Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
25203
De la 07 Ianuarie 2003
122885270

Un nou bir impus şoferilor prin a-i obliga să-şi schimbe permisul

  • taxa pe fişa medicală şi controale nperiodice obligatorii contra cost
  • 8 January 2013, 23:00
Controalele medicale la care sunt obligaţi şoferii, incomode dar necesare. Controalele medicale la care vor fi obligaţi şoferii la reînnoirea permiselor auto vor aduce de acum un plus bugetelor spitalelor în ale căror ambulatorii se eliberează fişele medicale. Directorii de spitale îşi fac de acum socoteala.
„Sunt nişte bănuţi în plus pentru noi, dar este şi o măsură care trebuia luată. Nu este normal să te urci la volan dacă de zeci de ani nu ţi-ai mai făcut un control medical. De asta au şi fost uneori accidente pe şosea”, a declarat Gheorghe Damian, managerul Spitalului Judeţean „Mavromati”.
Pentru o fişă medicală cei care îşi iau acum permisul auto plătesc între 70 şi 90 de lei. Oamenii se tem însă că după 19 ianuarie, când intră în vigoare modificarea la Codul Rutier, ar putea să se schimbe şi aceste tarife. De asta mulţi şoferi au luat cu asalt ghişeele unde se preschimbă permisele auto, pentru a sta liniştiţi 5 sau 10 ani, până vor fi obligaţi să îşi schimbe iar permisul şi să facă şi controalele medicale obligatorii, contra cost.
Şoferii profesionişti vor fi obligaţi să îşi reînnoiască permisul o dată la cinci ani şi să îşi facă şi controalele medicale cu aceeaşi periodicitate, în timp ce restul conducătorilor vor trebuii să treacă pe la ghişeele unde se reînnoiesc permisele auto o dată la 10 ani, la fel şi pe la medici pentru fişa medicală.
Reprezentanţii medicilor susţin măsura efectuării periodice a controalelor medicale pentru cei care conduc maşini pe drumurile publice. În opinia lor, mulţi şoferi nu îşi dau seama că suferă de unele boli care îi transformă în pericol public pentru restul participanţilor la trafic dar le pune şi lor viaţa atunci când sunt la volan.
„Ca utilizator de permis auto mi se pare puţin incomod, deranjant că trebuie să fac mai des fişa medicală, dar ca medic şi cetăţean responsabil spun că este un lucru corect, un lucru de care era nevoie. Starea de sănătate se poate modifica de la un an la altul, uneori chiar de la o lună la alta, aşa că, indiscutabil, modificările pot fi mari la cinci, zece ani”, a declarat Doru Culiceanu, preşedintele Colegiului Medicilor Botoşani.
Reamintim că pe 19 ianuarie, la intrarea în vigoare a noului Cod Rutier, forma şi conţinutul permi­selor de conducere vor suferi o serie de modificări. Astfel, în cazul în care şoferul suferă de anumite boli care îi pot afecta capacitatea de a conduce un automobil, mai multe informaţii legate de afecţiune vor apărea pe permis.
Dacă şoferul poartă ochelari sau lentile de contact, dacă utilizează un aparat auditiv sau dacă foloseşte proteze pentru unul sau mai multe dintre membre, permisul acestuia va conţine toate aceste informaţii. Dar principala modificare este legată de obligativitatea efectuării unei vizite medicale, de care va fi condiţionată reînnoirea permisului. (Doina Marcu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Radu Stroe, ministrul Afacerilor Interne, despre scandalul din IPJ Olt
eu nu mi-am imaginat că în Poliţia Română poate exista atata golănie
Horoscop
Bancul zilei: Mod de a ajunge secretară
Gastronomie: Iahnie de fasole
Eminescu, apărat de „elogiile” impostorilor
Ioan Rotundu
Botoşani: Peste 51.000 de consultaţii la UPU în 2012
Programul de vizite în spital stârneşte nemulţumiri
Botoşani: Drumarii au fost din nou învinşi de viscol
Revelionul pensionarilor împărţit în două locaţii
Portariuc încă mai crede în Pactul cu parlamentarii USL
Şi băut la volan, şi ghinionist
Trei consilieri municipali vor citi ”ştimele” lui Sârbu
Procesomanii şi reclamagii, mai tari decât spiritul legii
lucru recunoscut de Anita Herghiligiu, preşedintele Tribunalului Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog