Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9116
De la 07 Ianuarie 2003
122869183

Un ONG incepe campania Scoala fara plagiat, viitor fara coruptie

  • Primul caz din campanie: plagiatul lui Victor Ponta
  • 9 December 2014, 23:00
Asociatia Grupul pentru Reforma si Alternativa Universitara (GRAUR) din Cluj-Napoca, care dezvolta platforma Indexul Operelor Plagiate in Romania, anunta ca a inceput campania nationala "Scoala fara plagiat, viitor fara coruptie". ONG-ul sustine ca a notificat Universitatea din Bucuresti si Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi "sa reconvoace comisiile de analiza a tezelor de doctorat sustinute de cetatenii Victor Ponta si Lucian Eva".
Carti ce nu ar trebui sa lipseasca din biblioteca parintilor si a pedagogilor
Reprezentantii asociatiei explica intr-un comunicat remis HotNews.ro ca una dintre actiunile din aceasta campanie este determinarea factorilor responsabili din mediul universitar sa intervina in cazurile in care s-au identificat si semnalat teze de doctorat plagiate.
"Pe data de 8 decembrie 2014 am notificat Universitatea din Bucuresti si Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi sa reconvoace comisiile de analiza a tezelor de doctorat sustinute de cetatenii Victor Ponta si Lucian Eva pentru a se pronunta asupra modului in care isi mentin punctul de vedere cu privire la acordarea titlurilor stiintifice in conditiile in care pe pagina Indexului Operelor Plagiate in Romania www.plagiate.ro exista dovezi ca tezele mentionate sunt lucrari plagiate", anunta GRAUR.
Asociatia aminteste ca este vorba despre tezele de doctorat "'Curtea Penala Internationala' realizata sub conducerea Prof.univ. Adrian Nastase si sustinuta de cetateanul Victor Ponta in 2003 in cadrul Universitatii din Bucuresti pentru care sunt publicate plagiatele sub numerele 47/04, 54/04. 55/04, 56/04, respectiv 'Tratamentul chirurgical in leziunile degenerative ale coloanei cervicale - Hernia de disc cervicala' realizata sub conducerea Prof.Univ.Dr. IANOVICI Nicolai si sustinuta de cetateanul Lucian Eva in 2010 in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie 'Grigore T. Popa' din Iasi pentru care sunt publicate plagiatele sub numerele 61/06, 99/06, 101/06, 106/06".
"Punctul de vedere al acestor institutii va fi publicat pe pagina noastra in asa fel incat opinia publica sa fie informata asupra modului in care institutiile universitare inteleg sa se apere de incalcarea legii in acordarea titlurilor stiintifice", anunta echipa Indexului Operelor Plagiate in Romania.
Amintim ca in ceea ce priveste teza de doctorat a prim-ministrului Victor Ponta, Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis pe 29 iunie 2012 ca este un plagiat. Detalii si aici In aceeasi zi, ministrul interimar al Educatiei Liviu Pop a schimbat componenta si regulamentul de functionare ale CNATDCU, astfel incat Consiliul nu mai are atributii in a stabili daca o teza de doctorat este sau nu plagiat.
Pe 19 iulie 2012, Consiliul National de Etica din subordinea Ministerului Educatiei decidea ca Victor Ponta nu a plagiat. Componenta CNE a fost schimbata din temelii de fostul ministru Liviu Pop chiar inainte de a se pronunta in cazul Ioan Mang. In cazul tezei de doctor s-a autosesizat si Universitatea din Bucuresti, care a concluzionat pe 20 iulie 2012 ca Victor Ponta a plagiat.
Amintim si ca, in august 2012, Mihail Neamtu, Adrian Papahagi si Augustin Ofiteru au depus la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie o plangere penala impotriva premierului Victor Ponta pentru plagiat. Avocatul Florin Plopeanu a declarat atunci pentru HotNews.ro ca plangerea penala se refera la lucrarea "Raspunderea in dreptul international umanitar", publicata la Editura Universul Juridic in anul 2010 si care ii are ca autori pe Victor Ponta si Daniela Coman. Cartea "include in intregime teza de doctorat a domnului Ponta", plus alte cateva capitole, a precizat avocatul.
Pe 14 martie 2013, Parchetul a dispus efectuarea unei constatari tehnico-stiintifice a cartii de catre un expert din cadrul Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA). Detalii aici. Pe 21 mai 2013, Parchetul General a anuntat ca a decis sa nu inceapa urmarirea penala in cazul presupusului plagiat al lui Victor Ponta.
In rezolutia parchetului sunt citate si concluziile expertizei ORDA: "intre lucrarea cu titlul 'Raspunderea in dreptul international umanitar' autori Daniela Coman si Victor Ponta pe de o parte si lucrarile 'Drept international penal', autor Vasile Cretu, 'Curtea Penala Internationala. Istorie si realitate' autor Dumitru Diaconu si 'Dreptul International Penal si Infractiunile Internationale' autor Dumitru Geamanu nu exista identitate totala de structura, ci doar o identitate partiala de structura". / "Nu se poate proceda la calcularea procentului de text identic preluat deoarece formatele lucrarilor, tipul caracterelor utilizate si paginatiile sunt diferite".
In martie 2014, Inalta Curte a confirmat solutia de neincepere a urmaririi penale data de Parchetul General.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Ţiganul şi peştişorul de aur
Piftie de curcan
Horoscopul zilei
Parlamentul a respins proiectul privind introducerea votului prin corespondenta initiat de Eugen Tomac
Viktor Orban catre sefa fiscului ungar, acuzata de coruptie de catre SUA
Da-l in judecata pentru defaimare pe diplomatul american Andre Goodfriend sau te dau afara
Legea de aprobare a controversatei Ordonante 55 privind migratia alesilor locali a fost adoptata de Parlament
Ponta: TVA-ul la pachetele all-inclusive din turism va scadea de la 24% la 9%
David Cameron l-a felicitat pe Klaus Iohannis
Campania dumneavoastra prezidentiala a demonstrat o hotarare clara in ceea ce priveste combaterea coruptei, cresterea responsabilitatii si imbunatatirea transparentei
"Sfaturile" lui Sorin Ovidiu Vantu pentru "generatia Facebook"
Sunteti Generatia n-am! Nu aveti absolut nimic! Nu aveti casa, nu aveti masina. Ba, nici curve nu aveti! Veti continua sa fiti slugile noastre
Autoritatile europene ancheteaza potentiale coliziuni intre avioane civile si militare
Anunţ URBAN SERV
Inspectia Judiciara: Victor Ponta a afectat independenta justitiei
prin declaratiile privind verdictul Inaltei Curti in dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis
Prognoza meteo pentru judeţul Botoşani, în perioada 09 – 17.12.2014
Festival de colinde organizat de CJCPTC Botoşani
Botoşani/Flămânzi: Vicecprimarul bătăuş Micuţaru a fost demis
525 ani de la prima atestare documentară a satului Corni, judeţul Botoşani
Tehnicile de interogatoriu ale CIA, ineficiente si brutale. CIA a mintit Congresul si Casa Alba
Statisticile coruptiei in Romania: Peste 1.900 de persoane au fost condamnate pentru coruptie in decurs de cinci ani, 83,5% sunt barbati
Informare meteorologica de ploi si ninsori, pana joi dimineata
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog