Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
20419
De la 07 Ianuarie 2003
122880486

Toţi locatarii sunt obligaţi să suporte costurile de reparaţii la acoperişul şi subsolul comun

  • 19 August 2008, 23:00
Foarte multi consumatori care locuiesc la bloc, s-au adresat echipei de la www.AsistentaPentruConsumatori.ro intreband ce pot sa faca daca acoperisul comun este degradat si ei voir sa il repare insa ceilalti coproprietari refuza sa participe la aceste cheltuieli
Indiferent de modul in care a fost realizat acoperisul blocului de locuinte, toti locatarii blocului sunt obligeti sa contribuie cu o cota parte indiviza a platii reparatiilor acoperisului sau a terasei blocului in care locuiesc conform atat legislatiei vechi (Legea nr. 116 din 2006, Legea Locuintei), cat si Legii nr. 239 din 2007, care a intrat in vigoare la data de 23 august 2007.
Legea 230 din 6 iulie 2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 490 din 23 iulie 2007.
Aşadar, printre alte prevederi legale, începând cu intrarea ei in vigoare, reprezentanţii asociaţiilor de proprietari, în speţă, preşedintele, administratorul şi cenzorii pot fi traşi la răspundere pentru neîndeplinirea sarcinilor care le revin mai ales cu privire la reparatiile spatiilor comune, acoperisului sau subsolului comun..
Marea problemă a celor care locuiesc la ultimul etaj dintr-un bloc este legată de starea precară a acoperişului, care este considerat spaţiu comun, la fel ca şi instalaţiile de apă sau cele termice din subsol sau de pe partile comune ale imobilului . În consecinţă, conform normelor legale toţi proprietarii dintr-un imobil ar trebui să se implice în repararea acestuia.
Există cazuri în care locatarii chiar au simţul proprietăţii şi îşi dau interesul ca acesta să fie reparat sau chiar înlocuit.
De partea cealaltă, sunt cei care nu dau doi bani pe acest aspect şi consideră că singurii răspunzători sunt cei care locuiesc la ultimul etaj.
În ultima perioadă această situaţie a cam luat amploare, poate şi pentru faptul că disperaţi să le tot intre apa în casă, cei de la ultimul etaj s-au apucat să repare pe cont propriu acoperişul comun, în speranţa că vor recupera banii investiţi de la Asociaţia de Proprietari. Lucru care, de obicei, nu se întâmplă. În mare parte, vina aparţine preşedinţilor, administratorilor şi cenzorilor de asociaţie care, cu toate că sunt retribuiţi de locatarii din bloc, uită că au anumite obligaţii faţă de aceştia, şi implicit faţă de spaţiile comune.
Acesti romani care au platit din propriul buzunar costurile de reparatie a acoperisului comun, pot sa cheme in judecata Asociatia de Proprietari, in solidar cu ceilalti coproprietari care au refuzat participarea la aceste costuri, si pe baza facturilor si devizelor de lucrari, pot obtine pe cale judecatoreasca obligarea acestora la plata diferentei care le-ar reveni conform numarului de apartamente din imobilul respectiv.
Preşedinţii, administratorii şi cenzorii pot fi amendaţi conform legii 230 din 2007 daca nu isi respecta atributiile care le revin.
Noua lege prevede contravenţii serioase faţă de cei răspunzători care nu iau măsurile necesare pentru repararea şi menţinerea în stare de siguranţă a acoperişurilor şi nu numai.
Amenda aplicată în astfel de cazuri este de la 500 RON la 3000 RON.
Constatarea acestor contravenţii se aplică celor vinovaţi de către reprezentanţii Inspectoratului de Stat în Construcţii, primari sau reprezentanţii acestora la sesizarea oricărei persoane interesate.
Mai mult de atat , noua lege prevede că proprietarii membri ai asociaţiei de proprietari au obligaţia să aprobe şi un fond de reparaţii anual, necesar pentru repararea şi îmbunătăţirea proprietăţii comune. Potrivit legii, comitetul executiv va pregăti şi va prezenta adunării generale suma anuală necesară pentru constituirea sau completarea acestui fond, care se alimentează în avans, în tranşe lunare egale, prevăzute în lista de plată a cheltuielilor asociaţiei de proprietari. Plăţile pentru repararea şi îmbunătăţirea proprietăţii comune se vor face din fondul de reparaţii.
Mai mult, art. 46 din lege prevede că toţi proprietarii au obligaţia să plătească lunar, conform listei de plată a cheltuielilor asociaţiei de proprietari, în avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contribuţie ce le revine la cheltuielile asociaţiei de proprietari , inclusiv cele aferente fondurilor din asociaţia de proprietari , pentru constituirea fondului anual de reparatii la spatiile comune ale imobilului.
Pentru comentarii sau sugestii pe tema acestui material , ori daca ati trecut prin situatii similare si credeti ca ele trebuie cunoscute si reclamate autoritatilor si Justitiei, va invit sa imi scrieti la adresa [email protected]

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Morişca socială i-a speriat, dar şi încăierat
Ioan Rotundu
Business is business
Horoscop
Românii continuă să fie jigniţi… pe banii publici
autorităţile statului, care ar trebui să ia măsuri, se fac că nu văd
Program Tele'M Botoşani miercuri, 20 august
Limbaj golănesc împrumutat de Tăriceanu de la Oprescu
Guvernul Tăriceanu a mai pus o taxă pe capul proprietarilor de maşini
Cum ne păcălesc băncile şi scoatem mai puţini bani decât am depus
S-a ales cu dosar penal
Noul “război rece” sau radiografia Go-ului rusesc
Integritatea RM ameninţată de conflictul militar din Georgia?
Serviciile secrete ruseşti au jucat un rol cheie în conflictul ruso-georgian
Kievul nu confirmă decizia de oprire a lucrărilor la Bistroe
Se închide lista ajutoarelor pentru cei cu centrale termice individuale
Niculiţă ameninţ㠄că-i va popi” pe mulţi din ASP
Primăria şi orăşenii din Flămânzi investesc, ţiganii distrug
Funcţionarii din Primăria Rădăuţi Prut nu vor să încheie contractul de reconstrucţie
ei nu cunosc legislaţia şi sensul noilor termeni contractuali de tip european
Poliţia comunitară impotentă profesional, traficanţii de maşini virili comercial
Ţurcanu se va duce după bani, la Guvern
Botoşănenii şi-au întors faţa către Litoralul românesc
Sinistraţii din Coţuşca au primit ajutoare de la liberalii din Alba
PS Calinic Botoşăneanul vine la Broscăuţi
„Italienii” veniţi acasă, în concediu, iau cu asalt Direcţia Muncii
Nemţii caută să angajeze botoşăneni
Comentariul comentariilor (CLXX)
(Ioan Rotundu)
Ţiganii au prins chef de muncă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog