Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
22182
De la 07 Ianuarie 2003
122907831

“Stratfor” îi răspunde lui Tariceanu în privinţa pericolului rusesc

  • 15 October 2008, 23:00
La 14 octombrie intr-o iesire necontrolata, Premierul Tariceanu a intarit convingerea existentei unei Axe rusesti la nivelul institutiilor statului roman. Petro-Premierul a criticat pozitia Presedintelui Basescu, exprimata in CSAT, legata de insuficienta bugetului acordat Ministerului Apararii.
Tariceanu, crezand ca isi face un serviciu, l-a citat pe Basescu care a spus ca diminuarea bugetului Apararii ajuta intereselor Rusiei.
De mai multa vreme agenti mai mult sau mai putin acoperiti ai serviciilor rusesti se intrec, pe la diverse televiziuni, la randul lor legate de fire care se cred invizibile, de Rusia, in a aduce argumente de revizuiere a relatiilor Romaniei cu « fratele de la Rasarit », transmite Romanian Global News. Tariceanu in excesul sau demagogic spunea ca intre tancuri si oameni va alege sa dea banii la oameni. Gradul de dobitocie al unei asemnea afirmatii nu mai trebuie deslusit. Acele tancuri funcioneaza conduse de oameni si tot oameni sunt si cei care in teatrele de operatii, in TAB-uri neperformante sau oriunde pe glob, stiuti sau nestiuti (din fericire) de Tariceanu, servesc interesele Romaniei si se bat cu pericolul terorist da si cu principalul dusman al acestor interese care a fost este si va fi Rusia. Si la Bucuresti, si la Chisinau si oriunde sunt interese romanesti.
La fel de nestiuti acesti oameni, isi pierd viata sau isi distrug familiile in razboiul nevazut cu « fratele de la Rasarit ».
Pentru ca tine la opinia publica, cel mai des invocat argument pentru o apropiere de Rusia este pretul gazului. Pentru orice om normal la cap si care nu este tradator sau nu este prost, este evident faptul ca gazul rusesc este in primul rand o arma politica.
Publicatia americana „Stratfor” incearca sa schiteze tabloul situatiilor cu care urmeaza sa se confrunte in viitor noul presedinte al SUA si indirect aduce argumente in favoarea punctului de vedere al lui Traian Basescu.
Cresterea influentei Rusiei devine un pericol mult mai mare, comparativ cu „pericolul islamic”, considera publicatia „Stratfor”, preluata de Flux, Imperiul Rus, URSS si Federatia Rusa reprezinta in acelasi timp un pericol pentru Europa, Orientul Apropiat si China, pentru ca o Eurasie unita va putea intotdeauna domina in emisfera de est. Iata de ce pericolul rusesc trebuie sa predomine asupra celorlalte chestiuni.
Una din cele mai mari probleme a Statelor Unite consta in lipsa mijloacelor adecvate pentru stoparea expansiunii rusilor. Armata rusa nu este puternica, nici eficienta, in schimb fortele care i s-ar putea opune sunt destul de slabite. SUA raman blocate in Irak si Afganistan, iata de ce problema directionarii trupelor NATO din aceste regiuni in ajutorul Georgiei nici nu a fost pusa in discutie. Rusii cunosc acest lucru si il exploateaza la maxim.
Pe langa deficientele pe care le intampina americanii, rusii dispun de doua avantaje mari: Europa, indeosebi Germania, depinde in mare masura de exportul rusesc de gaze. Situatia economica si militara a europenilor este de asa natura, incat acestia nu pot lua nici o masura impotriva Rusiei, fara a provoca consecinte negative pentru propria economie. In al doilea rand, in timp ce Statele Unite se razboiesc cu Iranul, Rusia ar putea acorda sustinere politica si asistenta tehnico-militara Iranului, aruncand in acest fel manusa SUA. Iranul ar primi un bun prilej de a-si majora prezenta in Irak, destabilizand situatia din regiune.
In cele din urma, Federatia Rusa ar putea prezenta un pericol si in Caraibe, colaborand cu Venezuela, Nicaragua si Cuba.
In prezent, rusii au mult mai multe oportunitati decat americanii, constata publicatia. Iata de ce noul presedinte american va fi nevoit sa construiasca relatii diplomatice cu Rusia, avand la dispozitie o cantitate limitata de resurse.
O alta problema pentru SUA o reprezinta statele europene, este de parere autorul. Daca Marea Britanie se arata destul de critica fata de Moscova, Germania este foarte retinuta in a ataca Rusia. In cazul unei confruntari militare, retinerea Germaniei ar putea crea probleme de ordin juridic, dat fiind faptul ca pentru o operatiune militara a trupelor NATO este nevoie de consensul statelor membre. In acest caz, SUA nu va putea apara Tarile Baltice de o eventuala agresiune, fara sprijinul Germaniei.
Publicatia germana „Junge Welt” considera ca presedintele care urmeaza sa descurce probleme care vor coplesi SUA va fi Barack Obama. Politica acestuia ar putea fi previzibila datorita sprijinului oferit de catre Zbigniew Brzezinski si George Soros. Strategia americana la nivel global s-ar putea construi pe viziunea lui Zbigniew Brzezinski asupra politicilor globale.
Ziarul francez “Les Echos”, publica opinia expertului polonez Lena Kolarska-Bobinska, care considera ca Uniunea Europeana ar trebui sa adopte o politica unica fata de Federatia Rusa. Daca in timpul presedintiei lui Bush, simpatiile fata de SUA continuau sa scada, conflictul ruso-georgian a trezit mai multa incredere fata de NATO, statelor care se tem de un eventual pericol pe care putea prezenta Rusia. Astfel, in Polonia revine imaginea Rusiei ca stat „imperialist”. Rezultatele unui studiu efectuat de cat indica faptul ca in jur de 75 la suta din polonezi considera ca Rusia doreste restabilirea dominatiei sale in Europa de Est, in timp ce in 2004, aceasta cifra era de 45 la suta. Polonezilor le este frica de o agresiune militara (77 la suta), economica (69 la suta) si politica (66 la suta). „In cazul in care Uniunea Europeana nu va adopta o politica unica si clara fata de Federatia Rusa, statele din Europa Centrala si de Est vor ajunge la concluzia ca singura forta care ar putea sa se opuna Rusiei este SUA. Pericolul crescand al Rusiei ar putea determina in curand cresterea simpatiilor proamericane in centrul si estul Europei”, considera Lena Kolarska-Bobinska.
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Ghiţă Mureşan vine în România pentru ”Happy Hour”
Doi paşi înainte
Ajutoare financiare peste 889 de familii sărace
Statul garantează depozitele persoanelor fizice la 50.000 euro
perioada de garanţie nu este definită
Ministrul David a sesizat DNA-ul în cazul licitaţiei organizate de către IGP
De ce-a plecat Basescu la Bruxelles
Horoscop
Ostatici avocaţi
America şi-a deschis braţele şi... vă aşteaptă!
Comentariul comentariilor (CCXVI)
(Ioan Rotundu)
CRESC Piatra Neamţ a evaluat şi aprobat şapte proiecte
unul din proiectele aprobate vizează Botoşanii
Ipocrizie şi şantaj
Ioan Rotundu
Birocraţia ştirbeşte din ajutorul pentru încălzire
Unele alocaţii pentru copii ar putea fi majorate
Profesorii se uită chiorâş spre „Avocatul elevului”
Finanţiştii botoşăneni nu vor face astăzi grevă
O babă piromană beată s-a răzbunat pe furajele vecinului
Poliţişti care nu s-au lăsat mituiţi
În caz că i se face sete după fasole, Tăriceanu are de unde să bea apă
Camerunezii au dat botoşănenilor un spectacol de „La revedere!”
Becali vrea candidaţi la parlamentare care se exprimă coerent
Egner ar trebui să ia lecţii de dicţie
Bonus guvernamental pentru constructori
PNG va defila la parlamentare cu „expiraţi politici”
Unde au dispărut banii alocaţi Protecţiei Copilului?
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog