Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9505
De la 07 Ianuarie 2003
122895154

USL se bâlbâe în privinţa imunităţii parlamentare

  • 18 January 2013, 23:00
Reprezentantii USL in Parlament nu au cazut de acord asupra modificarilor la Statutul senatorilor si deputatilor in special la capitolul imunitatii si conflictului de interese. Deputatul UNPR, Eugen Nicolicea a declarat vineri, dupa intalnirea liderilor de grup, ca amendamentele aduse articolelor care vizeza imunitatea si conflictul de interese ar putea fi eliminate din cauza "interpretarilor eronate" aparute pana in prezent.
La discutii nu au participat reprezentantii PDL, PPDD si UDMR. Surse din conducerea Camerei au declarat ca se lucreaza in continuare la amendamente si se asteapta un punct de vedere din partea Parchetului pe capitolele care vizeaza procedura de ridicare a imunitatii parlamentarilor.
Proiectul urmeaza sa intre luni in Comisia de Statut pentru dezbaterile finale inainte de a fi votata in cadrul sedintei plenului reunit.
Propunerile care fac referire la procedura de ridicare a imunitatii parlamentare au creat controverse la nivel public pentru ca ofera o protectie mai mare demintarilor.
Draftul cu propunerile de modificare la legea statutului deputatilor si senatorilor prevede ca solicitarea procurorilor de retragerea a imunitatii in vederea retinerii, arestarii sau perchezitiei a deputatului ori a senatorului trebuie sa contina temeiul legal si motivele concrete in cazul respectiv care sa justifice masura solicitata.
De asemenea, cererea trebuie insotita de probele considerate relevante si puse la dispozitie de catre parchet, care stau la baza motivelor invocate (propunere de modificare a articolului 24 din legea statutului deputatilor si senatorilor). Noutatea introdusa este exact aceasta selectie a probelor pe care procurorii trebuie sa o trimita Parlamentului, ceea ce transforma practic Parlamentul intr-un administrator de probe, adica un fel de tribunal paralel.
Un alt amendament in proiectul de modificare a statutului prevede ca "hotararea prin care Camera constata ca nu exista temei pentru retinere va fi comunicata de indata si CSM pentru a se lua masurile care se impun".
Acest lucru creeaza premisa ca in cazul in care este respinsa o cerere de retinere a unui parlamentar, procurorul care a lucrat la dosarul respectiv poate fi tras la raspundere de catre Consiliul Superior al Magistraturii.
O alta propunere care modifica statutul deputatilor si senatorilor se refera la masura arestarii preventive a inculpatului. Amendamentele aduse prevad situatiile in care se poate face arestarea preventiva:
a)inculpatul a fugit ori s-a ascuns, in scopul de a se sustrage de la urmarire sau de la judecata, ori exista date ca va incerca sa fuga sau sa se sustraga in orice mod de la urmarirea penala, de la judecata ori de la executarea pedepsei;
a1)inculpatul a incalcat, cu rea-credinta, masura obligarii de a nu parasi localitatea sau tara ori obligatiile care ii revin pe durata acestor masuri;
b)exista date ca inculpatul incearca sa zadarniceasca in mod direct sau indirect aflarea adevarului prin influentarea unei parti, a unui martor sau expert ori prin distrugerea, alterarea sau sustragerea mijloacelor materiale de proba;
c)exista date ca inculpatul pregateste savarsirea unei noi infractiuni;
d)inculpatul a savarsit cu intentie o noua infractiune;
e)exista date ca inculpatul exercita presiuni asupra persoanei vatamate sau ca incearca o intelegere frauduloasa cu aceasta;
f)inculpatul a savarsit o infractiune pentru care legea prevede pedeapsa detentiunii pe viata sau pedeapsa inchisorii mai mare de 4 ani si exista probe ca lasarea sa in libertate prezinta un pericol concret pentru ordinea publica.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Încurcăturile peştişorului de aur
Varanul Dan Voiculescu se simte în pericol
“Nu vrem sa va cucerim sau sa va luam casele ori slujbele!”
Discuţii tensionate la Bruxelles intre Mona Pivniceru şi Catherine Day
Cum a fraierit Ecaterina Andronescu 22.000 de educatori şi învăţători
Persoanele cu HIV sau SIDA vor să-şi ia tratamentele din spitale
Generala Huncă nu dă semne că s-ar teme de Ţurcanu
Proprietarii de centrale nu vor să se mai lase jumuliţi de Modern Calor
Citirea apometrelor de către angajaţii de la Nova Apaserv începe cu „blocurile problemă”
Botoşani: Primarul Portariuc iar a făcut-o de oaie.. cu Ţurcanu
Aglomeraţie la schimbarea permiselor auto
Deputatul Roman îi invită la pace pe Ţurcanu şi Portariuc
Acţiune în forţă a poliţiei în 12 locaţii din Botoşani
Ţurcanu răspunde tăios primarului uituc Portariuc
Traficant de botoşăneni extrădat din Marea Britanie
Roman va deveni politician de rang naţional
Dosar penal pentru pescuit cu plase monofilament
Gastronomie: Pui la cuptor cu lapte şi lămâie
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog