Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Economic
Fapt divers
Sport
Alune americane
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Important
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13353
De la 07 Ianuarie 2003
122899002
The Guardian:

Liderii UE întocmesc planuri de a trimite gaz Ucrainei în caz că Rusia sistează livrările

  • 9 March 2014, 23:00
Liderii Uniunii Europene intocmesc rapid planuri de a trimite o parte din rezervele lor de gaz rusesc inapoi catre Ucraina si alte tari est-europene care ar avea nevoie, in caz ca Vladimir Putin reactioneaza la sanctiunile occidentale anuntate impotriva Rusiei, ca urmare a crizei din Crimeea, intrerupand livrarile catre continent, scrie publicatia britanica The Guardian.
Cel mai mare producator de gaz din Rusia, Gazprom, a comunicat vineri ca Ucraina a ratat si termenul scadent pentru plata unei facturi de 440 de milioane de dolari aferente gazului livrat in februarie si a amenintat ca va sista furnizarea de gaz catre aceasta tara daca nu isi achita datoria.
Gazprom furnizeaza Ucrainei aproximativ jumatate din gazul acesteia, iar alte tari din estul si sudul Europei, intre care Polonia si Grecia, au se pare rezerve scazute de gaz. Cu toate ca Gazprom a sustinut ca amenintarea adresata Kievului nu va afecta livrarile catre restul Europei, liderii occidentali se pregatesc pentru o posibila lupta cu Moscova privind aprovizionarea cu energie. Cel putin jumatate din gazul rusesc trimis in Europa trece prin conductele aflate pe teritoriul Ucrainei.
Gazprom a sistat ultima data furnizarea de gaz catre Ucraina la inceputul anului 2009, provocand perturbari serioase in aprovizionarea cu gaz rusesc a tarilor europene. "Ori Ucraina isi plateste datoriile restante, ori exista riscul sa ne intoarcem la situatia de la inceputul lui 2009", a declarat vineri directorul executiv al Gazprom, Alexei Miller, adaugand ca Ucraina are in prezent facturi neachitate in valoare de 1,89 miliarde de dolari.
Intentia de a lua in calcul inversarea fluxurilor de gaz rusesc vine in contextul presiunilor crescande la Washington de valorifica marele boom al gazelor din SUA - extrase prin tehnologia fracturarii hidraulice -, respectiv de a da drumul exporturilor globale, contracarand influenta Moscovei.
Desi sunt cel mai mare producator de gaze naturale din lume, SUA nu-si exporta in prezent stocurile, iar constructia unui numar de terminale de export nu va fi gata pana cel mai devreme in 2015. Insa administratia lui Barack Obama are in vedere masuri care sa accelereze efortul privind exporturile americane de energie, slabind astfel influenta lui Putin pe viitor.
Joi, la Bruxelles, liderii europeni s-au angajat in discutii amanuntite privind fezabilitatea schimbarii fluxului de gaz in conductele din Europa de Est. Rezervele stocate in Europa, in special in Germania si Ungaria, care au suficiente provizii, ar putea fi folosite pentru a pompa gaz inapoi spre Ucraina.
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat ca securitatea energetica a fost o prioritate stringenta pentru Ucraina, adaugand ca: "Pe termen scurt, ne axam pe reteaua de transmisie a gazelor, pentru a ne asigura ca fluxurile in sens invers cu Uniunea Europeana sunt complet operationale".
Un proiect de modernizare a infrastructurii ucrainene de transmisie a gazelor este cuprins in pachetul de asistenta in valoare de 15 miliarde de dolari promis de UE Kievului, cu posibilitatea acordarii unui imprumut initial in viitorul apropiat. Un memorandum al Comisiei Europene prevede in mod expres ca acesta va cauta sa faca posibila o "inversare a fluxurilor de gaze" inspre Ucraina, asigurandu-se ca acestea vor putea deveni "operationale cat mai curand posibil".
Un prim pas s-ar realiza cel mai probabil prin Slovacia, iar oficialii UE preseaza Slovacia si Ucraina sa semneze rapid un acord care ar permite transportarea gazului in sens invers, daca o astfel de necesitate apare. "Rute de flux invers" aditionale ar putea fi introduse prin Bulgaria si Romania, sau Croatia si Ungaria.
Un inalt oficial german, informat cu privire la discutiile din intalnirea de joi, a declarat pentru The Guardian ca Berlinul este pregatit sa ajute. "Rezervoarele noastre de gaze sunt destul de pline dupa o iarna blanda si suntem gata sa ajutam Ucraina sa-si asigure proviziile de energie, inclusiv in privinta unor fluxuri inverse de gaz", a spus el.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Cum s-a făcut de râs Cosmin Andrei
Impozitul pe glicemie
Reţeta zilei: Mâncărică de urzici
Bancul zilei: Soţul şi vodca
Horoscopul zilei
Lumea lu' Rotundu: Bătăuşul satului
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 7.03.2014
Dinamica economiei: Microbuzul SRL 8.03.2014
Scandalul de corupţie din Turcia
Botoşani: Liberalii pun la cale o găselniţă electorală
care va detrona moda pachetelor cu alimente
Meciul CFR Cluj - Steaua, întrerupt câteva minute din cauza scandărilor antimaghiare
Japonia a ridicat de la sol avioanele de vânătoare pentru a intercepta avioane militare chineze
Decizia de invadare a Crimeei nu trebuie văzută ca făcând parte dintr-un plan măreţ
Loto Românaia: Rezultatele tragerii din 9.03.2014
Noua Europă de Est, în pericol. Se mai poate impune Occidentul în al doilea Război Rece?
Criza din Ucraina: Obama şi Hollande au în vedere noi măsuri împotriva Rusiei
Guvernul s-a angajat la FMI ca va declanşa un proiect-pilot de controale la firme
Alune americane
Botoşani: Reperele morale ale USL votate de botoşăneni stârnesc acum patimi politice
Ioan Rotundu
Victor Ponta: In mod normal nu va trece o moţiune de cenzură
Nu am luat deocamdată niciun leu pe taxa pe stâlp
Ministrul britanic de externe: Europa se va confrunta cu un "conflict armat" dacă Rusia intră în estul Ucrainei
Senatorul Viorel Grigoraş nu se teme de ,,prigoana roşie” la firma sa
Jandarmii vor lua piețarii la control
Botoșănencele care lucrează în confecții, testate gratuit
Victor Ponta: Nu mă pregătesc de alegerile prezidenţiale
Simona Halep s-a calificat in optimile turneului de la Indian Wells
dup[ o victorie grea cu Lucie Safarova
Trupe rusesti au deschis focul in timp ce preluau un post militar din Crimeea
Va reuşi să evite România o criză de sistem?
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog