Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13860
De la 07 Ianuarie 2003
122873927

Un templu vechi de 6.000 de ani ofera noi indicii despre sofisticata civilizatie Cucuteni - Tripolie

  • 27 October 2014, 23:00
In timpurile noastre pare greu de crezut ca acum 6.000 de ani in aceasta parte a Europei se gaseau cele mai populate asezari din lume care faceau parte din cultura pe care arheologii o numesc Cucuteni - Tripolie. Era vorba de peste 5.000 de asezari raspandite pe un teritoriu mai mare decat cel al Romaniei de azi, iar descoperirea recenta in Ucraina a unui templu din anul 4.000 i Hr da noi indicii despre o civilizatie controversata, fascinanta si deosebit de avansata.
Cea mai avansata civilizatie a Europei
Unii istorici cred ca pe la 3800-3600 i Hr, locuri din Ucraina care astazi se numesc Talianki, Maydanet si Dobrovody erau cele mai mari localitati din lume, cu 10-15.000 de locutori. La Talianki arheologii de la Kiev scot anual la iveala ramasitele a cateva zeci de case si se estimeaza ca "proto-orasul" avea peste 2.500 de case, intr-o perioada in care (probabil) nu se inventase scrierea si cand formele de organizare sociala erau in stare incipienta.
Teoriile cele mai indraznete spun ca Romania, prin cultura arheologica de la Cucuteni, ar fi fost leaganul civilizatiei mondiale si ca de aici, din zona noastra, au plecat si radacinile dezvoltarii civilizatiei sumeriene, in Mesopotamia. Ipoteza este insa exagerata si nu poate fi verificata: nu se stie ce limba vorbeau cucutenienii si nu exista vreo dovada ca ar fi cunoscut scrierea.
La est, in Ucraina, cultura Cucuteni este cunoscuta sub numele Tripolie, dupa un sat din regiunea Kiev unde in 1897 au fost descoperite obiecte foarte vechi. Cu 13 ani inainte, profesorul Theodor Burada descoperea in satul Cucuteni de langa Iasi fragmente de ceramica si figurine de teracota care au fost studiate si s-a dedus ca au fost create acum multe mii de ani.
Cultura este cunoscuta astazi sub numele Cucuteni in Romania, Tripilski (Tripolie) in Ucraina si Cucuteni-Tripylia in literatura internationala, iar suprafata pe care s-au facut descoperiri este de 350.000 kmp (estul Romaniei, Basarabia si Ucraina de est si centrala). S-au facut descoperiri intr-un total de 5.000 de asezari, iar vechimea artefactelor variaza intre intre 7.200 si 4.800 de ani.
Locuitorii acelor vremuri sunt celebri pentru ceramica pictata cu modele repetitive, mai ales cercuri si spirale, dar si pentru statuetele ce infatisau barbati cu masti, femei zvelte si diverse animale stilizate. Casele din lemn si lut erau extrem de mari si fenomenul care a captivat toti cercetatorii tine de faptul ca la 60-80 de ani le ardeau complet din temelii, chiar daca era nevoie de eforturi uriase pentru constructia unor locuinte noi. Acestea erau ridicate peste cele vechi si pastrau orientarea acelora, iar fenomenul se repeta des, in Moldova fiind descoperita o locuinta ce evidentia 13 straturi de locuire in neolitic.
Un templu sofisticat
La jumatatea lui octombrie, doi arheologi ucraineni (Natalia Burdo si Mihailo Videiko) au prezentat la un congres european in Istanbul concluzii legate de una dintre cele mai mari cladiri din zona civilizatiei Cucuteni-Tripolie, un templu la care sapaturile au inceput acum cinci ani in localitatea ucraineana Nebelivka.
Cercetarile geofizice au aratat ca Nebelivka avea acum peste cinci milenii peste 1.200 de case dispuse pe 50 de "strazi", iar arheologii au analizat ramasitele arse ale unui templu cu dimensiuni mari (60x21 metri) care cuprindeau o cladire cu un etaj si o curte cu coloane. La parter se gaseau opt platforme ce probabil fusesera pe post ca altare, iar la etaj s-au gasit cinci camere. Cladirea fusese construita din lut si lemn, iar acoperisul era probabil arcuit, spun arheologii.
Cert e ca o astfel de constructie necesita multe materiale, enorm de mult timp si o consistenta forta de munca, fiindca un templu echivala cu ridicarea catorva zeci de case.
Desi s-au gasit doar ramasite carbonizate, nefiind vizibili peretii structurii, s-a putut deduce ca platformele de la etaj contineau oase de miel, legate in general de sacrificii ceremoniale, iar peretii celor cinci camere de la etaj erau probabil decorati cu vopsea rosie, ceea ce dadea locului o atmosfera ceremoniala, mai spun arheologii care adauga ca structura templului are analogii cu temple descoperite in Anatolia si Mesopotamia si datate ca fiind din mileniul IV sau sau V i Hr.
Platformele, pragurile, podelele si micile vase ritualice cu pietricele arata ca au fost reparate de mai multe ori in timpul perioadelor in care au fost utilizate. In incinta au mai fost gasite amulete de lut, mici figurine antropomorfe, dar si bijuterii de aur foarte fine despre care se presupune ca au fost purtate in par.
Se banuieste ca templul era in centrul asezarii, iar numeroasele locuinte erau dispuse in cercuri concentrice.
Un sfarsit plin de mistere
Obiectele descoperite in arealul Cucuteni-Tripolie dateaza dinainte de anul 3.000 i Hr, semn ca dupa acea data sofisticatele asezari au decazut si apoi au disparut. Care ar fi fost explicatiile, e greu de spus, fiindca nu s-au pastrat dovezi care sa dea indicii convingatoare. O ipoteza ar fi ca s-a schimbat atat de mult clima, devenind mai secetoasa, incat regiunea nu a mai fost prielnica locuirii de catre grupuri mari. In plus, arzand zeci de mii de case de-a lungul a sute de ani si construind altele in loc, s-a ajuns la o defrisare de proportii. O alta ipoteza tine de posibilitatea ca din est sa fi venit asa zisele populatii ale kurganelor, razboinici care ar fi lovit cu putere civilizatia pasnica a cucutenienilor si a tripolienilor.
Oricare ar fi fost sfarsitul acestei civilizatii est-europene, un lucru este sigur: era foarte avansata pentru acele vremuri. Orasele cu 15.000 de locuitori erau rare chiar si in Evul Mediu, iar acum sase milenii pare de necrezut ca in aceasta parte a Europei, metalurgia, agricultura si urbanismul erau atat de dezvoltate.
Nu trebuie sa uitam ca totul trebuie privit in contextul resurselor de atunci, acum 6.000 de ani cunostiintele tehnice fiind mult mai putine, compensand insa resursele naturale si mana de lucru, ambele numeroase in anul 4.000 i Hr. Si ca in multe alte cazuri, cand descoperiri din trecut ne uimesc, si aici in cazul descoperirilor din arealul Cucuteni-Tripolie nu putem decat sa ne gandim cu bucurie ca acum sase milenii cea mai avansata civilizatie a Europei era in zona noastra.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Boul moldovenesc
Ardei umplut cu varză
Horoscopul zilei
Klaus Iohannis, cel mai dur atac de pana acum la adresa PSD
Este o jena publica ce faceti in aceasta campanie. Rusine!
Ungaria: 10.000 de protestatari impotriva unei taxe pentru utilizarea Internetului
La Ministerul Finantelor se pregateste o modificare ampla a Codului Fiscal
Imagini cu buncarul lui Mussolini din al Doilea Razboi Mondial
Italia vrea sa puna internet WiFi gratuit in cat mai multe locuri publice, pentru a ajuta economia
Daca Bruxelles-ul vrea sa dicteze Ungariei, atunci poate Ungaria ar trebui sa paraseasca UE
Cum va fi vremea după data de 30 octombrie
Dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis se judeca dupa al doilea tur al alegerilor, pe 18 noiembrie
Dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis se judeca dupa al doilea tur al alegerilor, pe 18 noiembrie
Finante: Trecerea la sistemul de impozitare progresiva a veniturilor nu e posibila de la 1 ianuarie 2015
Ioana Petrescu neagă intenţia de schimbarea cotei unice de impozitare de 16%
Evaluarea campaniei lui Victor Ponta - un lung sir de lovituri sub centura si voturi cumparate pe bani publici
Ticălos până în ultima zi de campanie
Ioan Rotundu
Tineretul PMP Botoșani, acțiune în sprijinul Elenei Udrea (P)
Elena Udrea: „Iohannis pune presiune pe Justiție” (P)
Preotul Ioan Canciuc atacat duşmănos
Ioan Rotundu
PSD incepe sa simta teama de esec
Simptomele fricii la Victor Ponta
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog