Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
16734
De la 07 Ianuarie 2003
122902383

„Tanti Alina” – un dascălul venerabil ca vârstă şi sprinten la minte

  • 2 May 2010, 23:00
Distinsă şi împlinită, păşind prin viaţă lin şi frumos, „tanti Alina”, văduva lui Ştefan Ciubotaru din Suliţa, autor al numeroase opere cu caracter istoric şi memorialistic se bucură de respectul suliţenilor de la mic la mare şi nu numai. Parcă ieri, bărbatul său se lăsa chemat la masă insistent dintre maldărele de manuscrise de pe biroul său. Au trăit o viaţă împreună şi au trecut prin mâna lor generaţii întregi de copii. Dascăli de excepţie, Alina şi Ştefan Ciubotaru au pus umărul la alfabetizare, într-o vreme în care România se refăcea cu greu după războaie. Au muncit cu dăruire, uneori fără bani destui, dar au pus suflet în educaţia copiilor.
„Am intrat în 1959, în învăţământ când începuse alfabetizarea , colectivizarea. Nu ştiu cum să spun, dar era mai multă severitate când eram eu în învăţământ. Era mai mult respect faţă de muncă. Poate e mult prea drastic ce spun. Nu mai au respect nici măcar pentru beneficiile proprii. Nu mai ţineam cont că eram plătiţi, cum eram cum nu eram.. Copiii erau mai înţelegători parcă pe atunci, acum e democraţia asta care mi se pare că nu e înţeleasă la justa ei valoare”, este de părere doamna Alina Ciubotaru.
În opinia sa, vâlva şi degringolada care a pus astăzi stăpânire pe învăţământul românesc are la bază lipsa de respect faţă de valorile tradiţionale ale românilor. Nu sunt bani, nu este muncă, iar dacă nu este muncă, nu avem învăţământ de calitate. Un raţionament simplu, bazat pe vremurile în care dascălii de odinioară au luptat din răsputeri să arate alfabetul unor oameni, unor copii rupţi de foamete, într-o societate care se reconstruia din temelii.
„ E greu de bani acum, dar totuşi cadrele didactice de astăzi ar trebui să pună mai multă dragoste alături de priceperea lor. Foarte multă dragoste şi îi schimbă pe copiii care fac probleme. Vor avea rezultate. Să facă meseria cu drag. Eu aşa mi-am făcut-o şi ştiu că erau rezultate. Şi uneori munceam şi fără bani, alteori pe o brumă de lei. Aşa sunt vremurile astea. Eu înţeleg că e greu şi trebuie să facă grevă pentru bani, sunt la curent cu toate, dar stau şi mă întreb de ce unii da şi de ce alţii nu…Trebuie să existe un consens în acţiunile lor” a recomandat fosta dăscăliţă Alina Ciubotaru.
Traiul soţilor Ciubotaru nu a ieşit din tiparul obişnuit. O căsnicie fericită, presărată cu greutăţi, cu boli, cu necazuri, dar care însă i-au îndârjit şi i-au unit şi mai mult. Alina Ciubotaru şi-a susţinut soţul în toate acţiunile. Una însă i-a adus zile fripte lui Ştefan Ciubotaru care voia cu orice preţ să scoată primul Caleidoscop botoşănean.
„Ca în orice căsnicie, dar mai mult bine. Secretul unei căsnicii fericite este respectul, înţelegerea, dar pe primul loc este iubirea, că dacă e asta ai de toate. Eu am fost stâlpul casei pentru că Fănică era mereu pe drumuri, la arhive, la bibliotecă, ba la Bucureşti, ba la Iaşi. Fănică era foarte rapid la scris, scria repede, să ştiţi, dar uita să mai iasă din cameră şi mă duceam la el : Vino, Fănică, să mănânci, tu ai văzut cât e ceasul? Pentru cărţile lui, ca să le scoată a vândut tot. Pentru primul caleidoscop a dat o maşină, 72 de mii şi eu m-am certat tare cu el. I-am zis trebuia să cumperi fetei maşină şi apoi să dai pe tipărit cartea. Tot timpul i-am reproşat asta. Banii s-au cheltuit pentru tipărit cărţile, a rămas cu numele” şi-a amintit d-na Alina Ciubotaru.

Nu cade Becali, dar Oltchim ia Cupa
Fosta dăscăliţă are o mare pasiune pentru sportul românesc. Este la curent cu toate transferurile din fotbal, cu revolta împotriva lui Gigi Becali, dar şi cu victoria Oltchimului. Şi Ştefan Ciubotaru, era un împătimit al handbalului. „Mă uit la handbal, îl mănânc pe pâine. Sunt bolnavă dacă nu văd handbalul. Plângeam când ascultam la radio cu Fănică (Ştefan Ciubotaru, n.r.) pentru un gol ne-a bătut. Tare mai asculta Fănică meciurile naţionalei. Şi fotbalul îl urmăresc, dar mai cu seamă meciurile naţionalei cu străinii, astea Steaua, Dinamo nu prea le urmăresc. Mi-a plăcut cel care s-a dus în Rusia acum, Petrescu. Am văzut că au pus de o revoluţie contra lui Becali, dar nu fac nimic”, este de părere botoşăneanca.

Secretul unei vieţi lungi şi sănătoase
Alina Ciubotaru are o recomandare pentru femeile de astăzi, în contextul vieţii solicitante. Să nu sară peste mese, să privească la animale cât se odihnesc şi să găsească puţin timp de odihnă şi în timpul zilei. Pentru că acesta este secretul tinereţii lungi şi al unei vieţi sănătoase. Înclinăm să o credem pe cuvânt dacă luăm în calcul că Alina Ciubotaru are aproape 83 de ani şi….se ţine bine.
„Eu am luat un exemplu de la pisică. Cât doarme o pisică….Dar noi, oamenii, de ce nu ne permitem să odihnim, măcar puţin. Am o regulă a meselor. La 13 punct masa, la 13.30 s-a terminat, mă întind în pat şi parcă ceas, când deschid ochii este ora 14.00. Micul dejun la 7 şi un sfert, nici o dată ouă prăjite. Laptele să nu lipsească din alimentaţie, iar seara o masă uşoară” a recomandat Alina Ciubotaru, femeia din spatele unui om puternic care a lăsat în urma sa cărţi de inestimabilă valoare despre istoria Botoşaniului. (Lavinia Preda)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Un tip intrigat
Presa bulgară: Românii îşi fură singuri maşinile
în replică, românii le-au arătat curul
Mihai Ghimpu la Bucureşti - declinul sau apogeul AIE?
Titus Corlăţean atenţionează Consiliul Europei despre situaţia românilor din Serbia
Bobby Păunescu a câştigat la Festivalul Internaţional de Film East End din Londra
Românii au cheltuit aproape şase milioane de euro pentru vacanţa de 1 Mai
CE Gimnastică: Larisa Iordache - aur la sol si argint la bârnă
Vicepreşedinta PE cere interzicerea vălului islamic în întreaga Europă
Situaţia Greciei – lecţie deschisă de economie pentru Spania, Portugalia si Irlanda
Tinerii înscrişi on-line în PSD primesc carduri de militant de la Victor Ponta
Premierul George Papandreou a anunţat că ţara sa a ajuns la un acord cu UE si FMI:
"Grecii vor trebui să facă sacrificii uriaşe"
Arieratele statului au urcat la 1,6-1,7 miliarde de euro
Autoturism căzut în apă, pe Transfăgărăşan: Doi morţi
Filmul unei operaţiuni de comando împotriva piraţilor somalezi
Marian Sârbu a fost ales preşedinte al UNPR
lansarea oficială- în Piaţa Revoluţiei cu muzică de operetă şi control strict
UNPR sapă deja la groapa politică a UDMR-ului
Cum rezolvam problema câinilor comunitari?
E stupid să discutăm despre Legea lustraţiei la 20 de ani de la Revoluţie
Suflete mârşave
Ioan Rotundu
Protezele medicale se obţin tot mai greu
Se va pune căluş băncilor, în privinţa condiţiilor de creditare şi a dobânzilor
BOR vrea menţinerea obligatorie a orelor de religie
O nouă nemulţumire creată în rândul profesorilor
Povara trecutului
Noi accidente auto
Autorul tâlhăriilor reţinut în ziua de 29 aprilie, arestat preventiv
1 Mai - Ziua şomerilor
Schimbări, cu scandal, la şefia Serviciului de Pază şi Ordine Flămânzi
Schimbări, cu scandal, la şefia Serviciului de Pază şi Ordine Flămânzi
Termica vă informează
Termica vă informează
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog