Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Gastronomie
Decese
Comentarii
Religie
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
4078
De la 07 Ianuarie 2003
123137818
pnl

Tobă în aspic

  • 5 December 2006, 23:00
Majoritatea, atunci când taie porcul, preferă să prepare toba în aspic, cea în sânge fiind mai pretenţioasă de realizat. La toba în aspic avem nevoie de carne grasă de la guşe, o bucată potrivită de ceafă, un lob de ficat, plămânul, şorici, urechile tăiate de la cap, limba şi rinichii. Punem totul la fiert, într-o oală mai mare. Nu punem sare, pentru că ficatul se va întări. În timpul fiertului vom înţepa din când în când plămânul, care prinde aer şi se ridică deasupra. După ce-am fiert totul, scoatem carnea şi lăsăm să se răcească. Pe un fund de lemn, o tăiem apoi fâşii late cam de un cm şi lungi de vreo cinci. Şoricul îl putem tăia fâşii sau toca cu satârul. După ce am terminat de tăiat, punem totul într-un lighean, sărăm, piperăm şi usturoiem. Omogenizăm compoziţia şi umplem stomacul sau băşica, care au fost pregătite din timp. În timpul umplutului, adăugăm din zeama în care a fiert. Nu prea multă, pentru că riscăm să nu se lege aspicul. Stomacul sau băşica umplute, le coasem şi le punem la fiert în apă deja fierbinte. Pe fundul vasului în care punem la fiert vom aşeza două lemnişoare încrucişate, ca toba să nu se prindă de fund. Fierberea se va face la foc scăzut, timp de vreo 40 minute. În vasul în care punem toba la fiert o să mai punem şi două foi de dafin, pentru aromă. În timpul fiertului, înţepăm toba cu un ac mare, pentru a evacua aburii şi a preveni să nu crape. Când în urma înţepăturii, zeama este limpede, înseamnă că toba este fiartă. O scoatem cu grijă şi o punem sub un jet de apă rece, pentru a o răcori. O punem la presat între două funduri de lemn, peste care punem o greutate. Dezavantajul este că această tobă nu poate fi păstrată timp îndelungat. Cel mult 7-8 zile, după care se acreşte. (Lucullus)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariu la comentarii (CCXXIII)
(Ioan Rotundu)
L-au aşteptat prin pâcla nopţii, dar Moş Nicolae n-a venit
(Cârcotaşul)
Citate şi cugetări din Cehia
Horoscop
Sex cu mare bucluc
Liceenii se pot afirma cultural numai dacă-şi găsesc sponsori
Şcoli premiate pentru proiecte
Picaţi la concursul pentru directori
Copii ajunşi în plasament la rude devin copii problemă
Societate sancţionată pentru că practica munca la negru
Lucrările de consolidare a malului râului Prut au ajuns la final
Generalul Negrescu se declară fericit
Atelier de creaţie cu prezenţă botoşăneană
Cântec joc şi voie bună pe seama unui proiect transfrontalier
Casele afectate de inundaţii sunt în mare finalizate
Moş Nicolae va poposi şi la Pomârla
Buzunarul cu pâine într-o viziune regizorală specială
Bisericile monumente istorice vor primi bani, dar la anul
Directorul DJT vrea suplimentarea locurilor din tabăra şcolară
Asociaţia „Renaşterea botoşănean㔠a dat o şansă tinerilor talentaţi
Comunicat de pres㠖 Pro Democraţia
Lansarea ghidului „Transparenţă decizională în administraţia publică”
Românul şi NEVOIA DE ZIUA RECUNOŞTINŢEI
Clubul Lions vrea să-i ademenească pe botoşănenii cu bani
Anunţuri decese
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog