Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
14903
De la 07 Ianuarie 2003
122874970

USR ia in calcul initierea unei comisii de ancheta a votului de la motiunea de cenzura

  • 25 June 2017, 23:00
Parlamentarii USR iau in calcul initierea unei comisii de ancheta a votului de la motiunea de cenzura de miercuri, initiata de PSD si ALDE impotriva Guvernului sustinut de PSD si ALDE. Aceste demersuri vin in contextul in care presa a dat publicitatii filmari din care ar rezulta ca la motiunea de cenzura au fost 249 de parlamentari care au introdus bile in urnele de vot, dar numarul total al bilelor din fiecare urna a fost de 251, informeaza un comunicat de presa al USR.
De asemenea, reprezentantii USR discuta adoptarea si implementarea unui sistem de vot electronic secret in cazul motiunilor de cenzura (si a altor voturi prevazute de legi si regulamente interne ca avand caracter secret) exprimate in Senat, Camera Deputatilor si in plenul reunit al Parlamentului.
"Dupa cum s-a vazut in sala si pe inregistrarile video, am verificat personal urnele inainte de vot si erau goale. De numarat, dupa deschidere, le-am numarat de doua ori, impreuna cu vicepresedintele Senatului din partea PNL, Iulia Scantei, si au fost 251. Asadar, daca inregistrarile video dovedesc ca doar 249 de parlamentari au introdus bile in urne, exista o suspiciune mai mult decat rezonabila ca unii dintre cei care au votat secret au introdus mai multe bile in urnele de vot", a declarat vicepresedintele Senatului Mihai Gotiu, membru in comisia de numarare a voturilor.
"Suntem in anul 2017 si noi mai pastram inca in Parlamentul Romaniei acest sistem complicat de vot secret, cu bile. Este un sistem primitiv si, in acelasi timp, un sistem care permite, dupa cum s-a putut constata, controlul politic al unui vot care, conform legii, ar trebui sa fie secret. Neincrederea in corectitudinea actualului sistem de vot, cu bile, dauneaza grav imaginii Parlamentului.
Astfel, atat in randul cetatenilor romani, cat si la nivel international s-au nascut si se perpetueaza temeri justificate legate de functionarea institutiilor democratice si a statului de drept in Romania - e vorba, totusi, de un vot care a decis cine guverneaza sau nu guverneaza tara. Introducerea votului electronic secret ar putea fi una dintre solutiile care sa refaca o parte din imaginea Parlamentului si sa-i redea o parte din prestigiul sifonat", a mai spus senatorul USR Mihai Gotiu.
Oportunitatea si necesitatea celor doua initiative - votul electronic secret si initierea unei comisii parlamentare pentru verificarea votului de la motiunea de cenzura - vor fi discutate luni in cadrul unei sedinte comune a grupurilor parlamentare USR de la Senat si Camera Deputatilor.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei de 26..66.2017
Bancul zilei: Isteţimea ţăranului român
Andronescu: Alianta PSD-ALDE are in Parlament mai multe voturi decat sunt necesare ca sa trecem un Guvern
Firea: Sunt 4-5 propuneri de premier. Pe lista sunt si doamne
Traian Basescu, prezent la primul congres al Partidului Unitatii Nationale de la Chisinau.
El a fost desemnat presedintele de onoare al PUN/ Functia de lider al partidului ramane vacanta pana la restabilirea cetateniei moldovene a lui Basescu
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 23.06.2017
Văculeşti: Doi baroni PSD pun la cale o afacere de 400 mii lei
Ioan Rotundu
Deputatul PSD Liviu Plesoianu: Nu voi vota noul Guvern
Ruptura intre Liviu Dragnea si doi puternici baroni,
aliatii sai loiali de pana acum: Paul Stanescu si Niculae Badalau
Cine este Mihai Tudose, propunerea PSD de premier: L
ector la Academia SRI, are doctorat suspect de plagiat, demolat de raportul de evaluare al lui Darius Valcov
Mihai Tudose, prima declaratie dupa desemnarea ca premier:
Pana acum va deranjau majoritatile, acum aveti o problema abtinerile din PSD?
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog