşia după, cu imagini din Noua Zeelandă, unde nu ei au făcut exploatarea minieră, fără o vorbă despre hotărĺrea judecătorească care le-a anulat o grămadă de avize, motiv pentru care proiectul nu poate continua“.
Modul de prezentare a problemei Roşia Montană de către lobby-iştii RMGC a ofensat-o şi pe Daciana Sârbu, eurodeputat PSD, care s-a arătat foarte indignată de faptul că această discuţie nu a avut parte de o dezbatere publică corectă pentru a putea fi prezentate şi dezavantajele acestui proiect.
O adunătură de gunoaie toxice
Am selectat doar un comentariu dintre sutele apărute pe marginea acţiunii Adinei Vălean, ce aparţine sighişoreanului Alexandru Gota, care ni se pare relevant ca atitudine: „Doamna Vălean-Antonescu este pe post de sifon. Prin sifon, RMGC intră şi se deşartă spumos în P.E. pentru a convinge parlamentarii europeni că cianura nu este altceva decât zahăr candel, că a rade patru munţi (plini de istorie) nu este decât o acţiune de corectare a unor aberaţii geografice (şi istorice), iar haznaua de 600 ha cu nămoluri cu cianuri şi metale grele va fi una dintre marile atracţii turistice ale României...“.
Acelaşi comentator face trimitere şi la o petiţie la adresa unor alţi servi ai companiei aurifere, foarte activi în zona societăţii civile, care şi-au schimbat orientarea, ca şi madame Vălean, cea care în 2007 organiza conferinţe cu caracter critic la adresa Gold Corporation (seminarul intitulat „Pericolele tehnologiei pe bază de cianuri în exploatarea minieră“).
Partidul Verde îi cere lui Antonescu să declare
dacă RMGC l-a sprijinit financiar în campanie

În legătură cu acelaşi subiect, Partidul Verde îi solicită lui Crin Antonescu să declare public dacă firma Roşia Montană Gold Corporation a sprijinit financiar campaniile electorale ale PNL la alegerile prezidenţiale, europarlamentare şi parlamentare, că posibila explicaţie pentru lobby-ul pe care soţia sa, europarlamentarul Adina Vălean, îl va face în PE. Adina Vălean este acuzată că nu a invitat la dezbatere niciun europarlamentar din grupul Verzilor Europeni.
„Luările de poziţie menţionate în programul dezbaterii sunt exclusiv favorabile proiectului exploatării de la Roşia Montană“, se mai arată în comunicatul Partidului Verde, care spune că se opune cu vehemenţă acestui proiect.
www.curentul.ro

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Proiectul de mediu „Inima verde a Laurianului” - locul I pe ţară
Înfiinţarea Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România – filiala Basarabia
Cină românească a vânătorilor la Kitchener
Volumul „Enciclopedia Ortodoxiei Româneşti” va fi lansat în acest an
Voronin riscă să rămână fără mai multe imobile
Incendii şi iar incendii
În politică ar trebui ca după ce ratezi să te abţii să fii în frunte
FMI anticipează un milion de şomeri până la jumătatea anului
Un bărbat a fost salvat de sub ruine la două săptămâni după cutremurul
România a făcut progrese semnificative în implementarea reformelor economice
Horoscop
Încăpăţinare de soacră
Emil Boc: România îşi păstrează credibilitatea internaţională
Comentariul comentariilor (XV)
Ioan Rotundu
SC Nova ApaServ - încă un pas
Kaufland s-a deschis
CJ Botoşani va moderniza 7 drumuri şi 5 poduri
deocamdată se caută surse de finanţare
Accident în curba morţii
Novaoptic îşi respectă clienţii
* drept la replică
Suntem fruntaşi pe ţară la morţii prin îngheţ
Cu privire la disciplina şcolară ministrul spune una, profesorii alta
Medicii cu concedii medicale acordate „pe lângă lege” au scăpat uşor
În privinţa revendicărilor, sindicatele din învăţământ bat pasul pe loc
Şi răbdarea lor are o limită!
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog