Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17183
De la 07 Ianuarie 2003
122877250
Traian Basescu:

Am decis cu prim-ministrul şi guvernatorul BNR încheierea unui nou acord cu FMI

  • 8 November 2012, 23:00
Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la inceputul intrevederii cu delegatia FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, ca a discutat cu premierul Victor Ponta si cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu si s-a decis incheierea unui nou acord cu FMI pentru "inca un an sau doi", transmite Mediafax.
El a adaugat ca in viitor este nevoie de asistenta FMI pentru a oferi solutii specializate in vederea aplicarii unei strategii pe termen mediu a Romaniei, care sa asigure cresterea economica.
"Cred ca acesta este momentul potrivit sa analizam acordul existent si sa privim si la cateva elemente ale viitorului acord. Asa cum am discutat cu premierul si cu guvernatorul BNR, am decis sa avem un nou acord cu FMI pentru inca un an sau doi", a declarat presedintele Basescu, la inceputul intrevederii cu delegatia organismelor internationale, aflata de marti la Bucuresti in a sasea misiune de evaluare in cadrul acordului stand-by incheiat anul trecut.
Premierul Victor Ponta a declarat, la B1 TV: "Anul viitor in aprilie inceteaza actualul acord preventiv, acord in baza caruia Romania, nu a mai imprumtat bani dar a avut un buffer in cazul unor crize neasteptate.
Opinia mea, exprimata si in opzitie si la guvernare, care este si a presedintelui si guvernatorului, este ca anul viitor sa prelungim practic, sa avem un nou acord preventiv, sa ne ajute o asemenea relatie cu FMI si CE sa consolidma ceea ce am reusit anul acesta (...) sa imprumutam bani de pe pietele private internationale cu o dobanda cat mai mica. Poate reusim o dobanda sub 5%. E o chestiune de seriozitate, pentru ca anul viitor Romania va avea o crestere de 2,2% in timp ce media europeana va fi 0. Nu putem spune ca traim intr-o europa consolidata ci intr-un context economica inca foarte tulburat. Nu am inceput in mod concret aceste discutii."
Presedintele a remarcat ca Guvernul a trimis Comisiei Europene un punct de vedere asupra programelor pentru absorbtia fondurilor europene in perioada 2014-2020, iar reactia Bruxelles-ului a fost "destul de neplacuta". El a aratat ca trebuie stabilita impreuna cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala o strategie pe termen mediu cu privire la cresterea economica a Romaniei.
"De exemplu, noi am trimis, Guvernul a trimis, un punct de vedere asupra dezvoltarii viitoare a programelor Romaniei pana in 2020, iar reactia Comisiei Europene a fost destul de neplacuta. Cred foarte mult ca impreuna cu FMI, cu UE si BM putem prefigura o strategie pe termen mediu cu privire la cresterea economica, cum sa asiguram, cum sa garantam cresterea economica din Romania privind si la situatia buna pe care o avem in prezent", a spus seful statului.
El a aratat ca, desi Romania are o stabilitate in prezent datorita nivelului redus al datoriei publice si al reducerii deficitului bugetar sub 3% din PIB, inca nu a "descoperit cheia garantarii cresterii economice".
"Suntem o tara cu un nivel acceptabil si redus al datoriei publice, suntem o tara care in ultimii doi ani a facut eforturi uriase pentru reducerea sub 3% a deficitului bugetar, dar nu am descoperit inca cheia cum sa garantam cresterea. Nu trebuie sa platim ca alte multe tari din zona euro sume imense de bani pentru datoria publica, nu mai avem o problema acum sa finantam Romania de pe pietele externe", a mai afirmat Basescu.
El a aratat ca problema este ca "rezerva" reprezentata de fondurile UE nu este folosita adecvat pentru a ajuta la o rata ridicata a cresterii economice. "Trebuie sa avem un parteneriat cu dumneavoastra, cu asistenta dumneavoastra, pentru un program pe termen mediu privind cresterea economica", a apreciat Basescu, adaugand ca in aceasta strategie ar trebui incluse si obiectivele privind energia, educatia si cercetarea fixate si asumate de Romania in cadrul UE prin Agenda UE 2020.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Ginecolog îmcepător
Gatsronomie: Murături în amestec
Furtună hibernală la New York
o nouă lovitură după dezastrul lăsat în urmă de uraganul Sandy
Nature: mai multe plagiate descoperite în cereri de finanţare publică româneşti
ministrul Ecaterina Andronescu este acuzat de girare a unui plagiat
Sistemul Energetic Naţional se confruntă cu unele probleme
după reactorul 2 de la Cernavodă se închide centrala de la Brazi
Prin mocirla „Haret”-iană
Ipan Rotundu
ARD a nimerit ca Irimia cu oiştea-n gard
Ioan Rotundu
58,1% dintre români consideră că situaţia economică s-a deteriorat faţă de acum 3 luni
Subteranele bătăliei pentru putere. Faza pe servicii şi parchete
Jandarmii ochi şi urechi la sediul BEJ Botoşani
Cătălin Flutur şi metodele stahanoviste
Prigoana asupra directorilor de şcoli criticată de Furtună
Botoşani: Acţiune a ARD. Mai bine mai târziu decât niciodată
Botoşani: Au venit banii de la rectificare pentru spitale
E.ON Moldova: peste 1000 cazuri de consum fraudulos de energie
Carne expirată găsită la vânzare
Cei din şcoli aşteaptă ca ministerul Educaţiei să-şi ţină promisiunea
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog