Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10707
De la 07 Ianuarie 2003
122870774

Ucraina în pragul războiului civil. 5.000 de protestatari au preluat controlul asupra unor depozite de arme la Liov

  • ce vor face cei jumătate de milion de români din Ucraina?
  • 19 February 2014, 23:00
Pe fondul violenţelor de la Kiev circa 25 de oameni au fost ucişi anunţă surse de presă din capitala Ucrainei citate de Romanian Global News.
Postul de televiziune NBC citează oficiali ucraineni care estimează numărul răniţilor la 500.
Protestele soldate cu zeci de morti care au debutat marti, 18 februarie, in Kiev au venit la o zi dupa ce Arseni Iateniuk si Vitali Kliciko, doi dintre cei mai populari lideri ai opozitiei, s-au intalnit in Germania cu cancelarul Angela Merkel, scrie www.cotidianul.ro.
Luni, Arseni Iateniuk, liderul celui mai important partid de opozitie, fost presedinte al Parlamentului si fost guvernator al Bancii Nationale a Ucrainei, le-a transmis protestatarilor ca imediat dupa intoarcerea lui si a lui Kliciko din Germania va fi organizat un mars catre cladirea Radei Supreme, pe 18 februarie, ziua in care urma sa se ia in discutie trecerea la constitutia din 2004, care ar fi limitat puterile presedintelui Viktor Ianukovici.
Iateniuk a spus in fata multimii din Kiev ca ii va cere cancelarului german sprijin financiar pentru salvarea tarii de la faliment, liberalizarea vizelor si o garantarea a unui drup catre integrarea in UE. "Avem nevoie de ajutor, nu de cuvinte. Avem nevoie de actiune din partea partenerilor europeni. Vom vedea ce pachet economic ne va fi oferit", a spus Iateniuk, cu o zi inaintea carnagiului de pe strazile Kievului.
Cat despre discutiile avute de liderii opozitiei ucrainene la Berlin, Arseni Iateniuk a declarat ca a cerut, alaturi de Kliciko, ca UE sa impuna sanctiuni presedintelui Ianukovici si camarilei sale, in special in privinta tranzactiilor financiare efectuate de acestia in Occident. Angela Merkel i-a asigurat pe cei doi lideri ai opozitiei ca Germania si UE vor face tot ce este posibil pentru a asigura "un rezultat pozitiv" crizei din Ucraina.
Boxerul Kliciko este recunoscut ca un apropiat al regimului conservator de la Berlin, fiind rezident in Germania si un obisnuit al reuniunilor Fundatiei Konrad Adenauer, ai caror membri il consiliaza. Vazut de cercurile occidentale ca favorit intr-o potentiala cursa prezidentiala in Ucraina, Kliciko are insa probleme in a se inscrie in competitia electorala, tocmai din cauza perioadei lungi pe care a petrecut-o in Germania.
Arme la dispoziția protestatarilor
Protestatarii opoziţiei din Ucraina au luat cu asalt, marţi seară, sediile administraţiei regionale şi poliţiei din oraşul Liov, situat în vestul ţării. În noaptea de marţi spre miercuri, protestatarii au preluat controlul asupra unor depozite de arme dintr-o unitate militară din Liov.
La sfârşitul unor confruntări, soldate cu incendierea unor clădiri militare, aproximativ 5.000 de protestatari au preluat controlul asupra unor depozite de arme, din cadrul unei unități militare.
Comunitatea românească din Ucraina care numără circa jumătate de milion de persoane nu a fost implicată decât prin câteva persoane în protestele de la Cernăuți și câteva persoane în protestele de la Kiev. Apelurile la calm și la neimplicare în violențe ale liderilor comunității au fost până în prezent ascultate. Evoluțiile ulterioare din Ucraina și impactul lor asupra comunității românești trebuiesc urmărite cu atenție și probabil în funcție de ele vor fi și reacțiile următoare ale comunității.
Protestatarii s-au refugiat în ambasada Canadei
Mai mulţi manifestanţi au pătruns marţi în Ambasada Canadei la Kiev pentru "a scăpa de violenţele guvernului", exprimându-şi speranţa că aceştia vor putea părăsi clădirea fără să fie persecutaţi, informează Agerpres.
Directorul pe probleme de comunicare al Ministerului de Externe al Canadei, Rick Roth, a scris pe contul său de Twitter că manifestanţii care s-au refugiat în ambasadă 'sunt paşnici şi nu au reprezentat niciun pericol pentru clădire sau personal'. 'Ne exprimăm speranţa că aceste persoane vor putea părăsi ambasada în siguranţă, fără intimidări, arestări sau hărţuire', a adăugat Roth.
Şeful diplomaţiei de la Ottawa, John Baird, a afirmat într-un comunicat dat publicităţii înainte de intrarea manifestanţilor în ambasadă că este 'indignat şi îngrozit de violenţa şi decesele înregistrate la Kiev'.
'Canada solicită tuturor părţilor să dea dovadă de reţinere şi să pună capăt imediat tuturor actelor de violenţă. Niciun act de violenţă sau represiune nu va trece astăzi neobservat de guvernul Canadei şi vom acţiona împreună cu aliaţi noştri din cadrul comunităţii internaţionale pentru a en asigura că persoanele responsabile vor răspunde pentru actele lor', a adăugat ministrul de externe.
Romanian Global News reamintește că în Canada trăiește onumeroasă comunitate ucrainiană, care sprijină orientarea pro-occidentală a opoziției de la Kiev.
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Ungurească
Horoscopul zilei
Victor Ponta: Am vorbit cu Băsescu, mi-a zis că aşteaptă stabilitate
nu demisionez dacă PNL se retrage
Petrom a înregistrat în 2013 un profit net record de 4,82 miliarde de lei
Ce condiţii impune guvernul britanic imigranţilor
pentru accesul la beneficii sociale
Prognoza meteo pentru joi şi vineri
Ştiţi cui aparţine marca USD, la OSIM? Vărului regelui Cioabă!
Blaga îi cere lui Antonescu să susţină o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ponta
Victor Ponta a preluat interimar ministerul Finanţelor, iar Constantin Niţă - ministerul Economiei
OMV Petrom va plăti in 2014 intre 70 şi 100 milioane dolari pentru "taxa pe stâlp"
Deputatul PSD Vlad Cosma, urmărit penal pentru fapte de corupţie, pus sub control judiciar
Luni seara România va avea fie un guvern USL, fie un guvern USD
Botoşani: Intrigi pe seama postului de manager la Teatrul „Mihai Eminescu”
Ioan Rotundu
Se poate şi fără religie în şcoală. Vezi cazul unei scoli private
Traian Băsescu: Îi propun public premierului să cedeze la solicitarea PNL de a-l avea pe Iohannis vicepremier, ar debloca lucrurile
nu ne mai putem juca de-a Guvernul
Traian Băsescu a cerut public demisia conducerii ASF
demisia ministrului Mariana Campeanu şi demisia secretarului de stat din Ministerul Educaţiei acuzat de plagiat
INVITAŢIE DE PARTICIPARE la licitaţie publică
Invitaţie la Teatrul Vasilache Botoşani
Gastronomie Bulgaria: Musaca de cartofi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog