Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
779
De la 07 Ianuarie 2003
123134519
pnl

UE nu ne permite să impunem condiţii de dezvoltare companiei care va cumpăra Cupru Min

  • 27 March 2012, 23:00
Licitatia pentru privatizarea Cupru Min a fost castigata de compania canadiana Roman Copper la un pret foarte bun, considera Florin Vladan, seful Oficiului pentru Participatiile Statului si Privatizare in Industrie (OPSPI). "Sunt foarte multumit de pret (n.red. 200,7 milioane de euro)", a declarat Vladan dupa o conferinta organizata de Financial Times.
Acesta sustine ca in 10 zile, compania canadiana ar putea sa vireze aceasta suma. Ce va face Roman Copper imediat dupa ce va intra in proprietatea Cupru Min este foarte greu de spus. Aceasta in conditiile in care prin contractul de privatizare nu vor fi prevazute obligatii de continuare a activitatii, de dezvoltare, de realizare a unor investitii. "Din 2008, Comisia Europeana nu ne mai lasa sa impunem astfel de conditii", sustine Vladan.
Tot el recunoaste ca ar fi nevoie in continuare de investitii de minim 92 milioane de euro, in special pentru decopertari.
Vladan nu a stiut sa spuna prin care regulament sau directiva europeana se interzice introducerea unor astfel de obligatii in contractele de privatizare. In aceste conditii, pentru orice privatizare care se va derula de acum inainte in Romania, investitorul va avea mana libera sa faca ce vrea cu societatea pe care o achizitioneaza. Si asa cum anunta chiar Vladan in cadrul conferintei organizate de Financial Times, urmeaza privatizari importante: Oltchim, complexul energetic Oltenia etc.
Vladan sustine ca statul nu va mai avea nicio obligatie (n.red. precum ecologizarea) dupa semnarea contractului.
Vladan a mai spus ca va cere acordul investitorului sa faca public contractul dupa semnarea acestuia.
Intrebat de actionariatul companiei castigatoare, Vladan a raspuns ca nu stie care este acesta. "Nu suntem noi un serviciu secret", a adaugat Vladan.
Obiectul principal de activitate al Cupru Min este exploatarea si livrarea in forme specifice a resurselor/rezervelor de minereu cuprifer din perimetrul minier Rosia Poieni, zona care, pana acum cativa ani, a stat sub amenintarea unui dezastru ecologic. In perimetrele Rosia Poieni, potentialul este estimat la 1,5 milioane tone de minereu/an.
Compania Roman Copper Corp. din Canada a fost declarata castigatoare a licitatiei cu strigare organizata de Ministerul Economiei pentru vanzarea pachetului de actiuni detinut la Cupru Min, reprezentand 100% din capitalul social al societatii. "Licitatia a fost adjudecata in favoarea firmei Roman Copper la pretul de 200,7 milioane de euro, pretul de pornire al licitatiei fiind de 57,3 milioane euro", precizeaza Ministerul Economiei.
Compania castigatoare a fost infiintata special pentru aceasta tranzactie, au declarat pentru HotNews.ro surse din sector.
Reprezentantii legali ai companiei Roman Copper Corp, castigatoarea licitatiei pentru Cupru Min, declara intr-un comunicat de presa ca firma a fost fondata de banca de investitii Bayfront Capital Partners.
Roman Copper Corp. este o companie cu sediul in Toronto, fondata de Bayfront Capital Partners (Toronto), o banca de investitii specializata in finantarea proiectelor miniere pe cinci continente, se mai arata in comunicat.
"Respingem ferm orice zvon ca firma noastra are legaturi cu Dl. Stephen Roman, asa cum a aparut in diferite publicatii", arata comunicatul remis presei.
Pe pagina sa de prezentare, banca fondatoare se autodefineste drept o banca specializata in investitii de mica anvergura, de pana la 15 milioane USD. Pina in acest moment este neclara provenienta fondurilor angajate de companie pentru finalizarea tranzactiei.
Agenţia de presă HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Caricatura zilei
Horoscop
Bancul zilei: Popa şi înmormântarea
Zi de foc pentru pompierii botoşăneni
Marina Lita: Basarabia tânără
Caz unic în justiţia din România
judecătorii de la Înalta Curte primesc indemnizaţii de conducere şi după părăsirea funcţiei
Cum va fi vremea miercuri şi joi
Dmitri Medvedev l-a pus la punct pe Mitt Romney
Lege privind confiscarea extinsă a averilor ilicite a fost adoptată de Camera Deputaţilor
Perversiuni de ziua a şaptea
Ioan Rotundu
Botoşani: Consilierii judeţeni ai USL se joacă cu nervii şoferilor
Fete la cursurile Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Gheoghe”
Modernizat, Centrului Vechi îi atrage pe botoşăneni
Electroalfa gospodăreşte oraşul cu mobilier stradal
Botoşani: Spitalul judeţean a învins E.ON Electrica
IŞJ: Azi se stabilesc gradaţiile de merit pe specialităţi
Medicii tineri, chemaţi din nou la examen de specializare
Admiterea la facultate revine la normalitate
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog