Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Economic
Editorial
Alune americane
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
2420
De la 07 Ianuarie 2003
122888069

Summitul Uniunii Europene, intre ambiţii şi interese naţionale contradictorii

  • 23 May 2013, 23:00
Liderii Uniunii Europene si-au afisat miercuri, la Bruxelles, dorinta de a-si reuni eforturile pentru a reduce factura energetica, dar ambitiile lor se lovesc de interese nationale contradictorii si de presiunile industriasilor ostili fata de reglementari suplimentare, scrie AFP.
"Europa realizeaza in sfarsit ca are nevoie sa vorbeasca pe o singura voce si sa-si uneasca fortele", a afirmat, la sosirea le Bruxelles, presedintele lituanian, Dalia Grybauskaite.
Dar nicio decizie nu este asteptata la finalul acestui summit. Concluziile asupra energiei sunt "orientari oferite de sefii de stat", dupa cum a subliniat un purtator de cuvant al unei delegatii.
UE vizeaza un triplu obiectiv: garantarea unor preturi abordabile pentru clienti, reducerea facturii importurilor si asigurarea unei productii interne continue.
Pentru aceasta, UE trebuie sa depaseasca interese nationale, adeseori contradictorii, pentru a putea mobiliza investitiile considerabile necesare surselor de energie curata, contruirea unor noi capacitati de productie, in special centrale pe gaz, si dezvoltarea interconexiunilor pentru a asigura circulatia gazului si a electricitatii.
"Vom avea nevoie de 1.000 de miliarde de euro in investitii pana in 2020", a spus presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy. Inca o data, Uniunea se vede confruntata cu contradictiile din sanul sau. "Liderii UE vor mai multa Europa cu mai putini bani. Trebuie sa explice cum intentioneaza sa faca asta", a spus un oficial european, sub acoperirea anonimatului.
"Sunt aceiasi care in februarie au redus cererile de finantare ale Comisiei pentru marile retele de infrastructura pentru a face economii in bugetul european pentru perioada 2014-2020", a subliniat el.
Tarile europene refuza de asemenea sa li se impuna modul in care isi formeaza mixul energetic (nuclear, carbune, gaz, energii regenerabile), iar unele doresc sa isi poata exploata resursele de gaze de sist. Proiectul de concluzii este explicit: "Alegerea mixului energetic este de competenta statelor". Pentru numerosi specialisti, prioritara va fi in continuare electricitatea de origine nucleara.
Orientarile oferite de acest summit preocupa deci ecologistii. "Sub presiunea catorva grupuri de lobby industria, liderii europeni ar putea declansa o contra-revolutie energetica, deviind de la prioritatile definite de UE in materie de economii de energie, energii regenerabile si investitii in infrastructurile energetice", a deplans eurodeputatul francez Yannick Jadot.
Pozitiile adoptate de opt mari grupuri energetice (francezii GDF Suez, germanii EON si RWE, olandezii GasTerra, italienii Enel si Eni, spaniolii Iberdrola si GasNatural Fenosa) si de mai multi directori de intreprinderi par sa-i sustina temerile.
Sefii celor opt grupuri au denuntat "esecul politicii energetice aplicate pana in prezent" si au cerut stoparea ajutoarelor publice pentru energiile regenerabile care "adauga supracapacitati la supracapacitati".
Premierul Victor Ponta, care reprezinta Romania la acest summit, a declarat, martea trecuta, ca reprezentantii ArcelorMittal sunt nemultumiti de nivelul preturilor la energia electrica din Europa, nu doar in Romania, si au vorbit inclusiv despre "posibilitatea de a se retrage din Europa".
Liderii polonez si ceh si-au manifestat ostilitatea fata de orice nou obiectiv "ambitios in mod inutil" in ceea ce priveste lupta impotriva incalzirii globale. UE si-a propus pentru 2020 reducerea cu 20% a emisiilor de gaze cu efecte de sera, cresterea la 20% a cotei energiilor regenerabile in consum si economii de 20% in consumul de energie.
Polonia conditioneaza orice noi obiective dincolo de orizontul anului 2020 de incheierea unui acord global "care ar trebui incheiat in 2015". Tara se opune ferm oricarei interventii pentru a majora pretul tonei de CO2 pe piata europeana. La cauza sa s-au raliat numerosi eurodeputati conservatori si liberali, ostili oricarei noi taxe pentru intreprinderile consumatoare de energie.
Drumul realizarii Comunitatii europene a energiei, dorita de presedintele francez Francois Hollande, pare a fi lung si dificil, estimeaza un responsabil european.
O prima intalnire a fost fixata in toamna anului 2013, cand Comisia Europeana va prezenta o prima lista de interconexiuni "de interes comun" in ceea ce priveste cofinantarea.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Încredere sexuală
Temă pentru acasă parlamentarilor botoşăneni
Ioan Rotundu
Cum şi-a riscat viata o femeie pentru a convinge unul dintre suspecţi să renunţe la arme
si să nu mai rănească pe altcineva
Când legea se aplică după haina purtată
Ioan Rotundu
Alune americane
Ioan Rotundu
Cine sunt trişorii din Parlament?
Am fost excluşi tâlhăreşte. Încă o dovadă că PNL s-a transformat într-o structură de tip stalinist
Nordul Italiei se află pe marginea prăpăstiei economice
Scandalul cărnii de cal: Şeful unei companii din Olanda a fost arestat
Un grup de 24 de cetăţeni a iniţiat modificarea Constituţiei
ei vor naţionalizarea resurselor naturale, naţionalizarea presei şi votul obligatoriu
Comunicat de pres㠖 APIA Botoşani
Botoşani: În direct cu primarul Ovidiu Portariuc la Tele’M
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog