Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13065
De la 07 Ianuarie 2003
122873132

Un an de la înfiinţarea Asociaţiei Cultural Sportive “Trei generaţii”

  • 19 September 2008, 23:00
În ziua de 16 septembrie s-a împlinit un an de când a demarat oficial activitatea Asociaţiei cultural-sportive “Trei generaţii” din oraşul Flămânzi. Cu 12 luni în urmă, într-o atmosferă extrem de plăcută, în care aproape fiecare dintre cei 32 de membri fondatori şi-a manifestat oportunitatea de a contribui, fiecare după priceperea sa, la ridicarea nivelului local de cultură, au fost împărţite fiecărui membru dosare conţinând chitanţele sumelor plătite pentru constituirea asociaţiei, copii după cazierul fiscal, certificatul de înscriere a asociaţiei la Judecătoria Botoşani, certificatul de înregistrare fiscală, statutul şi actul constitutiv al asociaţiei, precum şi lista detaliată a membrilor fondatori.
S-a subliniat faptul că în pofida piedicilor puse de o parte din foştii “reprezentanţi” ai culturii locale şi de unii consilieri ai legislaţiei 2004-2008, care nu au înţeles rostul înfiinţării acestia, răspândind tot felul de zvonuri veninoase, asociaţia şi-a propus, venind cu soluţii concrete, să revigoreze activitatea culturală şi sportivă locală, lucru pe care parţial l-a şi reuşit. A stat dovadă în acest sens nu doar numărul neaşteptat de mare al membrilor fondatori, ci şi valoarea umană şi profesională a celor care au pus cu adevărat bazele asociaţiei, respectiv Abăcioaiei Ioan, Agafiţei Constantin, Atodiresei Mihai, Burecic Constantin, Brânză Petru, Bursuc Viorel, Bâldea Nicolae, Bolohan Viorica, Cordoş Dorel, Călin Dumitru, Crauciuc-Bujor Mihai, Davidescu Elvira, Dariciuc Maria, Dariciuc Gheorghe, Guraliuc Ioan, Gradinaciuc Constantin, Gomboş Gabriel Paul, Lisan Gheorghe, Lipciuc Toma, Mihai Petru Gabriel, Mursa Constantin, Murariu Petru, Nichita Ovidiu, Olaeriu Dan, Patacă Constantin, Pitorac Constantin, Pâjin Marius, Sadagurschi Gheorghe, Sadagurschi Costachi, Todirenchi Dumitru, Viciriuc Dumitru şi Viciriuc Nicolae. Sau, mai pe scurt, cadre didactice, directori de instituţii, preoţi parohi, oameni de afaceri, ingineri şi tehnicieni, scriitori şi ziarişti, activişti culturali şi specialişti în diverse meserii, mulţi chiar cu doctoratul luat.
În aceeaşi perioadă a fost închiriat un spaţiu adecvat în Casa de Cultură Flămânzi, care, în paralel cu derularea proiectelor întocmite de actuala conducere a Primăriei Flămânzi privind reabilitarea edificiului cultural, va fi reamenajat complet şi transformat în sală de spectacole şi pentru repetiţii. Închirierea sălii s-a făcut printr-un contract de comodat valabil pe zece ani, care nu implică cheltuieli de reamenajare şi întreţinere decât din partea asociaţiei.
Fondurile acesteia, care au început deja să se strângă, provin din cotizaţii lunare, din sumele de 2% livrate asociaţiei de agenţii economici care doresc să îi sprijine activitatea, precum şi din sponsorizări.
Încă înainte de sfârşitul anului trecut a fost organizat prin intermediul asociaţiei un concurs de streetball care s-a transformat, în această primăvară, într-o atractivă competiţie de tenis cu piciorul, dotată cu premii substanţiale. Tot prin intermediul asociaţiei au fost strânse vara trecută ajutoare umanitare pentru sinistraţii din judeţul Vaslui, un dramatic preambul la efortul pe care flămânzenii aveau să îl facă în acest an, donând tone întregi de produse alimentare pentru ajutorarea botoşănenilor de pe malul Prutului rămaşi fără case în urma inundaţiilor din luna iulie. Pe linie culturală asociaţia a organizat în luna decembrie 2007 reuşitul concurs de colinde „Astăzi s-a născut Hristos”, manifestare de un impact extraordinar, la care grupul vocal al asociaţiei, care a beneficiat de costume de scenă care aminteau de cele ale corului „Madrigal”, a obţinut un succes răsunător.
Luni de zile preşedintele asociaţiei Constantin Pitorac şi directorul artistic Mihai Atodiresei au supravegheat repetiţiile formaţiilor nou înfiinţate. La cele trei spectacolele prezentate, de 8 Martie, de Ziua Copilului şi cu prilejul prezentării candidaţilor PD-L, asociaţia a fost reprezentată de grup vocal bărbătesc, grup vocal feminin, interpreţi de muzică uşoară, instrumentişti, taraf, solişti şi formaţie de dansuri populare.
Pe timpul vacanţei de vară, care a urmat scrutinului electoral şi, implicit, alegerii preşedintelui Constantin Pitorac în fruntea primăriei oraşului Flămânzi, asociaţia a luat o scurtă pauză, dar a revenit în luna septembrie, cu această ocazie fiind primiţi membrii noi.
În urmă cu două săptămâni, la cererea fondatorului şi iniţiatorului asociaţiei Constantin Pitorac, care a cerut să fie degrevat de funcţia deţinută din cauza obligaţiilor pe care le are ca primar, a fost înlocuit în funcţia de preşedinte de profesoara Camelia Negrii, cunoscută pentru activitatea culturală desfăşurată de-a lungul ultimilor ani în localităţile Flămânzi, Prăjeni şi Copălău.
Deocamdată, prioritară este reabilitarea şi amenajarea sălii de spectacole şi de repetiţie, urmând ca încă din toamna acestui an eforturile fondatorilor să se îndrepte spre procurarea de costume populare tradiţionale pentru cei 48 de dansatori ai Ansamblului de dansuri populare “Trei generaţii”, precum şi de instrumente muzicale. Conform planificărilor, următoarele manifestări ale asociaţiei vor avea loc în iarnă, probabil în luna decembrie, când se va fi reluată organizarea Festivalului datinilor şi obiceiurilor de Iarnă şi când va avea loc o nouă ediţie a, sperăm, tradiţionalului Festival de cântece şi colinde tradiţionale „Astăzi s-a născut Hristos”. (B.P.F.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Preţul apartamentelor în cădere liberă
cei mai afectaţi sunt românii care au cumpărat locuinţe cu credite
Proces încrâncenat pe averea regretatului Adrian Pintea
rudele i-au adus in fata judecatorilor inclusiv pe vecinii artistului
Program Tele'M Botoşani
Horoscop
Pretenţiile lui, pretenţiile ei
Poate vă interesează acest spaţiu
Comentariul comentariilor (CLXLV)
(Ioan Rotundu)
Folosirea semnăturii digitale atât în mediu public cât şi cel privat
Cabral renunţă la maşina lui de „corazon”
Refugiul lui Stolojan
Românul şi turismul extern
64 de olimpici botoşăneni vor fi premiaţi
Cei care au construit ilegal case în zone cu risc vor da cu subsemnatul
Pedeliştii vor ieşi în stradă să înveţe electoratul să voteze uninominal
Interimatul de la Sănătate: boală lungă, moarte sigură
Botoşănenii au şanse să patineze la iarnă pe lacul din Parcul „Mihai Eminescu”
Zilele Patrimoniului în plină desfăşurare
Pacienţii mor cu zile din cauza birocraţiei
Pentru prima dată va fi închisă circulaţia pe Bulevard
Codreanu n-a dat vrabia din mână pe cioara din par
Sala Polivalentă se va numi Elisabeta Lipă
Primarul Flutur dă asigurări că nu vom plăti mai mult la căldură
4.900 abonaţi ai societăţii de termoficare nu intră la subvenţii pentru căldură
Dihonia îşi face loc printre liberali
Bătrânii vor putea fi îngrijiţi şi la domiciliu
Banii Sănătăţii aruncaţi pe 40 de mii de plicuri fără stăpân
Analizeze HIV vor continua să fie gratuite
Cei cu bani mulţi sunt şi cei datori la Sănătate
Funcţionarii de specialitate din primării habar n-au de legislaţia muncii
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog