Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Publicitate
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6191
De la 07 Ianuarie 2003
122866258

Traian Băsescu a decorat mai mulţi parlamentari din Moldova

  • care au contribuit la declararea limbii române ca limbă oficială în ţara vecină
  • 23 January 2014, 23:00
Presedintele Traian Basescu a decorat joi, Palatul Cotroceni, mai multi membri ai Parlamentului de la Chisinau care au cerut Curtii Constitutionale din tara vecina sa stabileasca daca limba romana este limba oficiala in Republicii Moldova.
Astfel, pentru remarcabila contributie personala la recunoasterea limbii romane ca limba oficiala a Republicii Moldova, Traian Basescu a conferit Ordinul National 'Steaua Romaniei' - in grad de Mare Cruce doamnei Ana Gutu, deputat, Republica Moldova, si domnului Valeriu Munteanu, deputat, Republica Moldova, precum si Ordinul National 'Steaua Romaniei' - in grad de Mare Ofiter doamnei Corina Fusu, deputat, Republica Moldova, domnului Boris Vieru, deputat, Republica Moldova, si domnului Gheorghe Brega, deputat, Republica Moldova.
Iata mai jos discursul sustinut de Traian Basescu cu aceasta ocazie:
"Domnule presedinte Ghimpu,
Domnilor deputati in Parlamentul Republicii Moldova,
Este pentru mine o onoare sa-i decorez cu cele mai inalte decoratii ale statului roman pe membrii Parlamentului care au initiat documentatia inaintata Curtii Constitutionale a Republicii Moldova pentru recunoasterea limbii romanii ca limba oficiala a vecinilor nostri si fratilor nostri din stanga Prutului.
Ceea ce ati facut este extrem de important, nu numai pentru Romania, dar in primul rand pentru Republica Moldova, tara care a luat drumul, deocamdata timid, catre Uniunea Europeana, loc in care identitatea fiecarei natiuni este extrem de importanta. Faptul ca limba romana a devenit limba oficiala a Republicii Moldova este un element puternic de identitate, iar intelepciunea Curtii Constitutionale confirma ceea ce noi spunem de multi sau, sau, in orice caz, eu spun de multi ani, un singur popor in doua tari romanesti.
A fost un moment extrem de important pe care l-am trait in birou singur, dar cu mare bucurie, si unde am putut am sunat. Am gasit-o pe doamna Gutu si ne-am bucurat impreuna, l-am gasit pe Dorin Chirtoaca, ne-am bucurat impreuna de decizia Curtii Constitutionale a Republicii Moldova.
Se apropie momentul unor decizii extrem de importante ale tarii, cel mai tarziu in luna august sper sa se semneze cele doua acorduri si vreau sa stiti ca insistenta Romaniei catre Comisia Europeana si Consiliul European este ca documentele ce vor fi semnate si care au fost parafate la Vilnius sa recunoasca si ele limba oficiala a Republicii Moldova, adica redactarea documentelor sa se faca in limba romana. Sigur, ca poate parea un lucru indraznet, dar atat timp cat este real, nu ai de ce sa nu indraznesti.
Inchei multumindu-va pentru respectul pe care il aveti pentru originea poporului care traieste in Republica Moldova si pentru respectul pe care il aveti pentru Romania. Va multumesc mult! Tin sa fac o precizare. Trebuia ca - printre cei care au semnat documentatia catre Curtea Constitutionala se afla si domnul presedinte Ghimpu, dar nu-l mai pot decora inca o data, dansul este detinator al decoratiei Steaua republicii in grad de Mare Colan din vremea cand era presedinte interimar al Republicii Moldova. Legislatia aceasta este, peste acea decoratie nu se mai poate pune nimic, in legislatia romana, dar este unul dintre cei foarte putini care detin "Steaua Romaniei" in grad de Colan. Va multumesc mult!"
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: În căutarea unui bărbat
Horoscopul zilei
APIA Botoşani: Comunicat de presă
Analiză: Ucraina la un pas de un război civil
Prognoza meteo de vineri până duminică
Uvertura Mall: Filmele pentru perioada 24 - 30 ianuarie 2014
Luăm în calcul anchetarea modului in care au acţionat autorităţile în cazul accidentului aviatic
Oamenii nu mai pot fi minţiţi de prostiile spuse cu aer grav de Ponta
Un ministru suedez acuză România că nu foloseşte instrumentele UE pentru sprijinirea romilor
replica Guvernului României
Nu sunt de acord cu noile taxe şi accize pe combustibil
nu voi bloca deciziile intre voi si Guvern, dar nu-mi cereţi să semnez ce negociaţi
Hackerul român arestat în Slovenia după ce a "spart" site-ul NASA a fost eliberat
vreau să mulţumesc autorităţilor slovene că nu au cedat presiunilor SUA
IMM-urile româneşti e pot adresa CEC Bank pentru credite de investiţii prin Programul Româno-Elveţian
Rompetrol susţine că este pregătit să transfere 200 milioane dolari la bugetul de stat
Botoşani: Primarul Portariuc are grave probleme de decizie
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog