Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
16490
De la 07 Ianuarie 2003
122876557

Spre un Guvern global?

  • 20 December 2009, 23:00
Ar fi oare exagerat sa credem ca traim virsta cea mai intensa a diplomaţiei? Aş spune ca nu, din mai multe motive. Niciodata in dinamica scenei internaţionale nu au fost angajaţi atiţia actori: state, organizaţii regionale sau mondiale, instituţii de asistenţa, lobby şi caritate cu programe extinse la scara internaţionala, banci şi companii colosale, agenţii media dimensionate global şi religii cu ambiţii universale. In al doilea rind, procesele politice naţionale nu au fost, probabil nicicind, atit de expuse: tirania nu mai e azi un fenomen discret, dupa cum nu se mai pot disimula corupţia, sau dimpotriva, virtuţile unei vieţi publice naţionale.
Asistenţa globala - formata din telespectatori, cititori, ascultatori şi navigatori virtuali - pretinde sa fie la curent cu cele mai obscure fapte ale actualitaţii planetare. Decizia politico-diplomatica se ia azi, prin urmare, in public sau, in orice caz, cu gindul la reacţia publicului. In al treilea rind, niciodata agenda globala nu a fost mai abundenta: nonproliferarea nucleara, guvernarea pieţelor financiare, dialogul civilizaţiilor, problematica populaţiei, interzicerea minelor antipersonal şi a bombelor cu fragmentaţie, combaterea discriminarii şi contracararea schimbarilor climatice exprima toate, fara sa epuizeze, materia profesionala a diplomaţilor contemporani.
E prin urmare natural sa prolifereze vocile care denunţa inadecvarea instrumentelor diplomatice tradiţionale şi care sa reclame apariţia altora noi. In vizor, de mai multa vreme deja, sunt instituţiile clasice ale acţiunii multilaterale: de la ONU şi agenţiile sale, la instituţiile financiare din sistemul Bretton Woods (Banca Mondiala, Fondul Monetar Internaţional). In aceeaşi logica se incadreaza iniţiativele regionale de integrare economica sau militara. Uniunea Europeana, Organizaţia Tratatului de Securitate Colectiva, Liga Statelor Arabe sau ASEAN au toate in comun identificarea unui set de interese transnaţionale şi exigenţa unei acţiuni solidare.
Asistam de o vreme la creşterea exponenţiala a sentimentului ca problemele strict locale au disparut şi ca aproape orice poate dobandi relevanţa internaţionala: nu doar cursul yuannului, ci şi costul proprietaţilor imobiliare in Dubai, gripa aviara sau minaretele elveţiene. Nu e aşadar surprinzator ca efortul de a defini soluşii cuprinzatoare la probleme aparent universale s-a intensificat. Din nou, nu e de mirare ca se vorbeşte cu din ce in ce mai mare naturaleţe de global governance. In al treilea rind, nu e neaparat neobişnuit faptul ca principalii actori diplomatici tradiţionali - marile puteri, daca doriţi - au şi capacitatea politica şi dexteritatea intelectuala de a se pronunţa asupra temei.
E oare uimitor sa regasim Vaticanul intre agenţii cei mai activi ai reflexiei despre globalizare? Poate doar la prima vedere şi numai daca neglijam vocaţia universala a diplomaţiei pontificale. Fiindca nu are interese naţionale nemijlocite, Sfantul Scaun se pune programatic in serviciul marilor cauze ale umanitaţii: fie ca e vorba de libertatea religioasa, fluxurile migratorii, dialogul multicultural şi interreligios, schimbarile climatice sau criza financiara, Vaticanul e profund angajat in efortul gestiunii planetare. Il indreptaţeşte nu doar reputaţia de autoritate morala neutra, ci şi excelenţa intelectuala a propriilor experţi.
Ce surprinde totuşi este atenţia, cred, insuficienta care se acorda acestui fapt: combinaţiei de elemente - unele fortuite, altele deliberate - care fac din Sfantul Scaun unul din actorii cei mai relevanţi ai actualitaţii şi perspectivei internaţionale. Orice observator obiectiv al scenei internationale stie ca Vaticanul face parte dintre cei, foarte putini, care au un raspuns coerent la toate problemele actuale.
Intr-adevar, nu exista dosar important pentru care Sfantul Scaun sa nu fi pregatit o strategie, un document programatic, o comisie de experti: a pledat la ONU pentru reforma reprezentarii permanente in Consiliul de Securitate; a solicitat la OSCE un angajament sporit pentru promovarea libertatii religioase; a mobilizat citeva zeci de experti, pentru o luna de zile, pentru a discuta situatia din Africa; are o viziune coerenta despre subiecte atit de diferite precum Procesul de pace din Orientul Mijlociu, Tratatul de la Lisabona si Procesul Durban.
Vaticanul - "cea mai mica dintre marile puteri", cum se spune - gindeste si actioneaza global. E angajat, prin urmare, nu doar in explicarea globalizarii, ci si in crearea de instrumente conceptuale pentru administrarea ei. Este ceea ce remarca recent si ministrul italian de finanţe, Giulio Tremonti: intr-un comentariu al ultimei Enciclice a Papei Benedict al XVI-lea, oficialul italian saluta clarviziunea cu care acest text propune ”un guvern mondial”. Intr-adevar, paragraful 67 al Caritas in veritate e cum nu se poate mai explicit: ”Pentru a gestiona economia mondiala; pentru a insanatoşi economiile lovite de criza, pentru a preveni inrautaţirea acesteia şi dezechilibre majore; pentru a realiza o necesara dezarmare totala, siguranţa alimentara şi pacea; pentru a garanta salvarea mediului şi pentru a administra fluxurile migratorii, e urgent necesara o reala Autoritate politica mondiala.”
E o propunere cu multe şanse de a alimenta dezbaterile şi de a face, poate, o interesanta cariera.
(Hot News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Poliţistul şi jocul de societate
Horoscop
Program TELE' M Botoşani, luni
Boc rămâne... Boc!
Cârnaţi de casă - Kolbasz
Întru respectarea tradiţiei, Mariţa a fost jertfită
Ioan Rotundu
Bucurie şi muzică bună în noaptea dintre ani pentru botoşăneni
Fond redus de salarii la DGASPC Botoşani pe 2010
Preşedintele CJ trăieşte cu speranţa în mila Guvernului
În 24 de comune consilierii locali au adoptat hotărâri ilegale
Tradiţia primelor de Crăciun va fi respectată
Gripa porcină şi virozele s-au mai muiat
Medici de familie sancţionaţi pentru dărnicie pe banii CAS
Birocraţia şi şmecheria i-a lăsat fără prima de stabilitate
O româncă printre stele
Petruţa şi naiul ei fermecat, finalistă la Supertalent Germania 2009
Cine sunt miniştrii propuşi de Emil Boc
Actriţa americană Brittany Murphy a murit
Gorbaciov i-a dat cu flit lui Vîntu
Trădători de Neam şi Ţară
Până şi locurile de joacă pentru copii ar fi vopsite politic
Zona Flămânzi a trecut cu bine peste codul galben de iarnă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog