Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Publicitate
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17509
De la 07 Ianuarie 2003
122877576

Târg săptămânal cu produse agricole şi tromboane electorale

  • 6 November 2008, 23:00
De ani şi ani de zile, toată suflarea care populează localitatea pe nume Frumuşica coboară de pe dealurile Holmului pentru a-şi căuta ceva de treabă în târgul săptămânal. Care să cumpere, care să vândă, care să mai asculte vreo bârfă, care să bea vreun rachiu cu tovarăşii sau să vadă cu ce s-a mai îmbrăcat „frumuşica” de la şosea. Bineînţeles că din forfota pieţei nu puteau să lipsească, printre doamne, precupeţe şi zarzavagii, reprezentanţii partidelor aflate în competiţie pentru obţinerea unui mandat bine plătit de deputat în colegiul Flămânzi sau a unui locuşor călduţ de senator în colegiul Flămânzi-Dorohoi.
Reprezentanţi care, încă de acum câteva zile, au început să se adreseze electoratului, din postere şi banere lipite şi agăţate pe arterele principale, radioşi, folosind faimosul zâmbet numărul 14 bis, la fel de frumos şi de inexpresiv ca şi efortul lor de a-şi face campanie prin poze. Eventual şi prin adolescenţi stimulaţi, contracost, să lipsească de la şcoală pentru a împărţi cetăţenilor – care numai de campanie nu au acum chef – pliante, insigne, brichete şi alte gadget-uri.
Primii care şi-au făcut apariţia în târg au fost social-democraţii care, organizaţi în faţa Primăriei Frumuşica în prezenţa primului edil Rădeanu, au aşteptat delegaţia roşie, venită hăt, departe, tocmai de la Flămânzi, în frunte cu fostul viceprimar Manole. Care delegaţie nu a sosit la târg oricum, ci însoţită de un mini car alegoric, asezonat cu megafoane şi cu un poster gigant al potenţialului deputat Dănuţă. După ce a pornit încetişor pe drumul principal al pieţei, printre căruţe pline cu varză, saci cu grăunţe şi gogonele numai bune de vârât la putinică, amintindu-ne muzical prin difuzoarele sale că (şi) „Noi suntem români”, reprezentanţii PSD-ului s-au dispensat în obor. Îmbrăcaţi în vestuţele lor roşii sângerii, social-democraţii au oferit târgoveţilor materiale propagandistice şi confesiuni mobilizatoare ca motiv pentru care profesorul Dănuţa ar merita să fie desemnat ales printre deputaţi.
Dacă „roşii” au acţionat propagandistic ca elevii lui Piţurcă la naţională, democrat-liberalii au străbătut centrul comunei la pas, dar în grup, aşa cum ne-au obişnuit şi la celelalte acţiuni electorale, plimbându-şi canadienele portocalii de o parte şi de alta a drumului european, ba intrând într-un magazin, ba intrând în câte-o …conversaţie cu persoanele mai puţin grăbite, pentru a le oferi suveniruri cu posibilul deputat Drăguş.
Liberalii nu s-au lăsat nici ei mai prejos, împărţind pe ici pe acolo tot felul de calendare şi pliante galbene şi albastre, dar aşa mai cu fereală, prin punctele strategice ale târgului, pentru a-i învăţa pe viitorii alegători că şi potenţialul deputat Rebenciuc ştie să zâmbească din poză frumos.
Şi uite aşa mai trecu, colorată în roşu, portocaliu sau galben, încă o zi de târg însoţită de îndemnuri muzicale înălţătoare şi propagandă electorală mult cheltuitoare a banului public. Zi dominată de vociferările cucoanelor intrigate de preţul zarzavaturilor, de zarva arogantă şi tupeul speculanţilor angrosişti. Şi de miresmele micilor perpeliţi pe jar şi de zvâcnetul indecent al crapilor din portbagaje, numai buni de a fi transformaţi în plachie la cuptor.
Zi de târg ceţoasă şi umedă, abundentă în produse de toamnă şi în tromboane electorale. Tromboane folosite din plin (şi fără mare efect) chiar zilele trecute, de purtătorii de culori liberale, care, chiar în timpul procesului de pavoazare a localităţii, adică de împânzire a tuturor stâlpilor electrici cu poza posibilului deputat galben-albastru, luaţi la întrebări de unii cetăţeni, răspundeau cu tupeu că „domnul deputat Rebenciuc a semnat un contract în acest sens cu primăria dumneavoastră”
. Întrebat, chiar azi dimineaţă, dacă a semnat vreun asemenea pact, primarul Costel Rădenau a răspuns că toate aceste afirmaţii sunt „gogoşi liberale, nefiind semnat de primărie nici un contract sau dată vreo aprobare în acest sens”. Asta aşa, ca să ştie lumea pe cine votează în colegiul Flămânzi (asta dacă are chef să meargă la vot).
Între timp târgul se sparge, canadienele portocalii aburcă într-o maşină, cele roşii şi galbene dispar subit din peisaj iar lumea ia cu asalt magazinele pentru a-şi desăvârşi ultimele cumpărături. Pe drumul european, se retrage – strategic sau triumfal – papucul electoral roşu, transmiţând din goarnele sale muzicale faimosul cântec al lui Vasile Socaciu, al cărui refren începe cu „Vin ai noştii, pleac-ai noştri” şi se termină, atât de adecvat, şi de electoral, cu „…mama lor la toţi!”
. (B.P.F.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Cine nu vrea la Chişinău limba română şi vrea limba rusă - limbă de stat?
Guvernul face ordine cu patrimoniul sindical moştenit de la comunism
Noi reglementări privind circulaţia pe drumurile publice
Conspiraţia creditelor masive acordate românilor
Horoscop
Ce mângâieri!... Ce senzaţii!...
Votează poziţia a patra pe buletinul de vot!
Motanul Felix şi prostănacul Geoană
Comentariul comentariilor (CCXXXIV)
(Ioan Rotundu)
OMUL faptelor – Mergi cu EL
Galbenii suflă în ceafa portocaliilor, iar aceştia în cea a roşilor
Pedelistul Ţâbuleac a dezgropat iar securea războiului
el a stă cu tomahawkul în mână, aşteptând poziţia ideală de-a lovicel vizat este veşnicul său duşman Conţacacuzat de evaziune fiscală, Ţâbuleac ţipă acum că evazionistul este Conţac
Ţâbuleac acuză Ministerul Sănătăţii de afaceri oneroase
Primăria Botoşani este acuzată de concesiuni ilegale de teren
Liberalii vor să facă un sondaj de tip exit pool
Vrei să fii învingător? Comanzi un sondaj!
liberalii au sondajul lor
Ţâbuleac iar lăcrimează că n-are bani!
Şmecherii din supermarkturi ne păcălesc cu produse expirate
cumpărăturile din supermarketuri au devenit prea riscante
Constructorii iar n-au scăpat fără amenzi
Laboratorul a fost mutat, nu închis
O parte din consiliaţi au reuşit angajarea
Anglia cere forţă de muncă botoşăneană
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog