Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
19393
De la 07 Ianuarie 2003
122879460

Spovedania ultimilor români din Ţinutul Secuiesc

  • 18 February 2009, 23:00
Kosovo reprezinta in continuare principalul risc de instabilitate in Europa in 2009, a afirmat saptamana trecuta, in Congresul SUA, noul director al comunitatii americane de informatii, Dennis Blair, referindu-se la propria creatie din Balcani, care a implinit, ieri, un an de independenta fortata.
Dupa Kosovo, ar fi randul "Tinutului Secuiesc", sperau, anul trecut pe vremea asta, membri proeminenti ai minoritatii maghiare. Intre timp, pana atunci, Voivodina, unde tot minoritatea maghiara ocupa locul principal, pare sa fie urmatoare tinta a revizionismului ungar. Asemanarile dintre cele trei cazuri sunt evidente.
Ca Si In Kosovo, in asa-zisul "Tinut Secuiesc", in ultimii 20 de ani s-a procedat, treptat, conform politicii UDMR a "pasilor marunti", la o adevarata epurare etnica. Faptul a fost observat, si nu pentru prima oara, si de presedintele Romaniei, Traian Basescu. Desigur ca speculatiile politice au izbucnit. Ca Basescu vrea sa se foloseasca de "cartea nationalista" in an electoral etc. Macar de-ar fi asa. Pentru ca este, probabil, ultima sansa a romanilor din Harghita si Covasna de a mai supravietui.
De ani de zile, trecem cu ochii inchisi pe langa drama romanilor care au devenit minoritari si straini in propria lor tara. La Bucuresti, in Parlament sau la Guvern, ca si in strada sau chiar si in scoli, se militeaza de zor pentru drepturilor minoritatii homosexualilor, lesbienelor, romilor, maghiarilor, "agnosticilor", patrupedelor etc. In acest timp, vocea romanilor supravietuitori intr-un regim de teroare este astupata cu buna stiinta, pe toate canalele, atat de politicieni tradatori ai interesului national, cat si de formatori de opinie lipsiti de responsabilitate. A trebuit sa vina Basescu ca sa dea glas revoltei ultimilor romani si adevarurilor alarmante din rapoartele presei si ale serviciilor de informatii.
"Epurarea etnica s-a produs si voi considera ca nu mai este atunci cand voi vedea primul roman la Primaria din Sfantu Gheorghe", a spus Basescu la sfarsitul saptamanii trecute. Macar unul, dar poate ultimul.
Nu cu mult timp in urma, dupa vizita presedintelui Romaniei in Ungaria, soldata cu declaratiile sale privind dobandirea autonomiei de catre maghiari in "Tinutul Secuiesc" cand isi vor vedea ceafa, ungurii s-au revoltat in strada. Daca seful partidului ilegal UDMR afirma nu demult ca, pana la dobandirea autonomiei, intrucat "mananca paine secuiasca", romanii din asa-zisul "Tinut Secuiesc" sunt obligati sa invete limba ungara de pe-acum, la adunarea fortelor reunite ale UDMR, PCM si altor culte maghiare, desfasurata la Sfantu Gheorghe, s-a cerut imperativ declararea acestei autonomii la 15 martie.
Europarlamentarul UDMR Sogor Csaba a urlat, printre altele, ca maghiarii din Romania au militat pentru drepturile lor intotdeauna pe cale pasnica, a "Parlamentului si a microfonului", dar ca "exista cazuri in care acest lucru nu este suficient".
InsA pAnA la mijloacele violente invocate, maghiarii extremisti se vor folosi de aceleasi tactici perfide ca si in cazul Voivodinei. In primul articol al noului statut al provinciei sarbe, pe langa definirea acesteia ca parte a Serbiei, Voivodina este considerata si regiune europeana, drept pentru care trebuie sa i se permita sa incheie acorduri internationale in sfera competentelor sale, precum si dreptul de a infiinta "reprezentante in regiunile europene si sa organizeze la Bruxelles promotii in vederea promovarii capacitatilor sale economice, stiintifice, educative, culturale si turistice". Nu va suna cunoscut?
Cam acelasi lucru isi propun si unii dintre avocatii revizuirii Constitutiei care cer schimbarea statutului Romaniei de stat national unitar si a organizarii administrative teritoriale, dar si crearea unor "euro-regiuni" care ar putea conferi "Tinutului Secuiesc" mult asteptata delimitare geografica. Poate Basescu ar trebui sa se aplece cu mai mare atentie asupra proiectelor pe care le incalzeste la sanul sau, in Palatul Cotroceni, ca sa nu i se infasoare vreodata in jurul gatului, si al lui si al romanilor din Harghita si Covasna. Acestia striga, chiar acum, ca in timp ce "maghiarii vad problemele din turla bisericii din Sfantu Gheorghe, romanii ar trebui sa le priveasca de pe crucea de pe Caraiman". Speram ca nu din postura de crucificati.
Victor Roncea, ZIUA
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Gunoiul de Flămânzi va deveni gunoi european
Indicatoare şi coşuri menajere noi, ce schimbă estetica localităţii
Spărgători pedepsiţi de Dumnezeu după ce au îngropat crucifixul furat
„Vasilache” vă cheamă!
Poliţiştii care opresc autovehiculele trebuie să se legitimeze la cererea şoferilor
Procurorii şi judecătorii şi-au secretizat trecutul profesional
Miliardari ruşi cu afaceri în Basarabia
Presa italiană pune paie pe foc zilnic împotriva comunităţii româneşti
Horoscop
Promisiune de politician îndeplinită
Ce ziceţi de-un pokeraş?
Ţâbuleac vrea să-şi pensioneze secretara
Supărarea lui Conţac... pe Nechita
Pentru liberalul Popescu vin zile grele
Teribiliştii şi derbedei distrug, în miez de noapte, bunurile publice
Nici dacă vrei să mori nu ai unde!
Paza bună lasă Parcul Mihai Eminescu intact
Autovehicul cu numere false descoperit de poliţiştii de frontieră
Profesorii navetişti se luptă să-şi recupereze banii cheltuiţi pe transport
Ţiprigan vrea dovezi asupra unui fapt devenit notoriu
Femeie decedată în Maternitatea Botoşani, fără putinţa de a fi salvată
Oprişanu a eliberat scaunul de şef
Comentariul comentariilor XXXIV
(Ioan Rotundu)
Românul şi răbdarea
Supă de roşii cu orez
Scrisoare deschisă pentru susţinerea domnului Conţac
Domnule Preşedinte Mircea Geoana,
Noi intervenţii reuşite ale pompierilor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog