Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17535
De la 07 Ianuarie 2003
122877602

Tocăniţă de răbdări prăjite… la Blaj

  • 26 June 2011, 23:00
În luna ianuarie a acestui an, pentru a omagia naşterea poetului nostru Mihai Eminescu, m-am dus la Blaj să realizez un reportaj despre străbunii săi. Şi când osteneşti, fie fizic sau intelectual, musai, vorba ardeleanului, trebuie şi mâncare.
La Blaj am fost însoţit de verii Brehuescu. Popică este cred cel mai cunoscut cameraman de televiziune din nordul Moldovei. Mircea este ceva mai liric, poate şi pentru că de tânăr cântă pe la nunţi.
Deşi îl cheamă Dumitru, toată lumea îl ştie de Popică, iar porecla i se trage de la bărbuţa de ţap pe care o poartă, barbă lăsată încă din vremea când cocheta cu şcoala de popi, şcoală pe care n-a mai absolvit-o, fiind mult mai atras de viaţa mireană.
Iar Popică, când simte că-l roade la stomac, musai vrea să se ospăteze. Şi o face cu mult patos, cu evlavie faţă de bucatele din farfurie şi cu neţărmurită dragoste pentru vinul din pahar. Cu Popică poţi sta la un pahar cu vin o noapte întreagă şi nu te vei plictisi. El bea vinul cu înghiţituri mici şi cu multe vorbe de duh. O plăcere să-l admiri cum bea şi cum întreţine vorba.
În ianuarie, la Blaj, am filmat într-o zi de sâmbătă şi pe un ger straşnic. Pe la unu-două după amiază am terminat filmările. Eram morţi de foame. Ghidul nostru prin Blaj, o tânără profesoară de istorie, ne-a condus la un restaurant din zona centrală a oraşului. Am mâncat atunci un borş cu fasole şi piept de porc afumat. Un deliciu, mai ales că bucăţelele de piept aveau şi os moale, acel cranţ râvnit de noi toţi când servim un borş cu carne de porc. După borşul cu fasole, care era un fel de supă ardelenească, am comandat şi câte o ceafă la grătar. Ceafa nu s-a ridicat la înălţimea borşului, dar nici n-a fost de aruncat.
La aşa un meniu nici că se putea să nu servim şi un vin alb de Jidvei, mai ales că eram la câţiva kilometri de celebra podgorie.
Mulţumiţi de cum am mâncat în ianuarie, la filmările de sâmbăta trecută, 18 iunie, când ne-am dus din nou la Blaj pentru a realiza partea a doua a reportajului din iarnă, iar ne-a dat foamea ghes.
Aşa că nea-m îndreptat paşii spre acelaşi restaurant. Unde făcusem deja pârtie în iarnă. Ghinion însă! Restaurantul era ocupat de o nuntă. Ghida noastră ne-a îndrumat paşii spre un alt restaurant vecin. Iar nuntă. La o pensiune mai dosnică, din centrul medieval, am dat peste o cumetrie. Cum prin Blaj restaurantele le numeri pe degetele unei mâini, eram extrem de dezorientaţi. Mai ales Popică, care simţea că nu-l mai ajută stomacul la mers.
Până la urmă am ajuns la o pensiune mărginaşă, arătoasă pe dinafară dar cu leopardul în interior. Şi aici era o cumetrie, dar o fetişcană care o făcea pe ospătara ne-a aşezat la o masă pe terasă, cu promisiunea că ne va servi. După vreo zece minute ne-a adus lista meniu. După alte vreo zece minute a venit să ne întrebe dacă bem, ceva. Fiecare a comandat ce i-a cerut sufleţelul.
Popică o votcă şi o bere ca s-o stingă. Comanda ne-a fost adusă peste vreun sfert de oră, când am hotărât şi ce mâncăm. S-a comandat câte o ciorbă de văcuţă, că în rest avea la grătar numai carne de porc european, ceea ce am refuzat cu vehemenţă. Ciorba ne-a fost adusă peste vreo jumătate de oră.
Cum eram flămânzi, castronul a fost golit imediat. Ne-am hotărât să bem şi o cafea, că-i lung drumul până la Botoşani. A mai durat vreo 20 minute până să ne aducă şi cafeaua, timp în care lui Popică i s-a făcut foame din nou. Nu numai lui, şi nouă!
După vreo două ore am plecat de la pensiune tot flămânzi, însă consolaţi cu faptul că la Jidvei vom găsi vreo pensiune să mâncăm din nou şi să bem o sticlă din celebrul vin. La Jidvei totul stă sub cheia unor măicuţe, podgoria fiind în stăpânirea unei mănăstiri. Aşa că, adio mâncare şi vin de Jidvei.
Am pornit spre Cetatea de Baltă, loc dăruit de regele Carol al Ungariei lui Ştefan cel Mare. Ziceam noi, la Cetatea de Baltă ne vom simţi ca acasă, de vreme ce este o insulă moldovenească în întinsul teritoriu misterios transilvan. Nici aici n-am avut noroc de vreo pensiune. Fiind sâmbătă după amiază, iar drumul nu prea bogat în călători, în jurul cetăţii nu era ţipenie de om. Ne-a anunţat o voce tărăgănată de ardelean că nu-i zi de vizită.
Nu de vizită ne ardea nouă, ci de mâncare. Aşa că am plecat de la Blaj, după ce am servit o consistentă porţie de… răbdări prăjite. Vorba ţiganului care a fost invitat de cumătrul român la masă şi care l-a servit mai întâi cu lapte acru, lapte dulce, borş de fasole şi la urmă, când ţiganul era ghiftuit, i-a pus şi friptură. Aproape plângând, privind la friptură, ţiganul exclamă: cumetre, toate sunt bune dar nu le ştii pune! La Blaj toate sunt frumoase, medievale, dar nu ţin de foame, vorba lui Popică!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Dragoste… cu repetiţie
Anul şcolar ar putea să înceapă la 1 septembrie
Numărul utilizatorilor de internet in România au ajuns la la 7,8 milioane
Preşedintele Băsescu are mare nevoie de o lecţie despre Holocaustul din România
China este pregatită să acorde un credit de un miliard de euro Ungariei şi să cumpere obligaţiuni
Nu vă recomand să treceţi în opoziţie. PNL alimentează atmosfera antimaghiară
Caricatura zilei
Ziua drapelului, zi îndoliată
Ioan Rotundu
Doctori, da’ mulţi!
Ioan Rotundu
Ponta susţine că l-a văzut pe Băsescu căutîndu-şi sticla
România are toate ingredientele pentru a deveni o destinaţie turistică importantă
China a eliberat doi dintre cei mai cunoscuţi disidenţi
ANAF continuă să-i hărţuiască fiscal pe artişti
Ieşirea unei ţări din zona euro este "probabil inevitabilă"
Victor Ponta e un asset pentru PDL
Două botoşănence la „Mamaia Copiilor”
Iavorenciuc vrea spectacol cu biciclişti
Sanatoriul Guranda va deveni istorie
Matrapazlâcurile lui Dînilă vor fi verificate de către Curtea de Conturi
Vacanţa de vară s-ar putea să fie mai scurtă
250 de contestaţii la evaluarea gimnaziştilor
Angajaţii din sistemul sanitar vor fi evaluaţi
Elevii botoşăneni gimnazişti s-au dovedit a fi slab pregătiţi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog