Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24130
De la 07 Ianuarie 2003
122909779

Ultimatum al G20 către Guvernele Europei

  • 16 October 2011, 23:00
Miniştrii Finanţelor şi guvernatorii băncilor centrale din statele G20 cer Europei să prezinte, la summit-ul UE de la sfârşitul săptămânii viitoare (23 octombrie), un plan complet si decisiv de rezolvare a crizei datoriilor de stat, care ameninţă economia globală.
Liderii financiari ai Grupului celor mai mari 20 de economii ale lumii au arătat, la reuniunea pregătitoare de sâmbătă, că aşteaptă ca summit-ul Uniunii Europene de weekendul viitor să "abordeze decisiv problemele actuale, printr-un plan complet". Reuniunea Consiliului European de toamna este programata la Bruxelles, pe 23 octombrie.
Ministrul francez al Finanţelor, Francois Baroin, care a prezidat întâlnirea G20 de sâmbătă de la Paris, a arătat că Germania şi Franţa, cele mai puternice ţări din UE, sunt pe cale să agreeze un plan de reducere a datoriilor Greciei, de împiedicare a contagiunii către alte ţări din zona euro şi de protejare a băncilor europene.
Reprezentanţii ţărilor din afara zonei euro prezenţi la summit-ul de sâmbătă au ţinut să sublinieze efectele negative deja resimţite de economiile lor din cauza crizei din Europa şi au arătat că liderii europeni trebuie să acţioneze urgent: "Europa trebuie să-şi vină în fire, deoarece dacă criza nu va lua sfârşit, va începe să afecteze economiile emergente care au creştere economică solidă", a declarat ministrul japonez al Finanţelor, Jun Azumi.
La randul sau, ministrul canadian de Finanţe, Jim Flaherty, a afirmat că riscul unei recesiuni globale va fi semnificativ mai ridicat dacă summit-ul UE de săptămâna viitoare nu se va încheia cu măsuri categorice de soluţionare a crizei.
Ministrul britanic al Finanţelor, George Osborne, a declarat că omologii săi din zona euro "vor pleca de la Paris după ce au înţeles că există presiuni uriaşe asupra lor să găsească o soluţie la criză".
Secretarul general al Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, a afirmat că se simte "încurajat" de ultimele măsuri luate la nivelul UE spre o strategie de rezolvare a crizei, dare cuprind "elementele corecte", mai exact o recapitalizarea a băncilor europene:
"Este clar că mai au de lucru la strategie şi la detalii, dar când Franţa şi Germania cad de acord asupra unui plan şi decid să acţioneze, sunt posibile lucruri mari. Mă simt încurajat de viteza şi de direcţia în care se îndreaptă", a arătat el.
Comunicatul emis de liderii financiari ai G20 îndeamnă liderii europeni "să maximizeze impactul Fondului European de Stabilitate Financiară pentru a stopa contagiunea". Oficialii europeni au arătat că cea mai probabilă variantă de utilizare a Fondului ar fi oferirea unor asigurări parţiale de pierdere investitorilor care vor cumpăra obligaţiunile de stat emise de ţările cu probleme din zona euro, în încercarea de a stabiliza piaţa.
Eforturile reprezentanţilor marilor economii emergente de a creşte resursele Fondului Monetar Internaţional (FMI) au fost împiedicate de opoziţia Statelor Unite şi altor ţări dezvoltate, care au refocalizat discuţiile pe Europa. Geithner a arătat că FMI dispune deja de resurse financiare "foarte substanţiale".
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Românul şi munca în străinătate
Reţeta zilei: Friptură de spinare şi de but de căprioară
Caricatura zilei
Povestea Greciei trebuie să ia sfârşit, se poate repeta în altă ţară
Un angajat al unui restaurant McDonald’s a lovit două cliente cu o bară de metal
Crin Antonescu anticipează că va ieşi rău cu USL
de va fi aşa, el este singurul vinovat
Un parlamentar cere revocarea pensiilor liderilor comunişti
Emil Boc neagă că Guvernul ar impozita pensiile
Dinu Patriciu rămâne cel mai bogat român
îl urmează Frank Timis si Ioan Niculae
Stelică Trofin a vorbit ca să nu tacă
el a pus într-o situaţie jenantă conducerea PSD
Lung traseu printre imperii
Dorel Gaftoneanu
Flămânzi: O bătrână in varsta de 85 de ani a fost tâlhîrită pentru un leu
Şeful ANOFM, Silviu Bian, a primit mită în valoare de 22.000 de euro şi peste 100 de mii de lei
de la funcţionarii structurilor judeţene, pentru a-i menţine în funcţii
Parteneriat între cele două capitale româneşti
Mihai Ghimpu: ,,Directorul SIS a fost demis la comanda Moscovei”
Între stea de viitor şi supernovă în colaps
Ioan Rotundu
Bani pentru constructorii care au lucrat în unele şcoli
Botoşani: Senatorul Marcu şi-ar dori repedeserizarea învăţământului
lecţie de politică sâmbătă la Hotel Maria
„Cine este Buhăianu? E un nimeni”
dar Tereza Nica cine este? ar fi reciproca
Bulibăşală mare cu testele elevilor de început de an
Directorii de şcoli vor fi examinaţi pentru păstrarea funcţiei
Se apropie declanşarea vaccinării contra gripei
Botoşani: Sănătatea judeţului sacrificată pentru funcţia unor directori
liderul sindicatului Sanitas conştientizează dezastrul produs de USL
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog