Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Editorial
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5099
De la 07 Ianuarie 2003
122890748

Trei zimbri din Rezervatia Hateg-Slivut au murit de boala limbii albastre

  • 7 October 2014, 23:00
Trei zimbri din Rezervatia Hateg-Slivut au murit din cauza bolii limbii albastre, in pofida eforturilor depuse de angajatii rezervatiei si de medicii veterinari care au aplicat mai multe tratamente pentru salvarea animalelor bolnave, anunta Agerpres.
Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Hunedoara a anuntat oficial marti ca exista doua focare ale bolii in judet, unul in zona Hateg, la zimbri, si unul la Petrosani, la o bovina.
"Incepand de azi, 7 octombrie, DSVSA Hunedoara a declarat zona de restrictie in judetul Hunedoara ca urmare a confirmarii a doua focare de bluetongue (boala limbii albastre) in localitatile Hateg si Petrosani. Confirmarea celor doua focare (unul la specia bovina si unul la zimbri) a impus declararea focarelor de boala, reactivarea Unitatilor Locale de Sprijin din cadrul primariilor celor doua localitati si instituirea programului de masuri specifice", se arata intr-un comunicat al DSVSA Hunedoara.
Cat priveste cazurile de boala, urmata de decesele celor trei zimbri din Rezervatia Hateg-Slivut, purtatorul de cuvant al Directiei Silvice Hunedoara, Horia Golea, a declarat ca incidentele au avut loc in ultimele doua saptamani.
"Am luat toate masurile dispuse de medicii veterinari. La animalele bolnave s-au facut tratamentele necesare si au fost administrate antibiotice. S-au facut tarcuri de carantina si animalele bolnave au fost izolate, dar, din pacate, cei trei zimbri au murit", a afirmat Golea.
Potrivit acestuia, in cadrul Rezervatiei de zimbri de la Hateg se construieste acum un alt tarc, intr-o alta zona, unde vor fi mutati cei zece zimbri care au ramas in viata, dintre care doi sunt exemplare cu varsta pana in doi ani.
Conform DSVSA Hunedoara, boala limbii albastre nu se transmite la om, iar produsele de origine animala se pot consuma fara nicio restrictie. Boala afecteaza insa productia animala, prin scaderea lactatiei si pierderea in greutate.
Avand in vedere situatia aparuta in judetul Hunedoara, DSVSA a delimitat zone de control pe o raza de 20 de kilometri, de protectie pe 100 de kilometri si de supraveghere pe 150 de kilometri, inclusiv zona de protectie. Specialistii DSVSA vor face inspectii clinice periodice la animalele din zona de control a focarelor, la bovine, ovine, capre si zimbri. Miscarea animalelor este permisa numai cu avizul DSVSA.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Schimb de cocoş
Horoscopul zilei
Castraveti murati in saramura
Oana Niculescu Mizil, condamnata la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru conflict de interese
Dosarul Cancescu: Deputatul PC Ion Dinita, cercetat pentru complicitate la abuz in serviciu si dare de mita
Victor Ponta isi invita contracandidatii la dezbateri electorale
Necropola celtica cu 56 de morminte, descoperita la lucrarile de la Autostrada Transilvania
Klaus Iohannis: Daca pierd procesul cu ANI, voi face un act de moralitate, un pas cu care vor fi toti foarte multumiti
Victor Ponta, despre cazul Lukoil
Daca cei 3.500 de oamenii nu isi primeau salariile veneau in fata Guvernului
CSM va lua joi in discutie declaratiile lui Victor Ponta despre dosarul Lukoil
Sorin Rosca Stanescu, condamnat la doi ani si patru luni de inchisoare cu executare in dosarul Rompetrol
Sorin Rosca Stanescu s-a predat la politie
Ponta, eşti pe drumul cel bun!
Ioan Rotundu
Mormolocii din opoziţie
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog