Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Reportaje
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
4450
De la 07 Ianuarie 2003
123206768
pnl

Un oraş care a dat ţării cel mai mare poet nu poate fi mic

  • 23 April 2008, 23:00
Consilierii locali botoşăneni au fost convocaţi ieri pentru o şedinţă de Consiliu extraordinară în vederea acordării titlului de cetăţean de onoare lui Vania Atudorei. Cel care a avut un aport deosebit la înfrăţirea oraşului Laval din Canada cu Botoşani. Propunerea a venit din partea consilierei Manuela Zarug care a fost colegă de şcoală cu Vania Atudorei.
Dintre meritele acestuia sunt demne de luat în consideraţie înfrăţirea Liceului de Ştiinţe ale Naturii „Grigore Antipa” Botoşani cu Colegiul Andre – Grasset din Montreal (Canada), crearea şi decernarea Premiului „Vania Atudorei” pe parcursul a cinci ani şefului de promoţie de la Liceul Antipa, oferirea de premii în bani şi excursii celor mai buni elevi de la Liceul de Artă Botoşani ( în 2006, şase elevi beneficiind de asemenea premii), donaţii de documente şi fotografii cu Eminescu Muzeului Naţional Eminescu de la Ipoteşti şi multe altele.
În prima parte a şedinţei, protopopul Lucian Leonte a oficiat un Te Deum dedicat sărbătorii Sf. Gheorghe. După care, primarul municipiului Botoşani, Cătălin Flutur i-a înmânat distincţia de cetăţean de onoare românului stabilit actualmente în Canada. Prezentă la şedinţa de CL, şefa Direcţiei Judeţene de Cultură Botoşani, Dana Petraru i-a înmânat la rândul ei o diplomă de excelenţă din partea Ministerului Culturii, nu fără a adăuga şi unele cuvinte de apreciere. „Vă dăruiesc nişte modeste însemne ale Botoşaniului care să însoţească. Rapsodia prin George Enescu, cultura şi culoarea prin Luchian, ştiinţa prin Nicolae Iorga şi poezia vieţii să o revedeţi prin Mihai Eminescu”, a declarat Dana Petraru.
Un cadou deosebit i-a fost oferit lui Vania Atudorei de către Seminarul Teologic, reprezentanţii acestuia înmânându-i o icoană cu Sf. Gheorghe. Emoţionat, Vania Atudorei i-a dăruit la rândul său primarului botoşănean o insignă sub formă de frunză de arţar şi un paşaport simbolic. „Aici a fost placa turnantă a vieţii mele. Am beneficiat de tot ce a fost mai bun. De spectacolele Filarmonicii, de teatru, de o atmosferă unică. Deşi mulţi spun că Botoşani este un oraş mic nu e aşa. Un oraş care a dat ţării cel mai mare poet nu poate fi mic. Este cel mai mare”, a spus Vania Atudorei.
Acesta a prezentat şi o expoziţie la Muzeul Judeţean intitulată „Laval, oraşul înfrăţit cu Botoşani – 110 ani de emigrare în Canada”. Expoziţia a fost organizată de Guvernul federal al Canadei, Guvernul provincial Quebec, Primăria oraşului Laval, Asociaţia Românilor din Laval, Muzeul Judeţean Botoşani, Primăria Botoşani, Liceul „Grigore Antipa” şi Liceul de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani. „Am adus exponatele în trei valize şi nici nu au încăput toate. Mai am încă o valiză nedesfăcută. Vroiam să fie cât mai multe exponate şi mai variate. Canada e o ţară mare, dezvoltată şi sunt multe lucruri de arătat. Un an-doi, tot le-am adunat în geamantan ştiind că la un moment dat voi face o expoziţie despre Canada - Quebec şi la noi la Botoşani”, a mai adăugat Vania Atudorei. (Eliza Sofian)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Motoscuter al Poliţiei Comunitare lovit de un şofer
Lăcătuş vrea concursuri televizate
Directorii n-au voie să facă în şcoli campanie electorală
Cod portocaliu pentru Botoşani
„Angel radios” la Primăria din George Enescu
Conţac găseşte leac simplu pentru boli complicate
Strategia de dezvoltare a unei localităţi – cartea de căpătâi a fiecărui edil
„Rapsozii Botoşanilor nu sunt doar o formaţie oarecare”
Horoscop
Răduleasca cea ascultătoare
Anunţuri şi anunţuri
Felicitare liberală
Comuna usturoiului, sub furia nemiloasă a apelor
Comunicat de presă
Program Tele'M Botoşani joi, 24 aprilie
Felicitare Paşte - Prefectura Botoşani
Felicitare Paşte - Termica S.A. Botoşani
Felicitare Primaria Botoşani
Avertizarii Hidrologice Cod Galben
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog