Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
1172
De la 07 Ianuarie 2003
123124743
pnl

Un roman voluntar la Crucea Rosie, erou la Bataclan

  • Gestul curajos pe care l-a facut a salvat viata a zeci de persoane
  • 18 November 2015, 23:00
Parisul, un oras plin de cultura si romantism, era pentru milioane de oameni un alt univers. Unul al iubirii, al vietii si al bucuriei. Ziua de 13 noiembrie a schimbat brutal fata metropolei.
Dorin Cretu, marele pictor roman stabilit la Paris, schiteaza un tablou al capitalei franceze cu strazi goale si oameni speriati, blocati in case. In tot acest haos, ies insa la iveala si fapte marete. Un roman, voluntar la Crucea Rosie, a ajutat zeci de oameni sa iasa din sala Bataclan, locul celui mai sangeros atac de vineri.
Printre cei 1500 de spectatori prezenti la concertul de vineri din sala Bataclan s-a aflat si Florin. Un roman cu suflet mare. Si asta o spun raspicat faptele lui. Eroul din umbra a salvat zeci de oameni sa iasa din Sala Bataclan. A tinut una dintre usile salii deschise pentru ca oamenii - speriati de gloantele ce nu mai conteneau - sa poata sa iasa din locul masacrului. Povestea lui este spusa pe Facebook de o alta romanca stabilita in Paris. El, modest, e multumit sa stie ca a fost de ajutor.
"Dragi prieteni, vreau sa aduc un omagiu din toata inima mea, unui tanar erou, a carui reactie rapida, eficace si mai ales foarte foarte curajoasa, a permis evacuarea a zeci de persoane din Bataclan, un tanar roman, voluntar la Crucea Rosie. El este in stare de soc si nu a vrut sa fie cunoscut. Sunt mandra ca am lucrat cu tine, Florin!"
Taramul libertatii, egalitatii si fraternitatii a devenit vineri seara un taram al fricii. Oamenii care au reusit sa scape de atacurile sangeroase au fugit si s-au ascuns. Iar fuga a devenit un mod de viata. Au fugit si s-au ascuns si duminica seara, speriati de un nou atac, dovedit a fi unul fals. Asta este insa atmosfera acum, iar strazile, insufletite altadata de forfota oamenilor - francezi si turisti - sunt acum pustii.
Dorin Cretu, un nume al carui ecou a trecut de granitele Romaniei, traieste de mai bine de 25 de ani pe malul Senei. De la fereastra inalta a atelierului sau, pus la dispozitie de statul francez, priveste spre un alt Paris.
Dorin Cretu: "M-am dus a doua zi, intr-adevar, strazile erau putin mai goale. Telefoanele au inceput sa sune, sa nu iesim din casa. Romanii s-au telefonat tot timpul intre ei sa nu iasa sa se informeze insa nu iau parte. Ma gandesc ca viata trebuie sa continue oricum, adica cat poti sa stai in casa.”
Aceasta intrebare e acum pe buzele tuturor. Cat pot sa stea in casa? Orasul isi va revendica in timp bucuria de alta data, spune Dorin. Si asta pentru ca parizienii sunt toleranti, dar si puternici.
Dorin Cretu: “A fost si va ramane o scena culturala puternica, a fost orasul luminii si sper sa ramana sper sa ramana Parisul de care ne-am indragostit inca inainte sa venim aici. Adica al modei al culturii al literaturii si sper sa ramana si in scena asta de, nu neaparat conflict ci dezorientare, razboi orb."
In acea noapte teroristii nu au atentat numai la vietile oamenilor, spun francezii. Au tras direct in sufletul orasului.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Promisiune sexuală onorată
Reţeta zilei: Zacuscă
Horoscopul zilei de 19.11.2015
Comportamentul de golan al primarului Marcel Chelaru
Botoşani: Temelia din Săveni recuperată, cea din Dorohoi stă mărturie incompetenţei
Ioan Rotundu
Loteria bonurilor fiscale: Ministerul Finantelor ar fi stiut de la prima extragere ca a gresit numerele
Legea privind votul prin corespondenta, declarata constitutionala
Fonduri structurale: Cat a absorbit Romania
Sorin Oprescu, la plecarea de la DNA
Imi doresc sa termin cu eticheta asta de pe frunte, ca nu am muncit o viata intreaga degeaba
Valeriu Zgonea a avut intalniri separate cu ambasadorii SUA si Marii Britanii in biroul sau
Paul Brummel, ambasadorul britanic: Il felicit pe domnul Ciolos, este un mandat intr-o perioada foarte importanta pentru Romania
Iohannis respinge ideea unei schimbari a abordarii Romaniei fata de refugiati dupa atacurile teroriste din Franta
Radu Budeanu, patronul tabloidului Cancan, ridicat de procurorii DNA de pe aeroportul Otopeni
Budeanu ar fi implicat in cel mai nou dosar al Elenei Udrea
ISU Botoşani: 36 de controale tehnice inopinate
la cluburi, discoteci, baruri, săli de festivităţi şi spectacole
Judecătorii nnu l-au sălat de păcate pe primarul din Flămânzi
Ceartă cu scântei la Vorona
Directoarea cea învăţară şi primarul oropsit
Ioan Rotundu
O nouă acţiune în forţă a DIICOT Botoşani împotriva contrabandiştilor de ţigări
Comunicat de presa 19.11.2015
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog