Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5962
De la 07 Ianuarie 2003
122891611

Un jurnalist german face dezvaluiri din interiorul gruparii Statul Islamic

  • "Sunt mult mai periculosi decat credem noi"/"In fiecare zi, sute de luptatori sosesc din toate colturile lumii"
  • 22 December 2014, 23:00
Primul jurnalist occidental care a avut acces extins la teritoriile ISIS din Siria si Irak s-a intors din regiune cu o avertizare: gruparea este "mult mai puternica si mult mai periculoasa" decat realizeaza cei din Vest, potrivit The Independent.
Jürgen Todenhöfer, in varsta de 74 de ani, este un renumit jurnalist german, care a calatorit prin Turcia la Mosul, cel mai mare oras ocupat de ISIS.
Ziaristul intentioneaza sa publice un rezumat al celor 10 zile in interiorul Statului Islamic.
Vorbind pentru site-ul Der tz, Todenhöfer a dezvaluit ca a stat in acelasi hotel cu James Foley, jurnalistul american care a fost decapitat in august.
"Bineinteles ca am vazut video-ul brutal, teribil si aceasta a fost una dintre marile mele preocupari in timpul negocierilor: cum sa evit sa am aceeasi soarta", a spus jurnalistul.
Dupa ce a ajuns pe teritoriul ISIS, Todenhöfer spune ca cea mai puternica impresia a fost aceea ca "ISIS este mult mai puternica decat credem noi". Ziaristul a precizat ca acum zona controlata de Statul Islamic "are dimensiuni mai mari decat Marea Britanie" si este sustinuta de "un entuziasm aproape extatic, pe care nu l-am mai intalnit in nicio alta zona de razboi".
"In fiecare zi, sute de luptatori care vor sa se alature cauzei sosesc din toate colturile lumi. Pentru mine acest lucru este de neinteles".
Todenhöfer sustine ca s-a deplasat printre luptatorii ISIS si le-a observat conditiile de viata si echipamentul.
Pe pagina sa de Facebook, acesta a postat imagini care arata mitraliere nemtesti in mainile luptatorilor.
Luptatorii ISIS dorm in baraci formate din casele distruse de bombardamente, aproape 5000 in Mosul. Aceasta sunt atat de larg raspandite in Mosul incat daca Statele Unite ar vrea sa le bombardeze "ar trebui sa transforme tot Mosulul in ruine".
Ziaristul german spune ca ISIS nu poate fi invins prin intermediul atacurilor aeriene de catre statele occidentale. "Cu fiecare bomba aruncata care atinge un civil, numarul teroristilor creste".
Statul Islamic a muncit mult pentru a deveni un "stat functional". Todenhöfer spune ca gruparea are "un sistem social", "un sistem educational" si, surprinzator, planuri de a oferi educatie fetelor.
Cel mai ingrijorator, spune jurnalistul, este ca luptatorii ISIS sunt de parere ca "toate religiile care sunt de acord cu democratia trebuie sa moara".
Todenhöfer explica faptul ca cea mai comuna idee in randul luptatorilor ISIS este ca "vor sa cucereasca lumea". Singurele religii care vor fi crutate sunt cele "din carte"- evreii si crestinii.
"Aceasta este cea mai mare strategie de curatare religioasa care a fost vreodata planificata in istoria omenirii", a spus jurnalistul pentru RTL.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Veşti proaste
Anunţ urgent SC MICROBUZUL
Anunţ URBAN SERV
Horoscopul zilei
Asteptat la sediul PMP, fostul presedinte Basescu a transmis ca "nu are in program" aceasta actiune
Banca centrala a Rusiei pune sub tutela banca Trust
Moscova impune bariere vamale pentru a limita exportul de cereale
Curtea de Apel Bucuresti decide confiscarea a aproape 890.000 de lei din averea fostului ministru Dan Ioan Popescu
Cum va fi vremea de Craciun
Cinci dintre consilierii presedintelui Iohannis si-au inceput cariera in presa
Presedintele Iohannis si premierul Ponta au avut o intalnire intre patru ochi, privind colaborarea institutionala
Primăria Botoşani: Comunicat de presă
Penitenciarul Botoşani: Comunicat de presă
Colindă
Tradiţii botoşănene de Crăciun
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog