Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Sport
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11941
De la 07 Ianuarie 2003
122872008
Spania:

Datoria publica a ajuns la 72,1% din PIB la finalul lunii martie, un nou record pentru stat

  • 15 June 2012, 23:00
Datoria publica a Spaniei a atins la finalul lunii martie un nou record istoric, reprezentand 72,1% din PIB, in crestere cu 11,5 puncte procentuale fata de aceeasi perioada a anului trecut (63,6%), conform cifrelor publicate vineri de banca centrala a Spaniei, citate de AFP. Nivelul datoriei publice spaniole a crescut puternic in cursul anului 2012, guvernul estimand un nivel de 79,8% din produsul intern brut la finalul anului, insa in aceasta prognoza nu s-a luat in calcul imprumutul european acordat bancilor spaniole, care poate sa majoreze datoria cu inca 100 de miliarde de euro (sau 10% din PIB).
La finalul lunii martie, datoria publica a Spaniei s-a ridicat la 774,5 miliarde de euro, sau 72,1% din PIB, aceasta fiind de 68,5% in urma cu trei luni.
Datoria publica a tarii este in crestere continua dupa primul trimestru din 2008, cand era la un nivel de 35,8% din PIB, dupa mai mult de un deceniu de scadere, in care Spania a cunoscut o crestere economica puternica si solduri bugetare excedentare.
In primul trimestru al anului tara s-a reintors in recesiune, dupa o perioada de doi ani de la ultima recesiune, si noul guvern de dreapta previzioneaza pentru 2012 o crestere sustinuta a datoriei, care va atinge 79,8% la finalul anului.
Insa, planul de ajutorare a bancilor spaniole, a carui valoare nu a fost cunoscuta decat dupa acordul din 9 iunie dintre partenerii din zona euro si Spania, ar putea 'umfla' datoria publica.
Daca Spania va apela la intreaga suma prevazuta, care va fi injectata sub forma de imprumut in fondul public de ajutor al sectorul sau bancar, FROB, datoria tarii ar putea creste cu 10 puncte procentuale din PIB.
Acest risc poate face ca Spania sa intre intr-un cerc vicios al indatorarii si a contribuit in aceasta saptamana la cresterea tensiunilor de pe piete, unde randamentele obligatiunilor spaniole pe 10 ani au atins joi 7%, cel mai ridicat nivel inregistrat de statul spaniol dupa crearea zonei euro.
Nivelul datoriei spaniole, care este la cel mai ridicat nivel incepand cu 1995, de cand sunt contabilizate aceste statistici, este mult deasupra limitei fixate de Pactul de Stabilitate si Crestere al UE (60% din PIB), insa este sub media nivelului din zona euro, care a ajunsese la finalul lui 2011 la 88%, conform previziunilor Comisiei Europene.
Agenţia de ştiri HitNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Filat iar se joaca cu focul
123 de ani de la plecarea in vesnicie a Luceafarului poeziei romanesti
Datoria externa pe termen mediu si lung- 77,3 miliarde euro
Executia bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2011 s-a incheiat cu un excedent de 175,3 milioane lei
Viitorul Europei se decide in urmatoarele luni, in acest an
"Sunt ingrijorat ca vom ajunge ca Romania lui Ceausescu"
Vin creşterile de preţuri la energie şi gaze
Bancul zilei: Dorinţă îndoliată
Intervenţie neobisnuită a pompierilor botoşăneni
Botoșănenii se rebranșează la sistemul centralizat de încălzire
Modern Calor - Comunicat de presă
Botoşani: Fostul subprefect Paul Secrieru a murit într-un cumplit accident
PSD –ul de la Botoşani a prins curaj
Prefectul Constantinescu a deschis Zilele Eminescu
Prefectul a oferit flori fetelor de aur de la haltere
Spitalul Judeţean a învins la bară firma „Victor Construct”
IŞJ continuă cu spor schimbarea directorilor de şcoli
Botoşani: Un alt caz de meningită
Spitalul TBC a achiziţionat din bani proprii un fibrobronhoscop
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog