Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8524
De la 07 Ianuarie 2003
122894173
Studiu

De ce emigrează românii? “Sărăcia şi corupţia” din ţară, pe primul loc

  • 11 November 2011, 23:00
Sărăcia şi corupţia îi forţează pe români să emigreze. Românii consideră că sunt forţaţi să plece la muncă în străinătate pentru că şi-au pierdut locurile de muncă sau li s-au diminuat semnificativ veniturile, iar şanse reale sunt doar în străinătate, România fiind considerată “săracă, mizeră, coruptă, prost condusă şi lipsită de oportunităţi”, scrie Gazeta Românească preluată de Romanian Global News.
Persoanele care cred că migraţia pentru muncă în străinătate a crescut în 2010 consideră că acest fenomen este cauzat de înrăutăţirea situaţiei din România în perioada de criză şi de dezamăgirea faţă de viaţa şi oportunităţile din ţară.
“Aproape toate aceste persoane împărtăşesc opinia că oamenii sunt forţaţi să plece la muncă în străinătate pentru că şi au pierdut locurile de muncă şi/sau li s-au diminuat semnificativ veniturile, iar şanse reale sunt doar peste hotare, România fiind “săracă”, “mizeră”, “coruptă”, “prost condusă” şi “lipsită de oportunităţi”, se arată în studiul
“Impactul crizei economice asupra migraţiei forţei de muncă româneşti”, prezentat de Friedrich Ebert Stiftung.
Consecinţe ale migraţiei: dezvoltarea României şi “destrămarea familiilor”
Iniţiatorii studiului au precizat că toate categoriile de populaţie împărtăşesc aceeaşi opinie, că migraţia mai degrabă “contribuie la dezvoltarea României” şi “ajută persoanele care pleacă să vadă cum se trăieşte în alte ţări”, dar şi că “migraţia destramă familiile”, “face ca oamenii să fie interesaţi doar de bani” şi accentuează inegalităţile sociale între săraci şi bogaţi.
România- ţară “fără viitor”
Românii pleacă în străinătate pentru bani, indiferent de vârstă, gen, nivel de educaţie, ocupaţie, arătând că “aici nu poţi câştiga un ban decent” şi “nu-ţi poţi face un viitor”.
63% din migranţii care se întorc sunt “mulţumiţi”
Migranţii reveniţi în ţară se împart în două grupuri: 63 la sută sunt mulţumiţi că s-au întors în ţară, în principal pentru că “sunt acasă, alături de familie” şi 35 la sută sunt nemulţumiţi, pentru că veniturile sunt prea mici, locurile de muncă lipsesc, iar “în ţară se trăieşte greu”. “Migranţii reveniţi consideră că trăiesc “mai prost” sau “mult mai prost” în România decât în străinătate, pentru că veniturile sunt insuficiente, situaţia generală din România este caracterizată de “sărăcie”, “corupţie”, “legi proaste”, “lipsă de oportunităţi” şi lipsă a locurilor de muncă. Foarte puţini “trăiesc mai bine” şi asta pentru că “sunt acasă, cu familia”, se mai arată în studiu.
Italia şi Spania, destinaţiile preferate
Studiul mai arată că nu doar cei care au rude în străinătate vor să migreze, ci oameni din aproape orice generaţie, cu ascendenţe etnice, profesionale şi vârste foarte diferite. Printre ţările de destinaţie preferate de români atât în 2009, cît şi în 2010 se numără Spania, Italia, Germania, Danemarca, Marea Britanie şi Austria.
La fel ca în 2009, în 2010, majoritatea cererilor de loc de muncă în statele Peste 70 la sută dintre românii care lucrează în afara graniţelor au ales fie Spania, fie Italia.
“Dinamica imigraţiei în Italia a rămas relativ neafectată de criza economică. Deşi rata netă a migraţiei a scăzut cu 21 la sută în primele nouă luni ale lui 2009 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, numărul cetăţenilor străini în Italia a crescut pe perioada recesiunii.
Cu toate acestea, transformările înregistrate de piaţa muncii au fost destul de profunde. Decalajul dintre rata şomajului printre muncitorii nativi şi respectiv lucrătorii străini a crescut din a doua jumătate a anului 2008 până în 2009, în acelaşi timp rămânând mai scăzut decât în alte state UE”, se arată în studiul citat.
Studiul a fost realizat în 2010 în 71 de comune şi 30 de municipii şi oraşe din judeţele Braşov, Călăraşi, Dolj, Maramureş, Neamţ şi Vaslui. În total au fost intervievaţi 2.974 de români din ţară şi 980 de migranţi.
Romanian nGlobal News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Caricatura zilei
Reţeta zilei: Zalatină de vişine proaspete
Bancul zilei: Socoteală năucitoare
Iulia Timosenko a fost acuzată de tăinuirea a 165 milioane de dolari
Nokia sub sechestru
Greceanîi, PCRM, Siberia şi... cacao
Nova Apa Serv minte de-ngheaţă apa
Dmitri Medevedev despre criză: Rusia va rezista
Italia ar putea fi nevoită să iasă din zona euro
Proiectul de buget pe 2012:
Guvernul reduce bugetul Educaţiei, Culturii, Justiţiei, dar îl majorează la Mediu, Transporturi, Sănătate
Botoşani: Ovidiu Portariuc nu vrea să-i sperie pe cei din PDL
vrea doar să le provoace ceva griji
Căsnicia US Botoşani se bazează pe o mare dragoste
susţine Florin Ţurcanu
De anul viitor, reţetele se vor elibera doar în format electronic
Senatorul Marcu îşi laudă strategia cu care-l va bate pe Flutur
Botoşani: Peste jumătate dintre şcoli n-au autorizaţie de funcţionare
Concursul pentru directorii de şcoli se va ţine în primăvară
S-a pus capăt cozilor de la Spitalul judeţean Botoşani
Ambulanţă SMURD avariată pe timpul deplasării la intervenţie
Video: Karatişti de performanţă
Video: Karatişti de performanţă
Ifosele îndoliate ale Olăriţei
ioan Rotundu
Ifosele îndoliate ale Olăriţei
ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog