Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Sănătate
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
1579
De la 07 Ianuarie 2003
122887228

Studiu: România continuă să se confrunte cu provocări în ceea ce privește accesul la asistență medicală și medicamente.

  • Accesul la sistemul de sănătate, deosebit de redus în zonele rurale
  • 26 June 2018, 23:00
România continuă să se confrunte cu provocări în ceea ce privește accesul la asistență medicală și accesul la medicamente, iar accesul la sistemul de sănătate este deosebit de redus în zonele rurale, arată raportul ''Modele Europene: Opțiuni pentru finanțarea sănătății și medicamentelor inovatoare în România'', realizat de Economist Intelligence Unit.
Potrivit unui sondaj efectuat de OECD/UE, 9,4% dintre români au raportat, în anul 2015, necesități de îngrijire medicală neacoperite din cauza costurilor, a barierelor geografice sau a listelor de așteptare, comparativ cu o medie de 3,2% în Uniunea Europeană.
9,4% din populație cu necesități de îngrijire medicală neacoperite reprezintă cel mai ridicat nivel dintre toate cele 12 țări analizate în raport (Austria, Germania, Franța, Belgia, Olanda, Marea Britanie, Italia, Spania, Slovacia, Ungaria, Polonia și România).
n România, cu toate că s-au înregistrat progrese importante în ultimii ani, politicile privind asistența medicală și farmaceutică se luptă să echilibreze în mod eficient accesul, cheltuielile și eficiența costurilor, este una dintre concluziile raportului. Cheltuielile totale din sistemul de sănătate sunt greu de comparat nu numai cu cele din țări europene mai bogate, dar chiar cu cele din multe țări care au un PIB echivalent pe locuitor.
Ca rezultat, deși România oferă aparent un sistem universal de sănătate locuitorilor săi, acoperirea este slabă.
Un nivel ridicat al sumelor plătite direct de pacienti (out-of-pocket) pe piața produselor farmaceutice transferă problema plății către pacienți, cu puține mecanisme de protecție pentru persoanele cu necesități ridicate. Între timp, instrumentul greoi al mecanismului de recuperare conduce uneori la lipsa de medicamente.
Există, de asemenea, bariere în ceea ce privește administrarea, care duc la întârzieri în aprobare și rambursare. Între timp, cele câteva mecanisme existente de încurajare a adoptării unor medicamente inovatoare, care ar putea îmbunătăți rezultatele în sistemul de sănătate, nu reușesc să funcționeze așa cum este necesar, arată raportul ''Modele Europene: Opțiuni pentru finanțarea sănătății și medicamentelor inovatoare în România''.
Sistemul de sănătate din România a înregistrat îmbunătățiri considerabile de când țara noatsră a introdus în anul 1998 un sistem de sănătate bazat pe asigurări, cu implicarea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, se arată în raport. Speranța de viață la naștere a crescut de atunci cu 5,5 ani, în timp ce rata mortalității infantile a a scăzut cu mai mult de jumătate, de la 20,6 decese la 1.000 de născuți vii în 1998 la aproximativ 9,3 decese în 2017.
Ulterior, Guvernul a crescut cheltuielile bugetare cu sănătatea, a îmbunătățit sustenabilitatea sistemului de finanțare și a crescut cheltuielile angajaților din sănătate. De asemenea, a încercat să îmbunătățească accesul la medicamente, inclusiv creșterile pentru finanțarea și actualizarea periodică a listei de rambursare.
Cheltuielile totale (publice și private) ale României privind sistemul de sănătate s-au ridicat la aproximativ 5,5% din PIB în 2016, conform Economist Intelligence Unit. În ciuda creșterii rapide a cheltuielilor în ultimii ani, această cheltuială rămâne mai mică decât media de aproximativ 7% pentru noii membri ai UE și printre cele mai mici ponderi din statele Uniunii Europene.
România cheltuiește, de asemenea, considerabil mai puțin pe sănătate pe cap de locuitor decât țările cu PIB comparabil pe locuitor, precum Brazilia și Rusia. Și consumul de medicamente pe locuitor este printre cele mai scăzute din Europa.
În ciuda acestor cheltuieli relativ limitate, România este hotărâtă să finanțeze un sistem universal cuprinzător de asistență medicală, bazat pe asigurarea obligatorie care vizează toți rezidenții și oferă o protecție bună pentru categoriile vulnerabile. Reformele guvernamentale se concentrează pe sporirea eficienței și pe schimbarea cheltuielilor cu asistența medicală spitalicească spre asistență medicală primară, se arată în raport.
De asemenea, România a majorat considerabil salariile din domeniul sănătății în încercarea de a descuraja exodul specialiștilor, întrucât medicii și angajații din domeniul sănătății se mută în alte țări din UE.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop zilnic 27.06.2018
Horodniceanu: Aliniatul 11 din noul Cod de procedură penală ar putea duce la închiderea a peste 4.700 de dosare DIICOT
Bancul zilei: Calm scoţian
Camera Deputaților a respins cererea de reexaminare a lui Iohannis pentru Legea CSM.
Care sunt principalele prevederi ale legii
Efectele protestului din Parlament:
Interzis pentru USR să mai invite persoane la Camera Deputaților. Plus: Ce reguli stricte sunt impuse la Senat
Dacian Cioloș, Dan Barna și 24 de ONG-uri anunță o inițiativă de modificare a legislației electorale:
Două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor, eliminarea pragului electoral
Alina Bica a fost condamnată la 4 ani de închisoare
Adriean Videanu, achitat / Bica, achitată într-un al doilea dosar
Claudiu Manda anunță că și susținători ai PSD-ALDE vor veni în fața Parlamentului
în ziua moțiunii de cenzură. Despre cazul în care se vor găsi laolaltă cu cei chemați de Opoziție: Sunt două variante, fie să-i putem compara numeric, fie să ajungă la conflict
Parlamentarii au votat ca radarele Poliției Rutiere să fie doar pe mașini marcate, poziționate vizibil
și semnalizate cu panouri afişate cu 500-1.000 de metri înainte. Deputat USR: „Este pur și simplu o oroare. Va fi liber la călcat pedala!”
Cuprins de fierbinţeala puterii, Budăi aiurează din nou
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog