Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
25031
De la 07 Ianuarie 2003
122885098
Stop abuzurilor şi reclamaţiilor nefondate:

Inspectorii de la Primării NU au voie să intre în locuinţele dvs.

  • 14 August 2008, 23:00
Este un lucru cat se poate de evident faptul ca modificarea iresponsabila a unui apartament sau locuinta de bloc , prin daramarea unor ziduri de rezistenta, pune in pericol viata tuturor celor care locuiesc in blocul respectiv. De aceea, activitatea de depistare a celor care fac asemenea modificari este in sarcina inspectorilor de la disciplina in constructii care tine de Primariile in a caror raza teritoriala se afla locuinta din blocul in cauza.
Dosarele stufoase, costurile ridicate si timpul pierdut pe drumuri ii determina pe multi dintre consumatorii romani ce isi modifica locuintele sa nu respecte conditiile impuse de lege. Cu toate ca risca amenzi cuprinse intre 1.000 si 10.000 de lei, iar in cazul in care s-a intervenit la un perete de rezistenta al imobilului, se poate merge pina la pedeapsa cu inchisoarea, proprietarii de apartamente demareaza procedurile pentru intocmirea documentatiei tehnice a lucarilor abia dupa ce inspectorii Primariei ii iau la intrebari.
Insa...de aici si pana la abuzuri, reclamatii facute din razbunare , dorinta de spagi a inspectorilor, este doar un pas, care insa face trecerea de la utilitatea legii, la folosirea ei in scop de vendeta . Extrem de multi romani se plang de faptul ca vecini sau persoane care le doresc raul, le trimit reclamatii nefondate la Primarii, si inspectorii vin si le fac controale, le pierd timpul, stres nervi, astfel incat ei se intreaba daca acesti inspectori pot sa le intre oricum in locuinte, mai ales ca multi dintre ei au o atitudine cat se poate de sfidatoare.
Acesti consumatori romani intreaba ce pot sa faca cand se confrunta cu asemenea situatii.
Un astfel de caz s-a intamplat si mamei mele.
De vreo patru saptamani, un domn, Marin Vasile care s-a recomandat a fi de la Primaria sectorului 6, spune ca exista o reclamatie impotriva ...firmei Urban SA, si ca un binevoitor ar fi reclamat faptul ca TOATE zidurile din casa au fost daramate, modificate, ca s-au facut acasa la mama mea birouri, si ca blocul de 8 etaje unde sta ea, este pe cale sa se prabuseasca din aceasta cauza, desi mama mea sta la etajul 8!
Si de patru saptamani, Marin Vasile, inspector de la disciplina in constructii de la Primaria sectorului 6, o hartuieste pe mama mea, o suna zilnic, o ameninta sa-i permita accesul in casa ei, in locuinta proprietate privata, ca altfel primeste amenda....., astfel incat astazi 14 august 2008, am decis sa il sun sa vad ce vrea, pentru ca, in afara de telefoane, dl. inspektor Marin Vasile nu a binevoit sa trimita nici o hartie scrisa , oficiala prin care sa ceara sa i se permita accesul in incinta unei proprietati private. Experienta discutiei cu acest FUNCTIONAR PUBLIC , platit din banii publici adica din taxele si impozitele platite de noi , a fost terifianta, si a fost pigmentata cu inchiderea telefonului de catre acest functionar public [ care nu are nici un fel de declaratie de avere sau de interese completata si afisata public pe site-ul Primariei sector 6 , ascunzand cu grija sursa veniturilor sale ] si cu faptul ca, desi platit din banii mei, m-a facut "tampit" pentru ca l-am intrebat de ce nu trimite sesizari scrise ; uitati cum a decurs acest dialog :

UI : " Buna ziua, ma numesc Urban Iulian si am inteles ca o sunati pe mama mea de patru saptamani si vreau sa stiu cine sunteti ?'
MV : " da de ce va intereseaza ?"
UI : " pai este normal sa stiu cum va cheama pentru ca mama mea este stresata de dvs. si s-a imbolnavit de nervi din cauza acestor telefoane"
MV : " Ma numesc Marin Vasile si sunt inspector la disciplina in constructii"
UI : " care disciplina in constructii ? "
MV : " vezi ca deja pui prea multe intrebari"
UI : " pai nu este normal sa stiu unde lucrati ? Vi se pare normal sa dati telefoane mamei mele in loc sa trimiteti o sesizare oficiala? Nu este asa normal, legal si firesc in loc sa presati o femeie in varsta cu amenintari?"
MV : " Aloooo, domne, vezi ca iti inchid telefonul, daca imi mai vorbesti asa "
Ui : " Cum adica imi inchideti telefonul ? Sunteti functionar public si eu va acuz ca o hartuiti pe mama mea in loc sa trimiteti o sesizare scrisa, sa o anuntati ca vreti sa va dea acordul sa vizitati aparatamentul in care locuieste! In casa unui om nu puteti intra decat daca aveti acordul proprietarului sau acordul instantei de judecata, altfel nu aveti voie , intelegeti ?"
MV: " hai ca ma stresezi ..." si mi-a inchis telefonul
Am revenit din nou cu telefon la dl. inspektor platit din banii publici :
UI : " tot eu sunt Urban Iulian"
MV " asa si ce vrei ? "
UI : " in primul rand sa nu ma luati la per tu si apoi sa imi spuneti de ce nu vreti sa trimiteti o adresa oficiala mamei mele ?"
MV : " domne, exista o reclamatie impotriva firmei Urban SA, care spune ca in acest apartament s-au daramat toate zidurile, s-au schimbat instalatiile si eu trebuie sa verific"
UI : " ce legatura are firma Urban SA cu apartamentul mamei mele ? nu este normal sa verificati intai cui apartine un apartament care este reclamat de cineva ?"
MV : " eu nu verific domne nimic; daca cineva reclama eu trebuie sa verific; nu stau eu sa vad al cui este aparatamentul; "
UI : " cum asa ? pai asta inseamna ca pe baza reclamatiilor facute de tot felul de vecini, dusmani sau dementi, dvs., inspectorii de la Primaria sector 6, veniti in control chiar daca apartamentul controlat nu stiti nici macar cui apartine ? de ce nu verificati la Registrul Comertului, la Cartea Funciara sau la dvs. la Impozite si Taxe Locale intai , sa vedeti ca acasa la mama mea este o locuinta privata si nu spatii de birouri? nu asa este normal ?"
MV " domne ai un tupeu fantastic; eu nu verific nimic ; eu trebuie sa intru in casa sa verific reclamatia ; "
UI : " locuinta este proprietatea privata a mamei mele , si puteti sa intrebati administratorul de bloc sau vecinii ca acolo nu este nici o firma; daca mama nu va da voie sa intrati atunci nu puteti intra intr-o proprietate privata; pur si simplu nu aveti acest drept, si pana nu trimiteti o adresa oficiala sa explicati ca aveti o reclamatie, cine a facut-o si faptul ca vreti ca mama sa va dea acordul sa intrati in apartament, daca mai sunati, va dau in judecata pentru hartuire si abuz in serviciu; mama nu are de ascuns nimic, nu a facut modificari insa nu ai voie sa ameninti oamenii si sa incerci sa intri i apartamente profitand de faptul ca se vor speria de modul de abordare; chiar si ultimii infractori din tara asta au drepturi "
MV ; " esti un tampit si un idiot " au fost cuvintele acestui functionar public platit din banii nostri ai fraierilor de contribuabili, care mi-a inchis a doua oara telefonul!

Uitati-va in ce hal sunt tratati consumatorii romani de catre cei care traiesc capusand banii publici. Am cautat si eu sa vad cine este acest domn Marin Vasile , care fiind functionar public ar trebui sa aiba afisate pe site-ul Primariei sectorului 6 declaratiile de avere si de interese; Asa am crezut eu pentru ca, binenteles ca dl. inspector nu are afisate aceste declaratii in mod public, mai mult de atat la Primaria sectorului 6 afara de primar si viceprimar nu mai are nimeni afisate aceste declaratii de avere si de interese, pentru ca, nu este asa, presa si cetatenii nu trebuie sa stie ce averi si cum le-au facut, au acesti angajati si functionari publici! ce ne intereseaza pe noi mecanismul spagutelor, ai?
Pentru ca in mod real, Nu exista modificari facute in locuinta mamei mele, insa aceste purtari abuzive ale acestor frunctionari publici sunt de netolerat. O proprietate privata, nu poate fi violata sau incalcata fara acordul proprietarului pentru ca aceasta este esenta dreptului de proprietate. Si in afara de asta, nu putem tolera sa le facem jocul tuturor reclamagiilor care nu au ce face si asa de drag sau din razbunare ne fac asemenea "bucurii".
Madam Vasilica , o batrana de 81 de ani de pe scara de bloc a mamei mele, care sta la etajul 3, intrucat le-a cerut vecinilor de la 4 sa aiba decenta sa nu mai puna muzica tare pana la 4 dimineata, a fost reclamata la Primaria sectorului 6 de 4 ori in doua luni de zile , si acuzata ca a spart pereti; de fiecare data inspectorii au venit, au verificat si au vazut ca nu este nimic modificat, insa acest lucru nu i-a incurcat pe binevoitorii de la 4 care au mai reclamat-o. La ultima vizita a unui inspector batrana , cu ochii in lacrimi, speriata, i-a dat 20 de ron si l-a rugat sa nu o mai deranjeze ca este batrana, si daca au vazut de prima oara ca nu are nimic modificat ea nu intelege de ce au mai venit de inca 3 ori dupa aceea!
Iar asemenea probleme abunda, si majoritatea celor controlati spun ca obisnuiesc sa dea atentii financiare acestor inspectori ! Care vin la "muls".Pentru ca pana acum oamenii nu le-au spus in fata : DOMNULE NU TE LAS SA INTRI IN LOCUINTA PENTRU CA NU VREAU ; daca nu aduci dispozitie de la instanta de judecata nu te las pentru ca am acest drept.
Si sa-i dea in judecata pe acesti inspectori si sa le ceara daune in Justitie, alaturi de reclamagii care obisnuisc sa se joace cu nervii nostri , pe banii nostri si ai statului.
Dreptul de proprietate este inviolabil, iar obtinerea acordului de a patrunde in incinta unei locuinte prin presiuni si amenintari, sau proftand de faptul ca oamenii se sperie, nestiind ca au dreptul sa refuze sa li se incalce proprietatile, constituie o ilegalitate.
Daca un proprietar refuza accesul acestor inspectori in apartamentele lor, atunci este bine sa stiti ca nici Politia nu poate sa va forteze sa le permiteti accesul. Asta pentru ca dreptul de proprietate se poate incalca doar cu acordul Judecatorului ; adica inspectorii trebuie sa depuna cerere la Judecatorie, sa ceara sa li se dea voie sa intre ca sa faca un control, iar judecatorul trebuie sa citeze si proprietarul apartamentului, sa-i fie opozabila hotararea judecatoreasca. Doar dupa ce hotararea instantei devine irevocabila se poate intra cu EXECUTOR JUDECATORESC in apartamentul dvs.
Repet, in multe cazuri asa cum este si cel al mamei mele , nu este vorba de rea-vointa, ea nu si-a modificat apartamentul pe care il are de 40 de ani, ci pur si simplu este vorba de faptul ca , s-a incercat intimidarea ei, amenintarea in scopul ilicit de a obtine acordul ei de a se incalca dreptul de proprietate, si asta doar pentru ca exista reclamagii care spun ca au auzit ei ca sunt facute modificari. Acestea se pot verifica extrem de usor prin intrebari adresate vecinilor sau administratorului de bloc, care pot sa confirme ca , desi stau in bloc de zeci de ani nu au vazut , nu au auzit sa se fi facut asemenea modificari, mai ales ca vecinii vin frecvent la mama si aceste lucruri.
Refuzati sa va lasati intimidati de acesti inspectori pentru ca aveti drepturi.
Gata, deja in 2008, isi sarbatoreste majoratul prima generatie de tineri care nu au trait o secunda in comunism. Macar ei si pentru ei avem datoria sa le inoculam faptul ca, au drepturi, si trebuie sa refuze sa le fie incalcate, trebuie sa se obisnuiasca sa lupte cu nedreptatile si trebuie sa refuze resemnarea ! Daca nu o vom lua de la zero si nu vom incerca sa schimbam mentalitatile nu vom face nimic si ne vom invarti la nesfarsit in acelasi cerc vicios al abuzurilor si jafului!
Pentru comentarii sau sugestii pe tema acestui material , ori daca ati trecut prin situatii similare si credeti ca ele trebuie cunoscute si reclamate autoritatilor si Justitiei, va invit sa imi scrieti la adresa [email protected]

Legea 230/2007:
Art. 13 - (1) Proprietarul poate aduce îmbunătăţiri sau modificări proprietăţii sale individuale, cu respectarea prevederilor legale referitoare la autorizarea de către autoritatea publică locală a modificărilor construcţiei, fără a pune în pericol integritatea structurală a clădirii sau a altor proprietăţi individuale.
(2) Proprietarul nu poate schimba aspectul sau destinaţia proprietăţii comune fără a obţine mai întâi acceptul asociaţiei de proprietari.
(3) Orice modificare a proprietăţii individuale se va aduce la cunoştinţa asociaţiei pentru înscrierea în jurnalul evenimentelor din cartea tehnică a construcţiei, prin depunerea în copie a actelor de autorizare, a procesului-verbal de recepţie şi a schiţelor.
(4) Unităţile care au administrat clădirile şi sunt deţinătoare a cărţii construcţiei au obligaţia de a o preda asociaţiilor de proprietari, iar acolo unde aceasta nu mai există, să o reconstituie pe cheltuiala proprie.

Legea 50/1991:
Art. 26 - (1) Constituie contravenţii următoarele fapte, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii, să fie considerate infracţiuni:
a) executarea sau desfiinţarea, totală ori parţială, fără autorizaţie a lucrărilor prevăzute la art. 3, cu excepţia celor menţionate la lit. b), de către investitor şi executant;
...
(2) Contravenţiile prevăzute la alin. (1), săvârşite de persoanele fizice sau juridice, se sancţionează cu amendă după cum urmează:
- de la 1.000 lei la 100.00 lei, cele prevăzute la lit. a);


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Atenţie la ţepele pe care le puteţi lua în cazul mansardelor de la bloc
Program Tele'M Botoşani vineri, 15 august
Comentariul comentariilor (CLXVIII)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Un altfel de examen
Ministrului de Interne să pună steagul romanesc la sediile maghiarilor din Covasna
Ucraina ar putea deveni următoarea ţintă a Rusiei
Biserica de la Malainiţa se sprijină pe vechile mănăstiri româneşti din Timoc
Poate banca să îmi scoată casa la vânzare, dacă nu am plătit ratele?
Cum se derulează executarea silită a unui contract bancar de credit de consum
Leacul lui Băsescu pentru fierbinţeala lui Geoană
De ce l-a bătut Iliescu la fund pe Năstase
Muzeul de la Flămânzi renaşte din cenuşa trecutului istoric local
Oprişanu iar şi-a făcut de lucru cu pezevenghiul de Niculiţă
Dedeman şi-a deschis porţile şi la Botoşani
Fetiţă lovită de maşină sub ochii mamei
Şase comune cu PUG-uri pe cale de expirare
2.000.000 lei pentru înlăturarea efectelor provocate de inundaţii
Apă la cotă de avarie pentru săvinenii cu datorii
Sinistraţii din Rădăuţi Prut umblă cu memorii pe la Mediu
Pentru că n-are încotro, preşedintele Ţâbuleac a mai lăsat din condiţii
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog