Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Pamflet
Mediu
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10610
De la 07 Ianuarie 2003
122896259

Ultimul ministru de externe al Germaniei de Est în vizită la Chişinău

  • 9 February 2009, 23:00
Agenda internă de reforme ar trebui să fie prioritatea numărul unu pentru Basarabia, susţine ultimul ministru de externe al Republicii Democrate Germane de după alegerile libere din 1990, Markus Meckel (foto), prezent la Chisinau, transmite Info prim Neo, preluata de Romanian Global News.
„Doar curmarea sărăciei, întărirea economiei, deopotrivă cu respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, ar permite RM să-şi sporească credibilitatea în plan extern. Nimeni nu poate face pentru Moldova mai mult decât poate face pentru sine însăşi Moldova", afirmă deputatul german, care a fost invitatul special al unei mese rotunde organizată de Fundaţia Friedrich Ebert şi Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul".
El a mai menţionat că alegerile din Moldova vor fi determinante pentru viitorul ţării. De aceea, gradul de participare al cetăţenilor la alegeri contează. De asemenea, el a menţionat importanţa accesului echitabil al partidelor politice la mass-media publice, fără de care alegerile nu pot fi considerate libere şi corecte, chiar şi dacă scrutinul va fi realizat corect din punct de vedere tehnic. O altă teză desprinsă din discursul politicianului german este importanţa descentralizării şi îmbunătăţirii procesului decizional la nivel regional, promovarea principiului subsidiarităţii şi autonomiei locale asupra căreia Moldova trebuie să insiste în eforturile sale de dezvoltare a democraţiei.
Referitor la problema transnistreană, Meckel a subliniat că democratizarea societăţii şi ridicarea standardelor de trai în RM reprezintă o cale corectă în soluţionarea conflictului. Potrivit lui Meckel, doar încrederea locuitorilor regiunii transnistrene în faptul că RM este „un element indispensabil" va permite soluţionarea conflictului. Totodată, Republica Moldova nu trebuie să fie ostatica unei singure probleme, în acest caz, a problemei conflictului nerezolvat, şi nicio scuză nu este valabilă pentru neîndeplinirea corespunzătoare a reformelor structurale. R. Moldova are nevoie de curaj, idei politice şi oameni noi la guvernare, afirmă oficialul german.
Deputatul german Meckel consideră eronată îndepărtarea vecinilor imediaţi ai R. Moldova de la rolul natural al acestora de avocaţi ai ţării în raport cu Uniunea Europeană. Crizele în raport cu vecinii pot avea urmări grave, precizează Meckel. Relaţiile bune ar trebui cultivate într-un spirit care să sprijine ataşamentul la valorile şi principiile europene. Chiar dacă uneori politicienii ar putea câştiga tactic de pe urma unor crize cu vecinii, ţara în ansamblu va avea numai de pierdut, irosindu-şi energia şi timpul preţios pentru lupte de uzură şi sacrificii inutile, raportate la traiectoria şi ambiţiile declarate.
Declaraţii antiromâneşti
In cadrul vizitei de la Chisinau acesta nu a uitat sa aduca un ajutor subsatntial si intereselor rusesti de dincolo de Prut. Intr-o declaratie in care Meckel uita de modelul german al reunificarii, acesta bate campii sustinand ca Romania ar trebui sa nu mai doreasca reintregirea teritoriului sau national pentru ca asa vor niste unelte rusesti de la Chisinau.
"Din partea Romaniei, indiscutabil, se aude o voce care nu este foarte prietenoasă faţă de Republica Moldova şi care vorbeşte despre reconstituirea Romaniei Mari", a spus Markus Meckel, aflat intr-o vizită de lucru peste Prut, pe parcursul căreia a vizitat şi Tirapolul. "In acelaşi timp, a adăugat el, este foarte clar că Romania este stat membru al Uniunii Europene şi vreau să vă spun că, in interiorul UE nu există mariajuri forţate. Mireasa este cea care trebuie să-şi dea consimţămantul pentru o astfel de căsătorie şi in cazul in care ea spune nu, căsătoria nu are loc. Republica Moldova trebuie să demonstreze voinţă in acest sens şi in cazul in care ea spune nu - lucru care se pare că se intamplă - atunci nu este nicio problemă - ne vom concentra asupra dezvoltării unor relaţii de bună vecinătate. In situaţia de acum, Republica Moldova este cea care trebuie să demonstreze mai multă dorinţă de conlucrare şi cooperare", a explicat parlamentarul german.
"Romania nu doreşte să semneze Acordul de frontieră cu Republica Moldova. In acelaşi timp Republica Moldova condiţionează semnarea Convenţiei de mic trafic la frontieră de incheierea tratatului de frontieră cu ţara vecină. Din punctul meu de vedere, această poziţie a Romaniei nu este judicioasă, dar acest lucru nu este o catastrofă", a spus Meckel. "Este absolut clar că Romania, ca stat membru al UE, nu poate să-şi schimbe frontierele. UE nu-şi poate schimba frontierele. Nu pot să-mi imaginez cum s-ar putea intampla acest lucru", a adăugat deputatul german.
Markus Meckel este ultimul ministru de Externe al Republicii Democrate Germane de după alegerile libere din 1990, iar de la unificarea Germaniei încoace este deputat social-democrat în Bundestag. Este membru al Comisiei pentru Afaceri Externe şi vicepreşedinte al Grupului parlamentar al SPD pe probleme de politică externă. Markus Meckel îşi focusează preponderent activitatea pe relaţiile cu Europa de Est, Rusia şi ţările din Caucaz, precum şi pe probleme de democratizare şi securitate globală. Este preşedinte al Comisiei politice a Adunării Parlamentare NATO şi ex-preşedinte al delegaţiei germane la NATO. A studiat teologia la Naumburg şi Berlin şi a fost co-fondatorul Partidului Social-Democrat din Republica Democrată Germană în 1989, notează IDIS într-un comunicat.
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Tăriceanu ar putea rămâne fără imunitate, după scandalul Sterling
Geoană , PSD şi Mefisto!
Mircea Geoană a pus capac Parteneriatului pentru România
Noul sezon “O-la-la” incepe la Pro Tv chiar de Ziua Indragostitilor
Politicienii ungurii instigă bisericile maghiare împotriva românilor
Comentariul comentariilor XXVII
(Ioan Rotundu)
Senatorul italian Piergiorgio Stiffoni denunţat de români
Moş Ion Roată are strănepoţi la Harvard
Prima de casare: în România - sub 1.000 de euro, în Belgia - 4.000
PC vrea să fie factor de echilibru între PSD si PDL
Horoscop
Ca între popi
Afacei în care totdeauna unul va pierde
Hai să importăm poliţişti maghiari
Bilanţ al misiunilor pirotehnice desfăşurate de ISU
Ţâbuleac nu glumeşte, sancţionează!
Românul şi fe-mart
Diaconu a declanşat răfuiala cu fostul primar Egner
Egner are posibilitatea de a alege între puşcărie şi spitalul de psihiatrie
Primarul Viţel se uită la bugetul local ca la poartă nouă
Criza economică îi va ţine acasă şi pe actori
Conducere nouă la Direcţia Veterinară
Pensionarii mereu au de spus câte ceva
Cu şomajul stăm prost, dar vom sta şi mai prost
Medicii cardiologi vor putea pune diagnostice mai corecte
Dacă loaza nu învaţă, profesorul va avea probleme la leafă
Cod roşu va însemna internarea pacientului
Munca profesorilor din comisiile de examinare va fi plătită
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog