Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23945
De la 07 Ianuarie 2003
122909594

Suliţa/Dracşani: Necazurile bătrânei Aglaia Ciobanu şi Ţurcănenii

  • Ioan Rotundu
  • 1 March 2017, 23:00
Ţurcănenii sunt o familie din satul Dracşani, comuna Suliţa cunoscută şi totodată temută pentru violenţele cu care îşi rezolvă neînţelegerile cu sătenii. În Dracşani, Ţurcănenii sunt consideraţi stăpânii satului şi nimic nu se întâmplă fără ştiinţa şi binecuvântarea lor.
Dar să facem cunoştinţă cu trei dintre membrii acestei familii. Florea Ţurcanu a fost în vremurile comuniste şofer la Autobaza de Călători Botoşani. Era un şofer violent, care-i pocnea pe călătorii care se înghesuiau la urcarea în autobuz şi care pe traseu tăia ici şi acolo câte un bilet, cea mai mare parte a banilor încasaţi punându-i în buzunar. Evenimentele din decembrie 1989 l-au găsit cercetat pentru venituri ilicite. Împuşcarea lui Ceauşescu i-a adus lui Florea închiderea dosarului.
În perioada postdecembristă a fost un mandat şi viceprimar de Suliţa. În Dracşani a fondat celebra brutărie Poieniţa despre care se spune că împreună cu feciorul său Florin Ţurcanu a făcut evaziune fiscală la greu. Acuzaţia n-a fost confirmată niciodată de către cei de la ANAF Botoşani, deşi peste tot în judeţ pe unde se vindea sau se mai vinde pâinea Poieniţa încasările nu sunt contabilizate în întregime.
Celebritatea violenţelor lui Florea Ţurcanu a depăşit graniţele ţării în anul 2013 când România a fost acuzată că a livrat în Europa carne de cal infestată. La acea dată feciorul lui Florea, Mihai Ţurcanu, medic veterinar de profesie era pus de Ponta şef la Agenţia Naţională Sanitară şi de Verificarea Siguranţei Alimentelor. Tatăl său, Florea, proprietar şi de un abator în Dracşani, a fost suspectat că a livrat cane de cal infestată în Germania, Olanda, Belgia etc, fiind acoperit de feciorul său şef la ANSVSA.
O echipă de reporteri din Germania s-a deplasat până la abatorul lui Ţurcanu din Dracşani. Negru a văzut Florea în faţa ochilor, s-a enervat şi a pus bâta pe spinarea reporterilor de i s-a dus vestea în întreaga Europă
În acest timp, celălalt fecior al său, Florin, deţinea funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, funcţie cheie şi sub protecţia căreia, spun sătenii, se producea evaziunea fiscală.
Acum feciorul Mihai este europarlamentar PNL iar Florin cercetat penal pentru luare de mită şi abuz în serviciu, fiind sub control judiciar la domiciliul din Botoşani, zona Lebăda. Despre feciorul Florin trebuie spus că este şi mai iute la mânie decât taică-său. Tehnician veterinar de profesie, Florin are câteva sute de oi. O perioadă n-a plătit taxa de păşunat la Primăria Suliţa. Un funcţionar din primărie a avut îndrăzneala să-l someze să-şi plătească datoriile. L-a ciomăgit Florin în stil ciobănesc
În campania alegerilor parlamentare din toamna lui 2008, la Roma, l-a ciomăgit şi pe fostul subprefect de Botoşani, Paul Popa, care care candida la Parlament din partea PSD iar Florin din partea PNL.
Ajuns preşedinte PNL Botoşani, Florin s-a comportat cu cei din jur în stil ciobănesc şi a făcut în partid ceea ce a crezut el de cuviinţă. De aici i s-a tras dealtfel. Falsificând nişte documente de partid, a fost judecat şi condamnat la închisoare cu suspendare. Acum este judecat ca recidivist pentru luare de mită şi riscă o nouă condamnare, dar de data aceasta cu încarcerare.
Fratele lui Florea, adică unchiul lui Mihai şi Florin, Costinel Ţurcanu (foto 1), este viceprimar de Suliţa şi locuieşte în satul Dracşani, vecin cu bătrâna de 75 de ani Aglaia Ciobanu (foto 2), Costinel a pus ochii pe o suprafaţă de pământ deţinută de Aglaia. Bătrâna şi-a apărat cu cerbicie proprietatea. De aici a izbucnit un întreg scandal.
În 1997, spune bătrâna, Florin Ţurcanu i-a dat cu spray între ochi şi a paralizat-o, strigându-i că trebuie să-şi lase casa şi să se mute în pădure. După acest incident, Costinel Ţurcanu, actualul viceprimar, a tăiat din proprietatea bătrânei nişte arbori. Bătrâna a încercat să se opună dar a încasat-o.
În anul 2013, Costinel Ţurcanu şi cu secretara Primăriei Suliţa, Cristina Berdar, s-au prezentat la casa bătrânei şi i-au cerut titlul de proprietate ca să verifice dacă are în grădina sa surplus de teren. Bătrâna s-a opus măsurătorilor iar Costinel i-a aplicat un pumn peste cap că femeia s-a prăbuşit la pământ şi a leşinat. Secretara a ridicat-o i-a pus ochelarii şi a întrebat-o dacă se poate ţine pe picioare. Apoi s-au dus cu toţii la maşină şi au plecat.
Între timp, cumnatul lui Costinel Ţurcanu, un anume Spătaru care locuieşte în Botoşani, a cumpărat o suprafaţă de teren vecină cu terenul bătrânei. Apoi a chemat-o pe bătrână în judecată cum că ar deţine din terenul cumpărat de el suprafaţa de 307 mp. Şmecheria era că terenul cumpărat de Spătaru nu avea ieşire la drum, aşa că a intentat procesul exact pe o fâşie de teren care să le permită ieşirea la stradă. Cum, necum a câştigat procesul i-ar bătrâna a pierdut terenul. Şi bătută, şi cu pământul luat.
Disperată, bătrâna a apelat la Lumea lu’ Rotundu. Noi ne-am deplasat la faţa locului şi am filmat reportajul intitulat „Ţurcănenii”. Este un reportaj despre neputinţa bătrânei de a se apăra în faţa actelor de violenţă, de a-şi apăra proprietatea. Ce reacţie au avut cei din familia Ţurcanu şi primarul comunei Suliţa care trăieşte în concubinaj cu secretara primăriei Cristina Berdar veţi cunoaşte dacă veţi urmări reportajul care va fi difuzat pe Tele’M Botoşani, sâmbătă 4 martie, începând cu ora 19.00.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Munca la români
Horoscopul zilei de 2.03.2017
Fostul senator Sebastian Grapa si doi fosti consilieri judeteni din Brasov, retinuti de DNA.
Aristotel Cancescu este acuzat in dosar ca pretins bani pentru a pune candidati pe lista PNL pentru CJ
O Regele Salman al Arabiei Saudite a ajuns in Indonezia, cu 460 de tone de bagaje si o suita de peste 1.000 de oameni
DNA a cerut pentru Udrea o pedeapsa cu executare spre maximul prevazut de lege
Expert Forum: Ar fi benefica pentru toata lumea o discutie deschisa bazata pe o analiza obiectiva
despre succesele si insuccesele DNA si a celorlalte parchete
Transnistria a decis ca drapelul rusesc sa fie arborat pe toate cladirile oficiale
De ce risca Romania sa piarda 180 de milioane de euro pentru gazoductul BRUA
si sa plateasca amenzi uriase catre Comisia Europeana
Contra-atacul PNL la cresterile de salarii pentru bugetari:
propune scaderi majore la impozitul pe venit, impozitul pe profit si la contributiile sociale platite de companii
Francois Fillon anunta ca va fi inculpat, dar nu se retrage din cursa pentru prezidentiale
Dragnea: Toate sedintele comisiilor vor fi transmise online; ordinea de zi se va da cu o saptamana inainte
Banca Europeana de Investitii a acordat Romaniei in 2016 finantari de peste 1 miliard de euro:
Peste 700 de milioane, co-finantari pentru infrastructura
In ce stadiu se afla un contract de 129 milioane lei, fara TVA:
Transelectrica a pus in functiune un tranformator nou care s-a stricat dupa doar cateva zile
Avioanele F-16 ale Fortelor Aeriene Romane au efectuat prima realimentare in zbor deasupra teritoriului Romaniei
RISE Project: Dragnea, Fortareata din Brazilia
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog