Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13693
De la 07 Ianuarie 2003
122873760

Traian Basescu către un parlamentar rus

  • vă rog să notaţi că România nu are niciun fel de experienţă în anexarea altor state
  • 27 January 2011, 23:00
"Romania nu are niciun fel de experienta in anexarea altor state", a raspuns joi Traian Basescu la intrebarea adresata de un parlamentar rus, membru al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Dupa ce parlamentarul rus Iuri Solonin a spus "Inteleg ca viata politica romaneasca intentioneaza anexarea (Moldovei - n.red.) pentru ca Romania sa devina mai mare", Traian Basescu a ris si a respins aceasta ipoteza, vehiculata de altfel intens in presa rusa a ultimilor ani.
In aceeasi sesiune de intrebari, Basescu a raspuns interpelarii unui parlamentar din Republica Moldova, spunind ca "Obiectivul Romaniei e ca Moldova sa devina, atunci cand va fi gata, un stat membru al UE. Iar ca obiectiv tactic avem o prioritate in a convinge partenerii din UE sa priveasca la procesul de integrare al Moldovei simultan cu integrarea tarilor din Balcanii de vest".
"Cred ca este o batalie politica pe care trebuie sa o ducem impreuna. Atentia pe care UE a dat-o procesului de alegeri de curand incheiat in Moldova e o proba ca momentul in care RM va fi considerata un stat candidat nu e foarte departe. Conditia esentiala e ca guvernul proaspat instalat sa aiba linistea necesara continuarii reformelor pe care le-a dezvoltat atat de spectaculos in 2009 si 2010".
Traaian Basescu a participat luni la sesiunea Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, unde a sustinut un discurs axat pe problematica respectarii drepturilor minoritatilor, dupa care a urmat o sesiune de intrebari si raspunsuri.
"Vom intreprinde demersuri in vederea recunoasterii statutului de minoritate romaneasca pentru aromani, vlahi, istroromani si meglenoromani", a spus Traian Basescu, in fata APCE.
Reprezentantul grupul Partidului popular european EPP s-a interesat care este politica pe termen lung a Romaniei in ceea ce priveste acordarea cetateniei pentru cetatenii Republicii Moldova.
"Romania are o abordare de principiu in ce priveste cetatenia. Fondul legii e sa dea dreptul cetatenilor si rudelor directe care si-au pierdut abuziv cetatenia sa si-o redobandeasca. In mod egal raspundem acestor exigente atat cetatenilor din Moldova cat si din SUA, Franta, Germania sau orice tara a lumii", a raspuns Traian Basescu.
El a precizat ca Legea nu a fost destinata cetatenilor din Moldova, ci celor care si-au pierdut abuziv cetatenia. In total, in perioada 1990 - 2010 Roimania a acordat 170.000 de cetatenii redobandite.
Reprezentatul Grupului Socialist l-a intrebat pe Basescu cum raspunde acuzatiilor ca a minimalizat rolul parlamentului, a incalcat independenta justitiei si a refuzat dialogul cu opozitia.
Traian Basescu l-a intrebat in acel moment pe parlamentarul APCE: "Sunteti un parlamentar socialist, imi permiteti sa intreb? Nu intreb de tara, intreb de partid".
"Puteti verifica, si aveti o proba si azi, ca parlamentarii socialisti, partidele din opozitie nu raspund invitatiilor la dialog", a afirmat presedintele, facand referire ca parlamentarii PSD nu au participat la sesiunea de intrebari.
"Azi aveti o proba, partidele de opozitie din Romania nu se afla in sala. Am inteles ca a fost initiativa lor iar motivatia publica a fost ca ieri a fost arestat un membru marcant al opozitiei, suspectat de fraude", a comentat Basescu.
"Cred ca colegii dvs de familie politica v-au dezinformat si v-au pus intr-o situatie delicata pentru ca ei nu vor nicio discutie cu presedintele. Daca in tara poate fi acceptata pozitia ca un joc al opozitiei externalizarea unei probleme pe care o au nu cred ca le face cinste". "Romania niciodata nu a avut pretentii teritoriale la Republica Moldova sau la alt stat"
Grigore Petrenco, din Republica Moldova, l-a intrebat pe Traian Basescu daca atitudinea Romaniei de a nu recunoaste granitele Republicii Moldova nu constituie o provocare pentru stabilitatea europeana si pentru reglementarea conflictului transnistrean. Traian Basescu i-a reamintit parlamentarului comunist din Moldova ca, prin Tratatul de la Paris din 1947, s-a stabilit actuala frontiera a Republicii Moldova, la vremea aceea fiind frontiera a URSS. "Romania nu a dus niciodata vreo actiune de nerecunoastere a frontierei URSS sau a actualei frontiere.
Mai mult, in 1991 Romania a fost primul stat din lume care a recunoscut Republica Moldova ca stat independent dar nu a pregetat niciodata sa vorbeasca de nevoia de restabilire a integritatii teritoriale a Republicii Moldova prin rezolvarea problemei transnistrene
Romania nu face parte din formatul 5+2, e o responsabilitate majora a tarilor si institutiilor care fac parte din format sa rezolve problemele de integritate teritoriala ale Moldovei
Romania e tara care ori de cate ori are ocazia cere respectarea integritatii teritoriale a acestei tari si niciodata nu a avut pretentii teritoriale la Republica Moldova sau la alt stat
Romania, in dorinta de a da satisfactie celor care puneau sub semnul intrebarii intentiile Romaniei, nu doar ca recunoaste deciziile de la Paris, dar aditional a mai semnat un tratat de frontiera
Mai mult de atat ce credeti ca ar putea face un stat suveran si independent?
Daca parlamentarii francezi s-au interesat in principal de problematica spatiului Schengen si a minoritatii roma, cei in Ungaria au abordat redesenarea regiunilor de dezvoltare si Tinutul Secuiesc.
Ferenc Kalmar l-a intrebat pe Traian Basescu cand va redesena Romania aceste regiuni si daca vor fi luat in calcul si criterii etnice sau culturale.
Seful statului roman a precizat ca autoritatile de la Bucuresti nu "imbratiseaza teoria autonomiei pe criterii etnice": "In schimb, dupa cum ati observat, am trecut la un proces generalizat de crestere a autonomiei locale".
"Nu numai etnicii maghiari au nevoie de autonomie. De ce comunitatile de romani ar avea nevoie de mai putina autonomie in a-si stabili nevoile?", l-a intrebat Basescu pe reprezentantul Ungariei.
Tamas Claudiu Nagy s-a referit la referendumul pentru autonomia Tinutului Secuiesc si la chestionat pe Basescu cand va incepe sa negocieze cu reprezentantii acestui tinut.
"Ne-am dori mult ca romanii cetateni ai statului dvs sa aiba drepturile pe care le au cetatenii romani de etnie maghiara din Romania. Suntem convinsi ca dvs personal veti fi un promotor al acestei idei", a comentat Basescu.
Agenţia de ştiri HotNewes

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Din nou fată mare
Nici eu si nici Merkel nu vom lăsa euro să cadă
Reţinut pentru luare de mită şi trafic de influenţă
a fost aplaudat de zeci de susţinători la Tribunalul din Piteşti
Un ţigan olandez supravieţuitor al Holocaustului critică România
Crina Coco Popescu, prima alpinistă care a realizat circuitul "Seven Volcanoes"
Scade preţul la apa caldă
Consilierul PSD Pietraru nu ştie ce salarii au directorii societăţilor din subordinea CL
Vor plăti taxă majorată pentru ridicarea gunoiului
S-au primit banii pentru amenajarea zonei de agrement Cornişa
anul acesta încep lucrările
CLM Botoşani au pus lacăt pe uşa Magazinelor de vise
rămâne să supervizeze Instituţia Prefectului
Flutur demontează fanteziile PSD pe seama împărţirii bugetului
Modelul Bivolaru „sângereaz㔠din nou
Caricatura zilei: Economii la ajutoarele pentru căldură
Gata cu lăfăiala în birourile călduţe la instituţiile deconcentrate
Şoferi români în Italia, jefuiţi de maşini
Statalitatea (moldovenească) şi frigiderul (stomacul) gol
Preşedintele Consiliului Judeţean Argeş este un om onest
l-au arestat, ca să ne sperie pe toţi ceilalţi
Prin deplasarea PNL spre stânga, se face un mare serviciu PDL
Senatorii Mircea Diaconu PNL şi Mircea Cinteză PDL,
declaraţi incompatibili de Agenţia Naţională de Integritate
PSD solicită Guvernului revenirea urgentă a TVA la 19%
Traian Basescu: Oficial, România are 500.000 de romi
în realitate, avem 1,5 milioane
Barack Obama, blocat o oră pe o şosea acoperită de zăpadă
Situaţie fără precedent în Parlament
cum se ocupă locul vacantat în urma decesului Lianei Dumitrescu
Traficanţi mexicani, filmaţi în timp ce foloseau o catapulta pentru a trimite droguri peste graniţă cu SUA
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog