Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3055
De la 07 Ianuarie 2003
122888704

Trocul preşedintelui Băsescu pentru aprobarea modificărilor la Constituţie

  • renunţă la doi ani de mandat
  • 2 June 2011, 23:00
Majoritatea comentatorilor apreciaza ca benefice propunerile presedintelui pentru modificarea prevederilor constitutionale. Cu exceptia contestatarilor de serviciu care sunt tot timpul contra. Indiferent ce-ar zice si ce-ar face presedintele.
Nu aici este problema, ci in faptul ca sunt necesare doua treimi din voturile parlamentului pentru aprobarea modificarilor, inainte de a se ajunge la referendum.
Nu stia presedintele ca importantele prevederi care limiteaza imunitatea parlamentarilor doar la declaratiile politice si la votul din parlament nu vor intruni niciodata cele 2/3? Ca parlamentarii nu sunt nebuni sa se dea singuri pe mana DNA, pentru a fi arestati, perchezionati, fara acordul colegilor parlamentari?
Atunci ce socoteala si-a facut presedintele pentru a fi sigur de un minim de sanse de trecere prin parlament a propunerilor sale? Discutia este mai veche. Presedintele este dispus sa renunte la doi ani din actualul mandat, drept troc pentru aprobarea in parlament a modificarilor constitutionale propuse.
In conferinta de presa de miercuri aseara presedintele declara urmatoarele la intrebarea unui ziarist:
Întrebare: Da, da, mai era o întrebare referitoare la cuplarea alegerilor prezidenţiale şi parlamentare. Vă intreb din nou dacă aţi renunţat sau nu la această idee?
Preşedintele României, Traian Băsescu: Poate fi subiect de negociere, de discuţie între mine şi Parlament, o soluţie de recuplare a alegerilor. Deci facem, nu puteam să înscriu aici acest lucru, dar este un element pe care sunt dispus să-l negociez cu Parlamentul. Nici eu nu mă pot duce în faţa Parlamentului fără nimic în buzunar.
In 27 octombrie 2009, presedintele Basescu a declarat la GDS „ca ar renunta la doi ani din viitorul sau mandat, astfel incat in 2012 sa se desfasoare si alegeri legislative, si prezidentiale, in cazul in care pana in acel moment se revizuieste textul fundamental”.
Iata ce declara si Ion Iliescu: „În privința acestui aspect, este un element rațional să se revină la suprapunerea celor două tipuri de alegeri, pentru a diminua perioadele electorale dese. Este rațional. Dar, pentru a fi pliate alegerile legislative cu cele prezidențiale, Traian Băsescu trebuie să renunțe la doi ani din mandatul său, nu la unul singur.
Dacă nu vrea el, poate va vrea obștea. Și se organizează alegeri prezidențiale anticipate în același timp cu legislativele.” Este rational de acceptat ca acesta este trocul la care va recurge Traian Basescu: acceptati modificarile constitutionale pe care vi le propun si scapati de mine in 2012. Altfel nu vad de ce si-ar mai fi batut capul cu un efort fara sorti de izbanda. Nefiind in situatia de a-si construi o imagine politica, fie si prin actiuni demagogice, ar fi renuntat, pur si simplu, la acest demers.
Ce sanse exista ca trocul sa fie acceptat?
Traian Basescu mizeaza pe visul de marire al celor doi imberbi, Ponta si Antonescu. Si pe speranta acestora de a pune mana in 2012 pe parlament, guvern si presedintie. Trebuie sa recunoastem ca tentatia este foarte mare.
Cu Traian Basescu numind premierul, doar un rezultat de peste 50% in alegerile generale i-ar aduce la guvernare. Dar in Constitutia actuala scrie despre un „partid” care ar castiga alegerile cu peste 50%, nu despre o uniune. Iarasi o problema de interpretare care va fi abil speculata de presedintele Basescu. Pe urma, chiar ajunsi la guvernare, cu un presedinte care te ataca pe toate posturile si-ti intoarce legile inapoi, tot nu este mare sfaraiala.
Asa ca, este foarte posibil ca dupa un proces de negociere in parlament si gasirea aranjamentelor constitutionale, referendumul pentru aprobarea modificarilor la constitutie sa se desfasoare cu ocazia alegerilor locale, iar in decembrie 2012 sa avem simultan alegeri parlamentare si prezidentiale.
Miza alegerilor din 2012 va fi, in aceasta situatie, enorma. Ar aduce la vot un numar foarte mare de alegatori, astfel incat legitimitatea noului parlament si a noului presedinte nu vor fi puse la indoiala. Scena politica s-ar anima brusc, cei deja plictisiti sau indiferenti vor reveni la dezbaterile deciziilor politice care le vor afecta viata in cel mai inalt grad.
Ce pierde presedintele Basescu? Nu mare lucru. Daca isi trece propunerile de modificare a constitutiei si reuseste si reforma administrativa cu ajutorul actualului parlament, se poate spune ca si-a indeplinit misiunea. In adevar, fara o revenire a crizei economice, Romania sta destul de bine, comparativ cu alte tari, prin gradul redus de indatorare, echilibru fiscal, echilibru politic, care pot fi motive de atractie in ochii investitorilor straini.
Odata intrate in vigoare modificarile constitutionale si reforma administrativa a tarii, ne vom fi inscris pe coordonate promitatoare pentru evolutia ulterioara. In acest caz, plecarea presedintelui in 2012 nu este o mare pierdere. Nici pentru el nici pentru tara. Il vor astepta acasa nepotii!
Maurul si-a facut datoria, maurul poate sa plece.
Stefan Vlaston

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Secretul pictorului
Copii, poliţişti de frontieră pentru o zi
Păgubit de foc
Furaje aprinse de un trăsnet
La straja democraţiei
Dezastru medical produs de un orgoliu nemărginit
Ioan Rotundu
Caricatura zilei
Explicatie privind taxarea inversa. Reducerea fraudei tip carusel.
De ce o singură cameră a Parlamentului
Astăzi în România sunt peste 6 milioane de contracte de muncă
ceea ce confirmă ieşirea din recesiune
Un câine a supravieţuit după ce a fost împuşcat, legat şi îngropat de viu
Orgie sexuală pe banii contribuabilului
Hamburg-Mannheimer şi scandalul cu „broscuţele oac” de la Budapesta
Lipsă de amatori la postul de medic şef al CAS
Maternitatea Botoşani aruncată în coada clasamentului
Schimbări în programul probelor de BAC
Dihonia a pătruns şi printre medicii de familie
CAS a reuşit să-i împartă în două tabere
Concurs naţional de brânză de capră la Popăuţi
„Sfinţii, prietenii copiilor” la Biserica Vovidenia
Ponta susţine promisiunea lui Oprişanu
ambii promit botoşănenilor 10 mii locuri de muncă
Cablurile furnizorilor de utilităţi coborâte sub pământ
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog