Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Fapt divers
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8703
De la 07 Ianuarie 2003
122894352

Un pas catre revenirea la alegerea primarilor in doua tururi:

  • Raport favorabil in Senat pentru proiectul de lege al liberalilor
  • 24 November 2015, 23:00
Comisia Juridica din Senat a dat marti un raport favorabil proiectului de lege depus de PNL la finalul lunii septembrie ce prevede revenirea la alegerea primarilor in doua tururi de scrutin.
Senatorii juristi au votat raportul favorabil cu sase voturi "pentru" si trei "impotriva". Urmeaza ca proiectul sa intre la vot in plen, cel mai devreme saptamana viitoare. Senatul este prima camera sesizata, iar legea este organica.
Intrebat ce se va intampla in cazul in care acest proiect este adoptat in conditiile in care legea electorala nu se poate schimba cu mai putin de un an inainte de alegeri, presedintele comisiei, Catalin Boboc (PNL) a raspuns ca "asta este alta discutie" ce trebuie purtata dupa ce se va vota proiectul. "In ceea ce ne priveste, am asumat acest punct de vedere, am depus aceasta initiativa. Procedura trebuia demarata candva" a spus el.
Practic, proiectul de lege prevede modificare a articolul 101 din Legea 115/2015, adoptata in mai in acest an, lege a carei principala prevedere este alegerea primarilor intr-un singur tur si legerea indirecta a presedintilor de consilii judetene. Chiar de atunci, liberalii au incercat sa treaca un amendament la lege pentru alegerea in doua tururi.
In expunerea de motive, liberalii afirma astfel: "Alegerea primarului intr-un singur tur de scrutin, cu votul majoritatii celor care se prezinta la vot este o solutie legislativa total gresit. In aceasta situatie, persoana aleasa nu va avea legitimitate. Pot exista situatii, mai ales in conditiile unei participari scazute la vot, ca primarul unei localitati sa fie ales cu un numar extrem de mic de voturi.
Acest fapt, dincolo de legitimitatea scazuta pe care o va avea alesul, poate conduce foarte usor la dirijarea artificiala a votului de catre grupuri de persoane din cadrul/din afara comunitatii, incalcandu-se astfel toate principiile de baza care statueaza prezenta reglementare, putand discuta in aceasta speta chiar de implicatii de ordin constitutional."
Proiectul este semnat de majoritatea deputatilor si senatorilor liberali, inclusiv de liderii Alina Gorghiu (deputat) si Vasile Blaga (senator).
Amintim ca si Eugen Tomac, deputat PMP, a depus recent - pe 9 noiembrie - un proiect de lege care prevede acelasi lucru - alegerea primarilor in doua tururi.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Calea îmbogăţirii cu ajutorul lui Dumnezeu
Reţeta zilei: Micul dejun arab-6."Maqdus": vinete umplute in ulei de masline
Horoscopul zilei de 25.11.2015
Incendiu generat de un coş de fum necurăţat, la Drăguşeni
Proiectul de lege privind creșterea salariilor bugetarilor este neconstituțional
Circa o mie de obiecte, posibil din patrimoniul cultural national, gasite dupa perchezitii in Valcea
Dan Sova a fost audiat in Comisia Juridica din Senat
Cum arata relatiile dintre Rusia si Turcia: comert cu energie, proiecte comune gigantice
Turcia a doborit un avion de vinatoare rusesc
Cum va juca Putin, ce mutari va face Erdogan, ce impact are criza asupra regiunii
Fost oficial in Ministerul Sanatatii, condamnat la cinci ani si patru luni
Judecatorii au dispus confiscarea unor sume de bani si a unei creme
Botoşani: Portariuc vrea pace războindu-se
Ioan Rotundu
Ca în desene anima7te, căţeluşul Andrei latră la Flutur
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog